MOVIT
Zavod za razvoj mobilnosti mladih


ELEKTRONSKE ISKRICE MOVIT 29/06/2016



I. KAJ IMAMO MLADI V AKCIJI?


Janez Škulj: Prispevki k zgodovini razvoja mladinskega sektorja na Slovenskem

Preteklost ni nekaj, kar bi v mladinskem delu pogosto omenjali. Pa vendar marsikaj, kar je danes realnost v slovenskem mladinskem delu, izvira iz preteklosti. V publikaciji »Prispevki k zgodovini razvoja mladinskega sektorja na Slovenskem« se lahko sprehodite po preteklosti od konca prve svetovne vojne naprej pa vse do leta 2013. Več ...

Obvestilo za prijavitelje na 2. prijavni rok (26. 4. 2016)

Vse, ki ste prijavili projekte na drugi prijavni rok 26. 4. 2016, obveščamo, da bodo rezultati objavljeni na naši spletni strani najkasneje konec julija. Do takrat Nacionalna agencija ne daje informacij glede sprejema ali zavrnitve prijavljenih projektov. Rezultati bodo objavljeni na podstrani Sprejeti projekti, obvestilo o objavi pa kot novica na spletni strani ter na Facebooku. 

Rok za oddajo vloge za akreditacijo za izvajanje EVS

Organizacije, ki želijo pridobiti akreditacijo za izvajanje EVS pred tretjim prijavnim rokom v letu 2016, obveščamo, da je zadnji dan za oddajo vloge za akreditacijo petek, 22. julij 2016.

Akreditacijski postopek za EVS okvirno vzame 6 tednov, pri čemer se pričakuje hitro odzivnost organizacije v postopku kot tudi formalno popolno oddano vlogo. Več o postopku akreditiranja organizacije za EVS je dostopno na podstrani Akreditacija EVS.

Aktualna mednarodna usposabljanja nacionalnih agencij

Trenutno so objavljena štiri mednarodna usposabljanja, namenjena krepitvi kompetenc upravičencev, prijaviteljev in potencialnih prijaviteljev v program Erasmus + Mladi v akciji:

Learning programme “Youthful Europe” – Western Balkan edition, 3.-8. oktober 2016, Priština >> Rok za prijavo je 30. junij 2016!

Youth workers as agents for change, 23.- 28. september 2016, Finska >> Rok za prijavo je 30. junij 2016!

TOOL FAIR XI - #ReadyfortheRoad - Tools|Solidarity|Inclusion, 7.-12. november 2016, Malta >> Rok za prijavo je 9. julij 2016!

Youthpass Tools for Employability, 10.-16. september 2016 >> Rok za prijavo je 10. julij 2016!

I reject, do you? 2.0., 3.-9. oktober 2016, Španija >> Rok za prijavo je 7. avgust 2016!

DEMOCRACY RELOADED: Dialogue between public authorities and young people, 28. november - 4. december 2016, Madžarska
>> Rok za prijavo je 25. september 2016!

TICTAC - Multilateral Training Course to support quality in youth worker mobility
, 13. - 19. november 2016, Španija >> Rok za prijavo je 2. oktober 2016!

Več informacij o zgornjih usposabljanjih >>

POMEMBNO: Prijavni postopek je opisan v vsakem posameznem razpisu, prav tako sta v razpisih opredeljena želeni profil udeležencev ter namen usposabljanja, udeleženci pa so nato izbrani skladno s tem glede na informacije, ki jih navedejo v spletnem prijavnem obrazcu za posamezno aktivnost. Finančni vložek udeležencev usposabljanj in seminarjev je minimalen, saj stroške nastanitve in programa krijejo organizatorji aktivnosti, stroške poti pa slovenskim udeležencem povrne MOVIT v višini 90 % dejanskih stroškov (v skladu s Splošnimi pogoji sodelovanja na aktivnostih). Razpise in splošne pogoje za udeležence na aktivnostih, najdete tukaj.  


II. EURODESKOV PERISKOP


Zaključki srečanja ministrov Sveta na področju izobraževanja, mladine, kulture in športa

30. in 31. maja je v Bruslju potekalo srečanje ministrov Sveta na področju izobraževanja, mladine, kulture in športa. Prvi dan so ministri sprejeli zaključke o vlogi mladinskega sektorja pri preprečevanju in boju proti radikalizaciji mladih. Zaključki poudarjajo neprecenljivo vrednost mladinskega dela, prostovoljskih in kulturnih aktivnosti ter športa pri doseganju mladih, ki so sicer lahko bolj dovzetni za radikalizacijo. Več ...

Vloga mladinskega sektorja pri preprečevanju nasilnega ektremizma

Evropski mladinski forum je izdal publikacijo z naslovom Vloga mladinskega sektorja pri preprečevanju nasilnega ekstremizma (Rola of the Youth Sector in Preventing Violent Ekstremism). Več ...

ILO: Pregled programov za samozaposlovanje mladih

Namen tega poročila je ponuditi celostno analizo ključnih tem, ki zadevajo samozaposlovanje mladih. Poročilo še posebej raziskuje ukrepe za samozaposlovanje in podjetništvo mladih, sprejetih v različnih državah (od držav nizkimi do držav z visokimi dohodki), namenjenih omogočiti mladim integracijo na trg dela in spodbujati vključujoči razvoj. Več ...

Socialno vključevanje in mladi – izključeni mladi: grožnja za našo prihodnost

Evropski mladinski forum je izdal poročilo, ki preučuje socialno situacijo mladih in ocenjuje kakovost socialnih politik, socialne zaščite in storitev, ki so na voljo mladim. Več ...

Druga usposabljanja, natečaji in dogodki

Natečaji

Fotografski natečaj "Imagine Europe without Borders"
>> Rok za prijavo je 30. junij 2016!

3, 2, 1.. Mladi podjetniki, gremo! >> Rok za prijavo je 30, junij 2016!

Iščejo se mladi novinarji o znanosti >> Rok za prijavo je 14. julij 2016!

European Youth Award
>> Rok za prijavo je 15. julij 2016!

World summit youth award 2016 >> Rok za prjavo je 15. julij 2016!

Evropska nagrada za preventivo 2016
>> Rok za prijavo je 31. julij 2016!


Seminarji in usposabljanja

Seminar za vzpostavljanje partnerstev CMS In Net, 19. - 22. oktober 2016, Gruzija >> Rok za prijavo je 3. julij 2016!

Usposabljanje Expedition Designing Adventure in Urban Environment, 24. - 30. september 2016, Weimar, Germany >> Rok za prijavo je 9. julij 2016!

Usposabljanje See Beyond - training and coaching entrepreneurship skills in youth organisations, 25. julij - 3. avgust 2016, Hollókő, Madžarska >> Rok za prijavo je 10. julij 2016!

Konferenca THE GAP - a practice centred international conference, 29. - 31. julij 2016, Budimpešta, Madžarska >> Rok za prijavo je 10. julij 2016!

Usposabljanje Human rights education, 22. - 26. avgust 2016, Caen, Francija >> Rok za prijavo je 12. julij 2016!

Usposabljanje EUROMED Express"16, 14. - 21. avgust 2016, İstanbul, Turčija >> Rok za prijavo je 12. julij 2016!„

Usposabljanje Training Camp for Human Rights Facilitators, 6. - 15.avgust 2016, Sacelu,Romania >> Rok za prijavo je 15. julij 2016!

Usposabljanje Event Wise training, 23.-29. avgust 2016, Ommen, Nizozemska >> Rok za prijavo je 7. avgust 2016!

Usposabljanje "Outdoor Education and Training course for delivering qualifications to NEET and vulnerable young people", 3. - 7. oktober 2016, New Forest Hampshire, UK >> Rok za prijavo je 20. avgust 2016! 

Seminar Rediscovering cultures - promoting local heritage for rural community development, 16. - 25. oktober 2015, Armenija >> Rok za prijavo je 7. september 2016!

Usposabljanje Practicing Coaching and Mentoring, 7.-13. oktober 2016, Ommen, Nizozemska >> Rok za prijavo je 21. september 2016!

Usposabljanje "SMS 2 “Show My Skills”, 24.-30. november 2016, Siwa Oasis, Egipt >> Rok za prijavo je 15. oktober 2016!


POMEMBNO: Za razliko od usposabljanj, ki jih organizirajo nacionalne agencije programa Erasmus+: Mladi v akciji in ki jih objavljamo na podstrani Usposabljanja in seminarji, so aktivnosti, ki jih objavljamo v tej rubriki , organizirane s strani upravičencev samih. Za udeležbo v teh projektih nacionalna agencija ne opravlja izbora in tudi ne krije potnih stroškov, zato se morate glede vseh informacij, povezanih s temi aktivnostmi, obrniti na organizacijo, ki je v razpisu navedena kot organizator.


Več informacij o zgoraj navedenih aktivnostih je na voljo na http://www.movit.si/info-servis-eurodesk/natecaji-in-usposabljanja/.


III. ZGODILO SE JE ...


Praznovanje 20. obletnice evropske prostovoljne službe

V Atriju ZRC smo 11. junija praznovali 20. obletnico evropske prostovoljne službe. Praznovanje je potekalo v okviru letnega srečanja prostovoljcev, ki so se pred kratkim vrnili iz svojih projektov EVS. Praznovanja so se udeležili tudi prostovoljci iz tujine, ki so trenutno na EVS-u v Sloveniji, predstavniki organizacij EVS in Urada za mladino ter sodelavci nacionalne agencije. Foto utrinke s praznovanja si lahko ogledate tukaj

Srečanje upravičencev programa Erasmus+: Mladi v akciji

9. junija je v Ljubljani potekalo srečanje upravičencev, katerih projekti so bili sprejeti na februarskem prijavnem roku. Na srečanju so se udeleženci seznanili z obveznostmi iz pogodbe o dodelitvi sredstev, udeležili pa so se lahko tudi vsebinskih delavnic na teme varnosti in zaščite udeležencev ter preprečevanje kriznih situacij, načrtovanja, spremljanja in beleženja učnih učinkov ter komuniciranja o projektu ter razširjanja in uporabe projektnih rezultatov. Nekaj foto utrinkov si lahko ogledate tukaj

Konferenca Better future for the youth in Western Balcans

21. junija je v Bruslju v organizaciji evropskih poslancev potekala konferenca Better future for the youth in the Western Balkans, ki se je je udeležil tudi Janez Škulj kot predstavnik Movita, v okviru katerega deluje podporni center programa Erasmus+: Mladi v akciji za države Zahodnega Balkana SALTO YOUTH South East Europe Resource Centre, s prispevkom o učinkih evropskega programa na področju mladine ter vlogi podpornega centra v regiji. Nekaj foto utrinkov si lahko ogledate tukaj

Svetovni dan beguncev

20. junija smo obeležili svetovni dan beguncev, ki poziva k dvigu zavedanja o položaju beguncev po svetu, v Evropi in pri nas. Tudi Movit v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji v luči trenutnih izzivov v Evropi, povezanih s prihodom večjega števila beguncev v zadnjem letu, prijavitelje v okviru vseh treh ključnih ukrepov spodbuja k organizaciji projektov, ki bodo prispevali k reševanju teh izzivov ter spodbujanju strpnosti in solidarnosti mladih Evropejk in Evropejcev. Poleg tega v drugi polovici leta pripravljamo tudi podporne aktivnosti na temo vloge mladinskega sektorja na področju spodbujanja strpnosti in preprečevanja diskriminacije in z njo povezanega sovražnega govora ter radikalizacije. Več o svetovnem dnevu beguncev lahko preberete tukaj

Moja izkušnja: ABC of Learning in EVS, Estonija

Melita Anzelak iz Mladinskega centra Velenje se je udeležila usposabljanja ABC of Learning in EVS, ki je potekalo od 8. do 14. maja 2016 v Estoniji. Preberite, kakšna je njena izkušnja! Več ...