Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Nagovor direktorja Movita upravičencem programov E+: MVA in ESE

25.03.2020

Cenjeni upravičenci programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, upam, da ste dobro!

Ukrepi za preprečevanje širjenja virusa COVID-19 tako kot na vse, močno vplivajo tudi na izvajanje evropskih programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Vplivajo na udeležence projektov, na vse organizacije upravičenke ter potencialne prijaviteljice, kot tudi na delo nacionalnih agencij.

Smo v težki situaciji, ki nam prinaša številne izzive, za katere iščemo najboljše rešitve. Vsak od nas, vsi skupaj. Vsekakor je in mora biti na prvem mestu vsakega posameznika in vseh skupaj skrb za naše zdravje in varnost. Nacionalna agencija vas zato na tem mestu ponovno, kot v priporočilu z dne 27. 2. 2020 usmerja, da se za vse aktualne informacije v zvezi s pojavom Koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID 19) in ukrepi države obračate na uradne spletne strani ter jih dosledno upoštevate in izvajate.

Verjamem, da se tej novi realnosti prilagajate po najboljših močeh. To mladinski sektor zna. Tako kot vi, svoje delo prilagajamo tudi mi na Nacionalni agenciji. Pri teh prilagoditvah pa smo imeli v mislih prav vas, in si skladno s tem zastavili prioritetne aktivnosti, ki bi jih rad podelil z vami.

Glede sprejetih projektov v programih Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, ki so v izvajanju, se moji sodelavci prioritetno trudijo, da v sodelovanju z organizacijami individualno rešujejo nastale težave in iščejo najboljše rešitve v okvirih, ki jih omogočata programa. Zato naj ponovno poudarim, da se o morebitnih spremembah v izvajanju projekta kot ga sedaj določa veljavni sporazum za vaš projekt posvetujte s skrbnikom vašega sporazuma na Nacionalni agenciji z namenom dogovora glede ustreznih korakov pred nastankom sprememb. Naj zagotovim, da bo Nacionalna agencija uporabila največjo možno mero fleksibilnosti v okviru pravil programa, da vam čimbolj olajša izvajanje projektov.

Posebno skrb je Nacionalna agencija namenila tudi vsem udeležencem projektov Evropske solidarnostne enote, bodisi tujcem na njihovih projektih v Sloveniji, bodisi slovenskim udeležencem, ki so na projektih prostovoljstva v tujini. Za njih načrtujemo izvedbo spletnega kroga usposabljanj. Za individualno svetovanje smo na voljo tudi vsem koordinatorjem in mentorjem projektov ESE, preučujemo pa tudi možnosti izvedbe skupinske aktivnosti preko spleta. O vsem vas moji sodelavci že in vas bodo tudi v prihodnje sproti obveščali. Vsekakor pa na vse organizacije z znakom kakovosti, ki imate trenutno sprejete projekte ESE, ponovno naslavljam prošnjo Nacionalne agencije, da nadaljujete z že doslej izkazano odlično skrbjo za vaše udeležence tudi v prihodnje. V kolikor vas lahko tudi mi pri temu še kako dodatno podpremo, nam prosim sporočite.

Vsem organizacijam, katerih zaključna poročila pričakujemo v naslednjih 14 dneh, smo že posredovali sporočilo, kjer smo vas pozvali, da nas – v kolikor ne uspete v roku oddati končnega poročila – o tem obvestite in našli bomo rešitve. Hkrati pa vam zagotavljam, da smo s hitrimi prilagoditvami notranjih postopkov zagotovili, da zaključevanje končnih poročil vaših projektov z naše strani poteka nemoteno, s čimer želimo zagotoviti, da bodo razlike v preostanku dotacij za vaše projekte čimprej določene in tudi nakazane na vaše račune, saj verjamemo, da ta sredstva nujno potrebujete.

Zaradi trenutne situacije izvajanje (mednarodnih) podpornih aktivnosti TCA in NET ni mogoče. Zaradi tega smo prilagodili naše načrte dela tako, da bomo nekatera usposabljanja izvedli preko spleta, druge aktivnosti pa smo, v dogovoru z nacionalnimi agencijami iz drugih držav, prestavili v čas po avgustu 2020.

Nacionalna agencija v teh tednih tudi pospešeno zaključuje ocenjevanje prejetih prijav projektov na letošnji prvi prijavni rok - februar 2020. Tako trenutno še vedno načrtujemo, da bomo odločitev o sprejemu projektov v program za prvi prijavni rok objavili pred naslednjim prijavnim rokom, torej predvidoma nekje v sredini aprila 2020. Potrudili se bomo tudi, da bomo vsem organizacijam sprejetih projektov nato čimprej v podpis posredovali sporazume o dotaciji, čemur bo sledilo tudi hitro nakazilo akontacije odobrenih dotacij.

Zadnja prioriteta dela celotne Nacionalne agencije v teh dneh pa je tudi priprava na naslednji, drugi prijavni rok v programa Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Verjetno ste že zasledili, da je rok za prijave prestavljen na 7. 5. 2020, a v interesu Evropske komisije in Nacionalnih agencij je, da je izveden. Zato smo tudi tu že prilagodili svoje aktivnosti: vsem zainteresiranim bomo omogočili spletni informativni dan, kot tudi individualno spletno svetovanje, kot vedno pa smo vam za svetovanje seveda na voljo na elektronskem maslovu info@movit.si.  

Verjamem, da bomo skupaj z vami naredili vse, da – takoj ko bo mogoče – nadaljujemo z nemotenim izvajanjem sprejetih projektov. V prihodnje bo namreč vse, za kar si prizadevamo v programih Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, še toliko bolj pomembno.

Vse dobro in srečno!

Uroš Skrinar
direktor


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih