Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Poročilo s pohodniškega usposabljanja za prostovoljce

10.07.2024

Že šesto leto zapored smo za prostovoljce Evropske solidarnostne enote na vmesnem vrednotenju organizirali pohodni trening. Trening je potekal med 1. in 5. julijem 2024. Vreme nam je, na poti iz Divače v Ankaran, kljub začetnim skrbem glede napovedi, bilo naklonjeno. Zemljo je dvakrat osvežilo v večernem času, ko smo legli k zasluženemu počitku, zjutraj pa nas je zbujalo sonce.

Pohodni trening je zaradi svojega formata specifičen. Vsak dan prehodimo povprečno 11,2 kilometra in gradimo kondicijo do predzadnjega dne, ko nas čaka obsežnejši del pohoda. Pot je nezahtevna, poteka večinoma po kolovozih in stezah, teren pa je razgiban in se odvija po obalnem zaledju. Spremljajo nas razgledi na Koprski zaliv, Kraški rob in Osapsko dolino. Na poti si ogledamo slikovite naravne pojave kot so udornice, kraške jame in brezna, izvire, potoke in slapove. Občudujemo tudi značilno arhitekturo tamkajšnjih vasi ter mogočne previsne stene. V lepem vremenu se nam razprostre pogled na verigo Alp in Dolomitov.

Letošnjo skupino je sestavljalo 14 prostovoljcev iz 11 različnih držav. V trening so vnesli vedrino, pripravljenost in pozitivno naravnanost – vse to smo potrebovali v času, ki smo ga preživeli skupaj. Prva dva dneva sta bila posvečena spoznavanju ter refleksiji njihovih aktivnosti. V dneh, ki so sledili pa so pogovori tekli o aktualnih temah, izzivih in zanimanjih. Zadnji dan so se spogledovali s prihodnostjo, kaj želijo narediti do konca aktivnosti ter kakšne možnosti so jim na voljo po zaključku.

Usposabljanje smo zaključili utrujeni, a s pomenljivimi spoznanji in opažanji. Nekateri prostovoljci so se odpravili domov tudi s konkretnimi koraki za prihodnost (ki niso bili le pohodniški).

Z nami so hodili prostovoljci iz organizacij:

Zavod Voluntariat, Osnovna šola Prestranek, Društvo EkoPot, Zavod Nefiks, Mladinski center Kotlovnica, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, Društvo Barka, Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto, Mladinski center Zagorje ob Savi.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih