Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Janez Škulj: Prispevki k zgodovini razvoja mladinskega sektorja na Slovenskem

13.06.2016

Preteklost ni nekaj, kar bi v mladinskem delu pogosto omenjali. Pa vendar marsikaj, kar je danes realnost v slovenskem mladinskem delu, izvira iz preteklosti. V publikaciji »Prispevki k zgodovini razvoja mladinskega sektorja na Slovenskem« smo opravili kratek sprehod po preteklosti od konca prve svetovne vojne naprej pa vse do leta 2013. V njej boste izvedeli nekaj malega o začetku slovenske skavtske organizacije leta 1922, toda tudi o tem, kako so bile mladinska združenja del instrumentarija v družbi za dosego političnih ciljev. Pa ne le v obdobju po letu 1945 – velike mladinske organizacije so igrale pomembno vlogo tudi v načrtih kralja Aleksandra pri »vzpostavljanju« jugoslovanske identitete. Seveda so popisane tudi vse levitve Zveze socialistične mladine, dana pa je tudi primerjava z organiziranostjo mladih v nekaterih drugih socialističnih državah. Tudi mladinske delovne akcije niso pozabljene.

Največ pa je zapisanega o času okoli leta 1990. Takrat in leto kasneje so bili postavljeni okviri mladinskega sektorja, ki stojijo še danes. Vse skupaj pa je zabeljeno še z kakšnim osebnim pogledom avtorja, kajti tudi avtor ugotavlja, da smo – po rezultatih dosedanjega razvoja – posebnost.

Vsebina publikacije je nastala kot stranski produkt nekega drugega podviga, in sicer popisa pregleda zgodovine mednarodnega sodelovanja na področju mladine, zato se publikacija v številnih delih nanaša na vključevanje slovenskih in jugoslovanskih mladinskih struktur v mednarodno srenjo. Velik del slikovnega gradiva v publikaciji pa prihaja iz muzejev v Ljubljani in Beogradu.

Vsebina publikacije je lahko izhodišče tudi za kakšno bolj poglobljeno delo, v pomoč pa so lahko imena oseb, ki so sodelovali v kakšnem procesu in ki bi lahko dali marsikateri zanimiv prispevek o dosedanjem razvoju mladinskega sektorja. 

Zagotovo pa je publikacija lahko koristna vsem mladinskim delavcem in voditeljem, saj jim bo pomagala, da svoje vsakodnevno delo postavijo v širše okvire, tudi iz zgodovinske perspektive. 

Publikacijo s 66 stranmi, formata 21x21 cm, je mogoče naročiti zpreko spodnje naročilnice, pri čemer je cena posameznega izvoda 7,00 evrov (+ stroški poštnine). V primeru prevzema v poslovnih prostorih MOVIT-a vam poštnine seveda ne bomo zaračunali.

Po prejemu naročilnice vam bomo posredovali račun ter publikacijo posredovali po pošti po prejetju plačila računa.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih