Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Povezovanje in medsektorsko sodelovanje je ključnega pomena za bolj vključujočo družbo

24.11.2016

17. novembra 2016 smo skupaj CMEPIUS, Univerzo v Ljubljani (Fakulteto za družbene vede), Uradom RS za mladino in Uradom RS za komuniciranje uspešno izvedli medsektorski posvet »Ključ do vključenosti«, na katerem smo se ukvarjali z vprašanji in izzivi, s katerimi se posamezniki, organizacije in institucije na lokalni ravni soočajo na področju aktivnega prizadevanja za bolj vključujočo družbo.

Namen posveta je bil identificirati uspešne načine sodelovanja za izgradnjo bolj vključujoče družbe med različnimi organizacijami in institucijami na lokalnih ravneh ter na njihovi podlagi oblikovati priporočila za lokalne skupnosti.

Kot primeri dobrih praks so se na medsektorskem posvetu predstavili: 

Posveta se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, ki je v uvodnem nagovoru poudarila pomen sodelovanja in povezovanja različnih akterjev pri aktivnem prizadevanju za ustvarjanje odprte in vključujoče družbe. Izpostavila je tudi, da vidi mlade kot tisto družbeno skupino, ki ima osrednjo vlogo pri naslavljanju tega izziva. Pri tem pa mladi ne smejo ostati osamljeni, zato je ključnega pomena za uspešnost teh prizadevanj povezovanje različnih segmentov družbe – tako preko aktivne vlogo različnih organizacij kot tudi ustrezne institucionalne podpore vsem, ki si prizadevajo za izgradnjo odprte in vključujoče družbe.

Izr. prof. dr. Tomaž Deželan je predstavil pomen rabe dobrih praks in identificiral ključne indikatorje - merljivost, vidno uspešnost in ponovljivost ter predstavil vidike, zakaj sploh uporabiti dobre prakse in jih prenesti v lokalna okolja. 

V popoldanskem delu posveta se nam je pridružil Žiga X Gombač, ki je predstavil svoje avtorsko delo NK Svoboda, zgodbo dveh najstnikov, Sirca in Slovenca, ki se srečata na grškem otoku Kos, eden zato, ker ga je tja pripeljala življenjska usoda, drugi pa zato, ker tam s starši preživlja počitnice. Združi ju nogomet in njuni zgodbi se tako prepleteta vse do Slovenije. Gombač je v svojem govoru poudaril pomen širjenja zavesti o vključujoči družbi med mlade in kako je knjiga lahko izjemno orodje za širjenje tega sporočila. Podal je tudi nekaj predlogov na kakšen način bi različni deležniki še lahko izvajali aktivnosti, ki bi delovale kot povezovalni člen med mladimi, ki prihajajo iz različnih marginalnih skupin. 

Ključno priporočilo, ki so ga oblikovali udeleženci posveta za lokalne skupnosti, je, da naj se na lokalnih ravneh v obliki medsektorskega posveta povežejo tako lokalni odločevalci kot tudi vsi ostali akterji, ki si v lokalnem okolju aktivno prizadevajo za bolj vključujočo družbo, ter na lokalnem posvetu skupaj identificirajo potrebe, oblikujejo pobude in vzpostavijo sinergije, ki bodo prispevale k bolj celotni obravnavi vprašanja socialnega vključevanja. 

Podrobno poročilo z medsektorskega posveta, v katerem bodo predstavljena vsa oblikovana priporočila, bomo objavili do sredine meseca decembra. 

Fotografije s posveta so dostopne na Facebook strani Zavoda MOVIT


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih