Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Pismo EU

29.07.2019
Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije

Članek je bil izvirno objavljen v 40. številki revije Mladje.
Branje članka vam bo vzelo: 5 minut

Draga Unija,

to pismo pišem tebi. Zakaj? Ker mi je mar. Ker se kot predstavnica mladih in kot mlada oseba zavedam, da si ti tista, ki se trudiš, da nam omogočaš boljše življenje, nam odpiraš meje in nas povežeš s širšo evropsko skupnostjo. 

15 let je že od vstopa Slovenije v Evropsko unijo. 15 let, ko smo člani te velike družine. Če sem odkrita, se ravno ne spominjam, kako drugačno je bilo moje življenje pred letom 2004. No, razen tega, da smo za kepico sladoleda odšteli 50 tolarjev, in pa tega, da so nam v osnovni šoli rekli, da bo zdaj za nas življenje bolje, da se bomo imeli lepše kot naši starši. Pa so res stvari za nas boljše? Nekatere stvari so res. In ne predstavljam si, kako bi bilo, če ne bi bilo vseh kohezijskih sredstev in ostalih sredstev, ki jih preko svojih programov namenjaš. Tudi nekatera zakonodaja se je zaradi tebe izboljšala.

A kljub temu, da se stvari izboljšujejo, je še vedno ogromno stvari, ki jih moraš spremeniti. Participacija mladih je za razvoj celotne družbe izjemno pomembna. Pa misliš, da dovolj narediš za to, da mladi z veseljem brez velikih skrbi sodelujemo v družbi? Jaz bi rekla, da ne dovolj.

Izjemno srečo imaš, da obstajamo aktivni mladi, ki preko mladinskih organizaciji kljub temu, da imamo težave s tem, da se dnevno sprašujemo, kako se bomo izobraževali, kje se bomo zaposlili in kje bomo živeli, izboljšujemo to Evropo, ji damo vidik solidarnosti in družbene aktivacije. Že samo v Sloveniji je ogromno mladinskih organizacij, ki s svojim trdim delom spreminjajo to unijo na bolje, in premnogokrat delamo tiste stvari, ki bi jih morali priskrbeti ti in naša država.

Ogromno možnosti imaš, da nas mlade vključiš in z nami sodeluješ. Na lokalni ravni imaš lokalne mladinske organizacije in lokalne mladinske svete, na nacionalni ravni imaš nacionalne mladinske organizacije in naš Mladinski svet Slovenije. Na evropski ravni pa mednarodne mladinske organizacije in Evropski mladinski forum. Vsak se po svojih močeh trudi, da lahko čim bolje delujemo, a bodimo iskreni, ti, draga Evropska unija, nam prevečkrat vključevanje v svoje procese le otežuješ. Programi, ki si si jih zastavila, so dobri. Erasmus + in Evropska solidarnostna enota mladinskim organizacijam ponujata možnosti financiranja. A to je le majhen delček tega, kar vse bi lahko naredila, saj se namesto tega, da bi se ukvarjali s pomembnimi stvari, kopljemo v kupu papirologije in se dnevno ukvarjamo s tem, kako bomo v organizacijo pripeljali kak evro. Dobro bi bilo, da razmisliš o tem, kako boš uvedla več strukturnega financiranja. Trajnost je pomembna. In tako si tudi mladinske organizacije želimo, da bi imele trajnosten vir financiranja. To bo zate in za razvoj izjemna prednost, saj bomo svoj trud usmerjali v izvedbo in v reševanje dejanskih problemov. Brez lokalnih okolij tudi ti ne bi bila to, kar si. Ne vem, če se najbolje zavedaš tega, da vsaka najmanjša vasica, najmanjša skupnost ustvarja to Evropo prav tako kot največja mesta. Vsaka organizacija, vsak posameznik doda kamenček v mozaik družbene aktivnosti in v mozaik Evrope. Brez enega kamenčka slika ni popolna. Če se ne boš trudila, da vsi kamenčki ostanejo na svojem mestu, obstaja možnost, da se bodo kamenčki odločili, da ustvarijo svoj mozaik.

Mladi se želimo vključiti v oblikovanje evropskih politik. Pa se ti zdi, da nam to res omogočaš? Mladinski svet Slovenije kot član Evropskega mladinskega foruma pričakuje, da boš organizacijam omogočala, da lahko dejansko sooblikujemo odločitve in sodelujemo pri izvedbi. Če za nas financiraš neko konferenco in temu rečeš dialog, je to le začetek našega sodelovanja. To, da so tvoji predstavniki na panelih in da mi nekje v ozadju poslušamo in kdaj pa kdaj kaj vprašamo, ni ravno trajnostno z vidika odnosa do nas mladih in z vidika odnosa nas do tebe. Mladi si želimo smiselne participacije, tiste prave, z vključevanjem v vse procese. Take, ki nam ne bo prinesla le nekaj fotografij z odločevalci, ampak nam bo omogočala, da smo del priprav, izvedbe in evalvacije evropskih politik, ki se nas v največji meri tičejo. Mi smo tisti, ki najbolje vemo, kaj si želimo in kaj potrebujemo.

Ne gre ti tako zelo slabo. A če vključiš mlade in druge nadobudne Evropejce v procese odločanja, nam bo vsem šlo le še na bolje. Upam, da se zavedaš, da brez mladih ni prihodnosti za solidarno in socialno Evrope, ki ponuja možnosti za osebni in karierni razvoj, skrbi za svojo naravno in kulturno dediščino ter se zaveda vrednot. Če se res odločiš, da boš v procese odločanja vključila mlade, ti obljubimo, da bo situacija šla na bolje. Saj smo mladi tisti, ki se zavedamo, da če mi ne bomo spremenili sveta na bolje, ga ne bo nihče.

Pred vrati so Evropske volitve. Za tokratne je mogoče malo prepozno, a za naslednje vsekakor razmisli, kako boš z vso svojo močjo poskrbela, da je v evropskem parlamentu veliko število mladih. Mogoče uvedba kvot za mlade ne bi bila tako slaba ideja. Možnosti za vključevanje mladih je nešteto. Od vključevanja mladih v razne odbore in delovne skupine do tega, da je mogoče komisar, ki pokriva področje mladih, dejansko mlad in nas razume. Mladinski sveti, mladinske organizacije in Evropski mladinski forum smo pripravljeni na to, da začnemo sprejemati odločitve, ki bodo najbolj vplivale ravno na nas, saj bomo od vseh, ki trenutno odločajo o naši prihodnosti, ravno mi tisti, ki bomo morali s temi odločitvami najdlje živeti.

Tako da, draga moja Evropska unija, ne zapiraj se v svoj Bruseljski mehurček, vzemi si čas in nas poslušaj. Naredi to, kar ti govorimo. Verjemi mi, ne bo ti žal. Zavedaj se, da je to, da sodelujemo v družbi, naša dolžnost in naša pravica.

Anja Fortuna
predsednica Mladinskega sveta Slovenije


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih