Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

O zavodu

Movit izvaja naloge nacionalne agencije v programih Evropske unije (EU) na področju mladine od maja 1999, ko je Slovenija vstopila v program Mladi za Evropo III., ki se je nadaljeval s programom Mladina (2000–2006), programom Mladi v akciji (2007–2013) ter Erasmus+: Mladi v akciji (2014–2020), leta 2018 pa je v upravljanje dobil tudi novi program Evropska solidarnostna enota. V novem programskem obdobju 2021-2027 nadaljuje z upravljanjem s programoma Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota.

V tej vlogi Movit upravlja decentralizirana sredstva proračuna EU in omogoča pridobitev podpore za različne oblike učnih mobilnosti v mladinskem delu in krepitev solidarnosti na lokalni, nacionalni in evropski ravni ter kompetenčni razvoj mladih, istočasno pa izvaja aktivnosti za splošni razvoj mladinskega dela in neformalnega učenja, še posebej pa tiste, ki s svojo obliko in vsebino prispevajo h krepitvi evropskega sodelovanja na področju mladine. Pomemben del dejavnosti Movita je tudi publicistična dejavnost, v okviru katere so nastala nekatera temeljna dela za razvoj mladinskega dela, še posebej pa učnih mobilnosti v mladinskem delu.

Poleg vloge nacionalne agencije Movit izvaja tudi dejavnost Eurodeska, brezplačnega infoservisa Evropske komisije, ki nudi evropske informacije za mlade. Namenjen je tako mladim samim kot tudi tistim, ki se pri svojem vsakdanjem delu srečujejo z mladimi in njihovimi vprašanji – svetovalcem, učiteljem, mladinskim delavcem, informatorjem in drugim. Po pomoč pri iskanju informacij se lahko tako vedno obrnete na Eurodesk Slovenija ali katerega izmed regionalnih partnerjev v mreži Eurodesk. 

Od leta 2002 v okviru Movita deluje tudi podporni center SALTO za Jugovzhodno Evropo. Z organizacijo usposabljanj, kontaktnih seminarjev in uporabo številnih drugih orodij spodbuja in podpira sodelovanje s partnerji iz Jugovzhodne Evrope v okviru programa Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota. Pri tem mu pomagajo mreže trenerjev in akreditatorjev ter kontaktne točke v državah Jugovzhodne Evrope. SALTO SEE RC je eden izmed šestih podpornih centrov SALTO-YOUTH v Evropi.

Od leta 2009 do 2013 je Movit izvajal tudi naloge informacijske pisarne programa Evropa za državljane, ki podpira srečanja in sodelovanje med prebivalci držav članic EU in nekaterih držav kandidatk za članstvo v EU z namenom spodbujanja in krepitve evropskega državljanstva.

Za namen izvajanja nalog nacionalnih struktur v programih EU Movit sodeluje z Uradom RS za mladino, ki deluje v okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki zagotavlja tudi sredstva za sofinanciranje stroškov delovanja teh struktur.

Zavod Movit deluje od leta 1997, del njegove dejavnosti ob ustanovitvi pa danes izvajata zavod AVANTIS (2004) in zavod MOBIN (2010).

Leta 2017 smo praznovali 20-obletnico delovanja

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih