Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Usposabljanje Vključevanje+ ali kako v projektne aktivnosti (bolje) vključevati mlade z manj priložnostmi

22.06.2023

Namen celodnevnega usposabljanja Vključevanje+, ki je potekalo v sredo, 21. junija 2023, v Hotelu M v Ljubljani, je bilo spoznavati, kako so lahko mladinski delavci pri delu bolj vključujoči in v svoje projekte (bolje) vključujejo (tudi) mlade z manj priložnostmi.

Dogodek, ki sta ga vodili Alenka Oblak in Daša Peperko, ob podpori predstavnic Movita, se je začel s skupnim raziskovanjem priložnosti, ki jih programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota ponujata predvsem z vidika vključevanja. Udeleženci so prek dobrih praks spoznavali konkretne projekte in vključujoče načine dela. Nadaljevali smo s predstavitvijo konceptov vključujočega mladinskega dela, kjer so se udeleženci_ke s pomočjo interaktivnega in participatornega pristopa seznanili z različnimi načini za vključevanje udeležencev z manj priložnostmi v projektne aktivnosti, s poudarkom na posameznih fazah projektnega načrtovanja.

Posebna pozornost je bila namenjena priložnostim za izboljšanje (fizične in komunikacijske) dostopnosti projektnih aktivnosti ter izbiri in oblikovanju vključujočih neformalnih metod. V zadnjem delu srečanja so se udeleženci_ke posvetili tudi reševanju konkretnih izzivov pri pripravi in izvedbi svojih projektnih aktivnosti. Ker je evalvacija že na samem doogodku pokazala potrebo po tovrstnih srečanjih, smo se odločili, da bomo usposabljanje v naslednjem letu ponovili.

Mateja Morić, Društvo Parada ponosa: Taka srečanja se mi zdijo nujna, saj organizacije velikokrat enostavno nimamo časa (ali pa si ga ne vzamemo) za refleksijo in oceno našega delovanja na področju vključevanja, hkrati pa je vedno dobrodošla izmenjava dobrih praks in mnenj. Vključevanje mora biti osrednja vrednota, rdeča nit, ki se prepleta skozi vse naše aktivnosti.

Mija Pungeršič, Movit: Res smo veseli, da se je prvega usposabljanja Vključevanje+ udeležilo toliko raznolikih udeležencev, ki prihajajo tako iz izkušenih organizacij kot iz tistih, ki projektov še niso prijavljali. Vsem pa je skupno, da v svoje aktivnosti vključujejo mlade z manj priložnostmi in si pri svojem delu želijo biti še bolj vključujoči. To se je kazalo tudi v celotnem procesu usposabljanja, kjer so delili dragocene izkušnje, obenem pa spoznali na kakšen način program E+ in ESE podpirata socialno vključevanje mladih. Verjamemo, da smo zanetili kar nekaj iskric za (nove) vključujoče projekte, mreženje različnih organizacij in predvsem participacijo mladih z manj priložnostmi.

Usposabljanje Vključevanje+ je bilo osnovano na podlagi publikacije Priporočila za prijavitelje in izvajalce projektov s področja vključevanja in raznolikosti, ki jo je Movit izdal v l. 2021 in je na voljo tukaj.

Vsem organizacijam udeleženkam se zahvaljujemo za aktivno participacijo in jim želimo uspešno pri nadaljnjem delu ter prijavi projektov. Na dogodku so sodelovale: CIPRA Slovenija; CenterKontura d.o.o.; Društvo distrofikov Slovenije; Društvo Parada ponosa; KUD Mreža; Park Istra; Planinska zveza Slovenije; Za in proti, zavod za kulturo dialoga; Zavod za izobraževanje in inkluzijo ODTIZ; Zavod Varna pot; Združenje državljanov Središče Novosti, Associazione di Cittadini Centro delle Novita; Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije; YHD - zavod za teorijo in kulturo hendikepa.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih