Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Slovenski obrazi kampanje 30. obletnici programa Erasmus+

29.08.2017

Program Erasmus+ in njegovi predhodniki so v 30 letih izvajanja botrovali nastanku številnih uspešnih zgodb. Na žalost ne moremo predstaviti vseh, smo pa v sodelovanju z Evropsko komisijo in CMEPIUS-om zbrali osebne izkušnje sodelovanja v programu sedmih znanih in uspešnih Slovencev. Med njimi so ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, kuharski mojster Luka Jezeršek, učitelj leta 2016 Dejan Kramžar, gluhi novinar Bojan Mord, direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger, mladi slovenski pivovar Renee Vozelj ter mlada pisateljica Taja Metličar. Preverite, kakšne pluse jim je prinesel program Erasmus+!

 

Maja Makovec Brenčič (Vedenje potrošnikov – mreža Erasmus, Sodelovanje univerz iz 30 držav, 2009–2012)

Ko je bila Maja profesorica mednarodnega poslovanja in mednarodnega trženja, je sodelovala v raziskovalnem projektu, ki je vključeval širok nabor evropskih izobraževalnih ustanov. Tema: kako medkulturna vprašanja vplivajo na vedenje potrošnikov? Sodelovanje je bilo zelo plodno in vzpostavila se je živahna mednarodna akademska mreža. Nič čudnega torej, da vsem študentom toplo priporoča, naj vstopijo v program Erasmus+. Maja je bila prorektorica Univerze v Ljubljani in predsednica Sveta Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu. Trenutno je ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Renee Vozelj (Mladi v akciji, Belgija, 2011)

Za mladega podjetnika Reneeja se je vse začelo s programom Mladi v akciji (predhodnik programa Erasmus+) in izkušnjo v Belgiji. Pomagal je pri logističnem delu priprave lokalnega glasbenega festivala in dva tedna živel v šotoru. Prignal se je do skrajnosti in razvil razmišljanje, ki je usmerjeno k reševanju težav in iskanju drugačnih rešitev. Ko je odkril belgijska piva, se mu je utrnila zanimiva zamisel, da bi odprl lastno pivovarno. Dve leti pozneje se njegova blagovna znamka Knap prodaja v supermarketih, barih in na festivalih

Bojan Mord (Poklicno in strokovno usposabljanje, Združeno kraljestvo, 2007)

Učitelj in novinar Bojan, ki je gluh od rojstva, iz lastnih izkušenj ve, kakšne težave imajo ljudje z okvaro sluha pri spremljanju običajnih informativnih oddaj. Brez podnapisov in znakovnega jezika je razumevanje novic velik izziv. Ob pomoči programa Vseživljenjsko učenje – Leonardo da Vinci (predhodnika programa Erasmus+) je Bojan lahko vstopil v zakulisje BBC-jevega programa See Hear v Londonu in se seznanil z najboljšimi praksami, ki jih uporabljajo za skupnost gluhih. Ta izkušnja mu je pomagala, da je ustanovil TIPK TV, edino kabelsko omrežje in internetno televizijo za gluhe in naglušne v Sloveniji. Zahvaljujoč Bojanu lahko zdaj skupnost gluhih v Sloveniji spremlja novice. Od tega imajo koristi tudi Bojanovi učenci. Njegova filozofija je taka: tudi če ti vsi govorijo, da je nekaj nemogoče, zaupaj vase in uresniči svoje cilje.

Luka Jezeršek (Poklicno in strokovno usposabljanje, Španija, 2007)

Luka, ki je znan kot eden od sodnikov v televizijski oddaji MasterChef Slovenija, prihaja iz kuharske družine. Skupaj že 35 let vodijo podjetje Jezeršek Catering. Med bivanjem v Španiji v okviru predhodnika programa Erasmus+ je Luka z drugimi kuharji izmenjaval gastronomsko kulturo in kuharske spretnosti. Povabili so ga v txoko, značilno baskovsko kulinarično družbo, in ko je odšel, je to tradicijo izvozil in txoko ustanovil v Sloveniji. Zdaj v domačem podjetju, v Akademiji Jezeršek, gosti vajence iz programa Erasmus+, da lahko širijo okuse in z drugimi delijo posebnosti svojih nacionalnih kuhinj.

Taja Metličar (Evropska prostovoljska služba, Finska, 2013)

Taja se je pred desetimi leti zbudila iz kome, potem ko je preživela skoraj usodno prometno nesrečo, in ni prepoznala ne družine ne prijateljev. Zaradi poškodb možganov je bila spet kot otrok in se je morala vsega naučiti od začetka: celo hoditi, govoriti in pisati. Za njo je dolga in težavna rehabilitacija. Leta pozneje je dokončala srednjo šolo in se vpisala na višjo poklicno šolo. Nato se je odločila, da se preizkusi kot prostovoljka v mladinskem centru na Finskem – to je bil izziv, zaradi katerega je postala bolj neodvisna. Poleg tega, da je spoznala različne načine dela z mladimi, je našla tudi svoje poslanstvo: vzpostaviti stalni prometni park za otroke v svoji državi. Taja je svojo zgodbo opisala v knjigi z naslovom Številka trenutno ni nedosegljiva.

Dejan Kramžar (eTwinning od leta 2009)

Dejan, učitelj zgodovine in nemščine, je že leta predan ambasador programa eTwinning in načrtuje, da bo tako še dolgo. Njegov projekt eTwinning – YES (Young Europeans Speak – Mladi Evropejci govorijo) je prejel nagrado Zlati kabel kot najboljši slovenski projekt za 12- do 14-letnike. V sklopu projekta so učenci urili komunikacijske veščine v tujem jeziku. Njihove dosežke pa so nadgradili še z zvočnimi in videoposnetki. Pri drugem projektu akcije eTwinning, pri katerem je prav tako sodeloval, so skupaj s šolami iz Italije ter Avstrije oblikovali koledar in namizno igro. Zaradi svojih prizadevanj na področju šolskega izobraževanje je bil Dejan leta 2016 izbran za učitelja leta v Sloveniji.

Brigita Kropušek Ranzinger (Evropski programi izobraževanja in usposabljanja od leta 1999)

Brigita, po lastnih besedah nemiren duh, je direktorica izobraževalnega centra za odrasle – Ljudske univerze Velenje. V programu Erasmus+ in njegovih predhodnikih sodeluje že od leta 1999 in zanjo je ta program čaroben: „Vse je mogoče!“. Od mnogih kakovostnih projektov tega centra na različnih področjih, so bili številni nagrajeni. Njena osebna zmaga je omogočanje, da ranljive skupine ljudi potujejo v tujino in sodelujejo v projektih, za kar gre zahvala še zlasti trudu njene prizadevne ekipe. Na centru so ustanovili tudi neprofitno fundacijo Sadni gozd, katere namen je v Sloveniji zasaditi dva milijona sadnih dreves in oreščkov.

Odkrijte spodbudne zgodbe o programu Erasmus+ ali delite svojo na portalu www.ec.europa.eu/erasmus30.  


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih