Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

BREXIT: EK sprejela sveženj ukrepov za udeležence programa Erasmus+

01.02.2019

Zadnja posodobitev: 29. marec 2019

Evropski parlament in Svet EU sta sprejela regulativo, ki določa pogoje za nadaljevanje učnih mobilnosti v programu Erasmus+ v kontekstu izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. Do dokumenta, ki je bil objavljen v Uradnem listu EU 25. marca 2019, lahko dostopate tukaj.

Evropska komisija je pripravila seznam ukrepov za primer izstopa Velike Britanije brez dogovora (30. januar 2019). Celotna izjava za javnost je na voljo tukaj, v nadaljevanju pa navajamo del, ki se se nanaša na udeležence aktivnosti programa Erasmus+:

Varstvo pravic udeležencev programa Erasmus+

Program Erasmus+ je med najpomembnejšimi programi EU. 30. marca bo zahvaljujoč programu Erasmus+ v Združenem kraljestvu 14.000 mladih iz EU-27 (vključno s študenti, pripravniki v okviru visokošolskega in poklicnega izobraževanja in usposabljanja, mladimi udeleženci izobraževanja in izobraževalnimi delavci), v EU-27 pa 7.000 takih udeležencev iz Združenega kraljestva. V primeru scenarija „brez dogovora“ ne bi mogli dokončati svoje izmenjave Erasmus+ in morda ne bi bili več upravičeni do nepovratnih sredstev. Namen predloga je zagotoviti, da lahko študenti, dijaki in učenci ter osebje v tujini, ki ob izstopu Združenega kraljestva (torej na dan 30.3.2019) sodelujejo v programu Erasmus+, v primeru takega scenarija zaključijo svoj študij/prakso/mobilnost in še naprej prejemajo ustrezno financiranje ali nepovratna sredstva.

Evropska komisija je pripravila tudi seznam vprašanj in odgovorov (FAQ), v katerih so podrobneje razloženi ukrepi. 

Ti ukrepi bodo v primeru scenarija „brez dogovora“ zagotovili, da lahko mladi iz EU in Združenega kraljestva, ki so udeleženci programa Erasmus+, dokončajo svoje mobilnosti brez prekinitve. Informacije za udeležence iz Velike Britanije so na voljo tudi na spletni strani britanske Nacionalne agencije.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih