Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

5. mednarodna konferenca Europe Goes Local: Strengthening Local Democracy and Collaboration

01.06.2023

5. mednarodna konferenca "Europe Goes Local", ki je v maju potekala v Stockholmu, je združila politike, strokovnjake in praktike iz celotne Evrope. Konferenca je sledila cilju spodbujanja lokalne demokracije ter sodelovanja in deljenja inovativnih pristopov pri reševanju skupnih izzivov, s katerimi se soočajo lokalne skupnosti. Slovenijo je zastopalo 5 predstavnikov občin Divača, Ljubljana, Miren-Kostanjevica, Piran in Škofja Loka. 

Na dogodku so nastopili ključni govorniki, med njimi tudi Jonas Agdur, predstavnik organizacije KEKS ter mreže Intercity s predavanjem Youth workers, policy development and the way ahead, ki je govoril o položaju in vlogi mladinskega delavca. Predstavljene so bile dobre prakse dela v mreži EGL s strani nacionalnih agencij Slovenije, Hrvaške, Finske in Švedske, ki so služile za inspiracijo in razmislek ostalim udeležencem konference. 

Predstavniki slovenske delegacije smo sodelovali v več plenarnih razpravah, številne priložnosti za delo po skupinah pa so omogočile izmenjavo znanj, oblikovanje novih partnerstev in dogovorov o sodelovanju. 

Udeležili smo se študijskega obiska v Fryshuset, v globalno neprofitno organizacijo, ki stremi k družbenim spremembam in pozitivnemu razvoju vseh mladih. Ogledali smo si njihovo enoto v Stokholmu, kjer imajo šolo in omogočajo številne izvenšolske dejavnosti za mlade. Osupnil nas je njihov način dela in dostopnosti za mlade ter organizacija enote. 

Konferenca je odigrala pomembno vlogo pri krepitvi lokalne demokracije in sodelovanja po Evropi. S povezovanjem politikov, strokovnjakov in praktikov je dogodek spodbujal izmenjavo znanja, dialog in promoviral inovativne pristope k reševanju izzivov, s katerimi se soočajo lokalne skupnosti. Rezultati in priporočila konference bodo dragoceni viri za politike, lokalne oblasti in deležnike, ki si prizadevajo za ustvarjanje vključujočih, participatornih in trajnostnih modelov lokalnega upravljanja po vsej Evropi. 

Med drugim je dogodek slovenski Nacionalni agenciji prinesel tudi dve priznanji – dosegli smo 2. mesto v kategoriji trajnostnih in zelenih promocijskih gradiv, naša zobna pasta v obliki tabletk pa je bila izbrana za naj zeleno gradivo srečanja. 

Kaj pa so o svoji izkušnji povedali udeleženci naše delegacije? 

Udeležba na 5. EGL konferenci v Stockholmu mi je prinesla veliko svežih spoznanj s področja mladinskega dela po posameznih državah. Vsako tovrstno udejstvovanje na tako velikem dogodku prinese priložnost za spoznavanje novih ljudi, izmenjavo izkušenj in razpravo o aktualnih vprašanjih, povezanih z mladimi. Najbolj si bom zapomnila ekstremno dobro vzdušje znotraj slovenske nacionalne delegacije kot tudi pester in raznolik program, ki enostavno ne dopušča možnosti za dolgčas. - Ela Porić, MOL 

Osebno se mi zdi 5. EGL konferenca odlična priložnost za vsakega udeleženca, da pridobi informacije in izkušnje od drugih udeležencev ter predavateljev oz. predstavi svoje delo na mladinskem področju, spoznava nove ljudi, se povezuje s kolegi na območju celotne EU in si razširi svoje razmišljanje ter pogled na delo z mladimi. Izvedba konference se mi je zdela izvrstna in tudi program je bil pester. Pohvalila bi pa tudi nacionalno ekipo, ki je poskrbela za odlično koordinacijo, organizacijo, za udobje in prijetno vzdušje. Tovrstna izkušnja mi daje pomemben vpogled v širino področij in motivacijo za nadaljnje delo. Najbolj sem si zapomnila druženje in povezovanje znotraj slovenske in ostalih delegacij ter super vzdušje. - Nevenka Vuk, Občina Miren-Kostanjevica 

Danes, ko sem nazaj med najdražjimi, mi misli veselo premlevajo dogodke zadnjih dni. Za cel kufer jih je in to tako bogatih, da bi na letališču morala doplačati za pretežko prtljago. - Romana Derenčin, Občina Divača 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih