Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Raziskujemo učinke: Nestalna narava mladinskega dela

27.10.2020

V okviru izvedene raziskave RAY, ki je proučevala razvoj kompetenc mladinskih delavcev in izgradnjo zmogljivosti organizacij, se je pokazal tudi eden večjih izzivov mladinskega dela v Sloveniji, to je nestalna narava mladinskega dela. Izsledki temeljijo večinoma na intervjujih z udeleženci mednarodnih usposabljanj in tudi na intervjujih z vodstvenim osebjem in predstavniki organizacij.

Intervjuji z udeleženci mednarodnih usposabljanj (mobilnosti mladinskih delavcev v organizaciji upravičencev in mednarodnih podpornih aktivnosti oz. usposabljanj (TCA) v organizaciji nacionalnih agencij na različnih časovnih točkah v roku enega leta po udeležbi so pokazali izzive z vidika ohranjanja kadra in tudi financiranja zaposlitev. Vsak osmi intervjuvanec (12,5 %) je pred mednarodnim usposabljanjem dejal, da namerava zapustiti mladinski sektor. Pri več kot tretjini intervjuvancev (37,5 %) se je spremenila strokovna vloga. Med temi je en intervjuvanec napredoval, polovica pa jih je zamenjala delovno mesto oziroma so prekinili sodelovanje z organizacijo, preko katere so se udeležili usposabljanja. Eno leto po mednarodnem usposabljanju dve petini intervjuvancev (40,6 %) ni več članov organizacij, preko katerih so se nanj prijavili. En intervjuvanec je navedel manjšo stopnjo aktivnosti v organizaciji, a je še vedno član organizacije, preko katere se je udeležil mednarodnega usposabljanja.

Velika fluktuacija ovira dolgoročni prenos in uporabo učinkov mednarodnih usposabljanj na organizacije. Čeprav so posamezni učinki usposabljanj na udeležence prepoznani, ti zaradi fluktuacije osebja na koncu niso izkoriščeni znotraj organizacije ali celo sektorja, ki jih je financiral.

Takšna situacija je v pomembni meri povezana s pomanjkanjem finančnih virov, kar v mladinski sektor vnaša negotovost. Posledica je zaviranje razvoja, saj letno iskanje finančnih virov organizacije postavlja v negotov položaj. Odsotnost stalnega financiranja in stalno iskanje virov ovira njihovo delo, saj se ne morejo v celoti posvetiti izvajanju dejavnosti za mlade. Dodatni finančni viri, ki bi omogočili sistemsko in trajnostno financiranje mladinskega sektorja, bi lahko spodbudili nadaljnji razvoj mladinskega sektorja.

Pozitivna novost na področju zaposlovanja je bila v času izvedbe raziskave možnost zaposlitve mladinskih delavcev s pomočjo državnih sredstev, vendar pa mladinsko področje še vedno zaznamuje prekarnost, saj so sredstva in z njimi povezane zaposlitve primarno vezani na projekte. Dolgoročnega sistemskega financiranja je malo, največ na lokalni ravni, kjer pa sredstva pogosto zadoščajo samo za tekoče stroške organizacij, sredstva za zaposlitve delavcev pa organizacije iščejo s pomočjo razpisov. Kljub temu dodajajo, da so projektna sredstva, zlasti sredstva iz programa Erasmus+: Mladi v akciji, za razvoj organizacij pomembna.

Ugotovitve raziskave v navezavi na prekarnost posameznikov v mladinskem delu podpirajo tudi nekatere druge analize raziskav RAY. Pri analizi zaposlitvene strukture vodij projektov (članov projektno-izvedbenih ekip in mladinskih voditeljev) je bilo namreč ugotovljeno, da jih je okoli četrtina (25,37 %) za polni delovni čas zaposlenih izven organizacije, s katero sodelujejo v aktivnosti programa Erasmus+: Mladi v akciji. Približno desetina (10,25 %) jih je bila izven te organizacije zaposlenih za polovični delovni čas, desetini pa sta bili samozaposleni (10,76 %) ali nezaposleni (10,1 %). Kar ena petina vodij pa je bila izven organizacije, s katero so se udeležili usposabljanj, prostovoljcev v drugi organizaciji (20,53 %) oziroma so bili v vključeni v proces izobraževanja in usposabljanja (22,21 %).

Vse prispevke o rezultatih raziskav RAY najdete tukaj.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih