Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Evropska strategija usposabljanj na področju mladine

18.07.2016

Evropska strategija usposabljanj na področju mladine ali na kratko ETS (European Training Strategy) je bila prvič uvedena v okviru programa MLADINA (2000-2006), nato spremenjena v okviru Mladi v akciji (2007-2013), zdaj pa je bila posodobljena tudi v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji (2014-2020).

Cilj strategije je ohraniti kakovostno mladinsko delo s krepitvijo zmogljivosti, spodbujanjem ključnih akterjev na področju mladine k sodelovanju na širši ravni kot tudi preko meja. Sicer pa je njen namen vzpostaviti proces vzajemnega učenja, v katerem lahko sodelujejo zainteresirane strani tako na nacionalni in evropski ravni ter med seboj izmenjujejo svoje koncepte in dobre prakse.

Eno od osrednjih področij ETS je nadaljnje razvijanje kompetenc trenerjev na področju mladine, zato je bil leta 2014 objavljen model kompetenc trenerjev, skupaj s slovarčkom, katerega namen je pojasniti terminologijo, ki jo uporablja ETS. Kompetenčni model opredeljuje šest področij (na primer »učenje učenja« ali »oblikovanje izobraževalnih programov"), kot tudi dodatne kazalnike, ki ta področja še podrobneje opisujejo. O modelu se bodo posvetovali s trenerji ter institucijami in organizacijami, ki načrtujejo usposabljanja in strategije na področju mladinskega dela. Pred kratkim je bil vzpostavljen tudi modularni sistem usposabljanj, ki temelji na tem kompetenčnem modelu, namenjen pa je usposabljanju trenerjev, ki usposabljajo mladinske delavce.

Nadaljnji razvoj v okviru ETS gre v smer razvoja kompetenčnega modela še za mladinske delavce, ki delujejo na mednarodni ravni. Osnutek modela je bil predstavljen aprila letos seminarju »ETS Competence Model for youth workers to work international« na Dunaju. V sodelovanju z mladinskimi delavci iz vse Evrope se bo model razvijal dalje in bo objavljen predvidoma še v letošnjem letu.

  • Če želite prejemati najnovejše informacije s področja razvoja ETS, se lahko nanje naročite tukaj
  • Če želite prebrati prve e-novice na temo ETS, kliknite tukaj.
  • Če bi se radi podrobneje seznanili z ETS, kliknite tukaj.
  • Če bi se radi podrobneje seznanili z razvojem kompetenčnega modela za trenerje na področju mladine, kliknite tukaj.

« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih