MOVIT
Zavod za razvoj mobilnosti mladih


ELEKTRONSKE ISKRICE MOVIT 22/06/2017


I. KAJ IMAMO MLADI V AKCIJI?


Uporaba baze Evropske solidarnostne enote in orodja za iskanje prostovoljskih priložnosti - PASS

Evropska Komisija je marca zagnala PASS (Placement Administration and Support System) – orodje, ki organizacijam pomaga najti najustreznejšega prostovoljca iz programskih držav za njihov projekt. Orodje na podlagi profila prostovoljca ter potreb organizacije in projekta predlaga najbolj primerne kandidate za izbor. Nabor prostovoljcev orodje črpa iz baze Evropske solidarnostne enote (ESE), ki se trenutno izvaja na podlagi EVS, kar pomeni, da je orodje povsem primerno za iskanje prostovoljcev v projektih EVS oz. se bodo projekti, ki črpajo iz baze ESE celo spodbujali. Ker NA na terenu zaznava izjemno pomembnost dobrega ujemanja ('matchinga') med organizacijo in prostovoljcem, ki je pogosto ključna za uspeh projekta in za zadovoljstvo organizacije, je uporaba omenjenega orodja za iskanje prostovoljcev iz programskih držav zelo smiselna. Organizacije lahko do PASS-a dostopajo preko istega vstopnega mesta kot do podatkov v Bazi akreditiranih organizacij.

Organizacije tudi pozivamo, da spodbudite svoje prostovoljce k vpisovanju v bazo in jim pri tem nudite podporo, saj jim na ta način omogočite, da jih najdejo in kontaktirajo organizacije iz tujine.

Podrobnejša navodila za uporabo orodja PASS najdete tukaj.

Aktualna mednarodna usposabljanja nacionalnih agencij

Trenutno je objavljenih šest mednarodnih usposabljanj, namenjenih krepitvi kompetenc upravičencev, prijaviteljev in potencialnih prijaviteljev v program Erasmus + Mladi v akciji:

Step into Strategic Partnerships, 9. - 15. oktober 2017, Nemčija >> Rok za prijavo je 30. junij! 

Seminar »Ready for world – tools to guide young people in their future life, 12. – 15. september, Helsinki, Finska >> Rok za prijavo je 15. julij 2017!

TOOL FAIR XII - Waves of Innovation 6.-19. november 2017, Bolgarija >> Rok za prijavo je 17. julij 2017!

Dealing with Refugees: from challenges to opportunities, 23. - 26. 10. 2017, Jordanija >> Rok za prijavo je 7.avgust 2017!

TICTAC – Multilateral Training Course to support quality in youth worker mobility activity under Erasmus + YiA, 22.-28. oktober 2017, Bolgarija >> Rok za prijavo je 3. september 2017!

BiTriMulti (BTM) - Multilateral Training Course for newcomers in youth exchanges, 9. - 13. oktober, Norveška >> Rok za prijavo je 3. september 2017!

SOHO - European Training Course for EVS Support People, 17.-21. oktober 2017, Švedska >> Rok za prijavo je 4. september 2017!


Več informacij o zgornjih usposabljanjih
>> Prijavni postopek je opisan v vsakem posameznem razpisu, prav tako sta v razpisih opredeljena želeni profil udeležencev ter namen usposabljanja, udeleženci pa so nato izbrani skladno s tem glede na informacije, ki jih navedejo v spletnem prijavnem obrazcu za posamezno aktivnost. Finančni vložek udeležencev usposabljanj in seminarjev je minimalen, saj stroške nastanitve in programa krijejo organizatorji aktivnosti, stroške poti pa slovenskim udeležencem povrne MOVIT v višini 90 % dejanskih stroškov (v skladu s Splošnimi pogoji sodelovanja na aktivnostih). Razpise in splošne pogoje za udeležence na aktivnostih, najdete tukaj


II. EURODESKOV PERISKOP


Raziskava Eurodeska o informiranju mladih

Evropska pisarna Eurodesk vabi mlade k sodelovanju v raziskavi na področju informiranja mladih: Kako mladi dostopajo do informacij o mednarodnih mobilnostnih priložnostih? Kakšne informacije iščejo? Kakšne so njihove potrebe in predlogi za izboljšanje? Raziskavo je na voljo tukaj. 

Strokovna skupina za pregled izobraževalnih poti mladinskih delavcev in zbiranje znanja o mladinskem delu

Pregled bo prispeval k boljšemu razumevanju in deljenju informacij o poteh, na katerih se mladinski delavci izobražujejo in usposabljajo in ki imajo implikacije za kakovost mladinskega dela na eni strani, na drugi strani pa identificirajo primere in trende. Strokovna skupina bo v sodelovanju s partnerskimi institucijami začrtala natančni postopek pregleda. Več ...

Nagradni razpis Društva za ZN za Slovenijo ob dnevu OZN

DRUŠTVO za Združene narode za Slovenijo razpisuje nagrade za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s področja delovanja Organizacije združenih narodov, ki so bila obranjena med 1. avgustom 2016 in 31. julijem 2017. Rok za prijavo je 1. avgust 2017! Več ...

Druga usposabljanja, natečaji in dogodki

Na Eurodeskovih straneh objavljamo različne priložnosti, natečaje in dogodke, zanimive za mlade in mladinske delavce. Seznam s povezavami si lahko ogledate tukaj


III. ZGODILO SE JE ...


Usposabljanje Europeers, 24. – 28. maj, Dunaj

Usposabljanje Europeers, ki se je odvijalo med 24 in 28.5 na Dunaju, je delovalo navdihujoče in inspirativno, saj se je na enem mestu zbralo 25 mladih iz vseh koncev Evrope. Skupno tem mladim je bilo, da so se vsi udeležili evropske prostovoljske službe, nekateri kratkoročnih projektov, drugi dolgoročnih. Več ...

Letno srečanje prostovoljcev EVS

Pretekli vikend je v Ankaranu potekalo Letno EVS srečanje, ki so se ga udeležili slovenski prostovoljci, ki so se v zadnjem letu vrnili iz opravljanja prostovoljske službe (EVS) v tujini. Namen srečanja je refleksija EVS izkušnje iz različnih zornih kotov: premisliti česa so se prostovoljci naučili ter kako vse to "prevesti" v jezik, ki ga bodo razumeli tudi drugi (delodajalci, prijatelji, družina, itd.) in prepoznati zakaj je to pomembno. Vsekakor pa ni zmanjkalo časa za neformalno druženje, skok v morje in večere na pomolu!

Cherry on the Cake, 19. - 22. junij, Bled

Usposabljanje za krepitev kakovosti mladinskih izmenjav, poudarkom na vključevanju teatike evropskega državljanstva Cherry on the cake je v polnem zagonu. Kakšne poglede na Evropo imajo mladinski delavci in kakšne njihovi mladi? Kaj je identiteta? Kako motivirati mlade, da razmišljajo o evropskem državljanstvu? Vse to in še več raziskujemo v teh dneh na Bledu. 

Nacionalni posvet na področju informiranja za mlade

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, se  je včeraj odvil Nacionalni posvet na področju informiranja za mlade v organizaciji Urada RS za mladino in Zavoda Misss. Zavod MOVIT se z informiranjem mladih ukvarja od leta 2001. Preko mreže Eurodesk obveščamo o evropskih priložnostih na področjih mobilnosti, aktivne participacije v družbi in aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti mladih. 

Javna predstavitev mnenj o Beli knjigi o prihodnosti Evrope v Državnem zboru

15. junija je v Državnem zboru potekala javna predstavitev mnenj o Beli knjigi o prihodnosti Evrope (http://bit.ly/2ruxi0V), na kateri je v imenu MOVIT sodeloval direktor upravnega odbora Janez Škulj.