Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

DiscoverEU: Evropsko leto mladih 2022 prinaša 35.000 mladim priložnost za raziskovanje Evrope z vlakom

08.04.2022

DiscoverEU, pobuda Evropske komisije, ki 18-letnikom in 18-letnicam omogoča, da prejmejo brezplačno vozovnico za vlak, se vrača s svojim prvim prijavnim rokom leta 2022.

Od 7. do 21. aprila se bodo lahko mladi, ki živijo v kateri od držav programa Erasmus+, potegovali za brezplačno vozovnico. V prvem krogu prijav tega leta bo na voljo skupno 35.000 vozovnic. Še 35.000 vozovnic pa bo sledilo v oktobrskem krogu prijav.

Ta prijavni rok je še sploh poseben: v okviru programa Erasmus+ je tokrat ta čezmejna, trajnostna dogodivščina na voljo tako mladim s stalnim bivališčem v državah članicah EU kot tistim iz tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+. Sodelovali bodo torej lahko tudi mladi, ki živijo na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem, v Severni Makedoniji, Srbiji ali Turčiji. Poleg vozovnic pa bodo mladi, ki potujejo v okviru pobude DiscoverEU, prejeli še kartico popustov, ki jo bodo lahko uporabili pri plačevanju prehrane, nastanitve, lokalnega prevoza, kulture, športa in številnih drugih aktivnosti.

Pobuda DiscoverEU, ki se je začela 2018, je namenjena promociji integracije in večkulturnosti znotraj Evrope ter mlade spodbuja k raziskovanju svoje evropske identitete in pravice do prostega gibanja znotraj EU. Pričevanja preteklih udeležencev kažejo, da imajo mladi popotniki v okviru DiscoverEU veliko željo po raziskovanju novih krajev ter po tem, da zraven spoznavajo nove prijatelje in se učijo ceniti in spoštovati druge kulture in običaje.

Kje in kako se prijaviti?
V pobudi lahko sodeluješ, če si rojen_a med vključno 1.7.2003 do vključno 30.6.2004, imaš veljaven osebni dokument in imaš v času odločitve o izbiri zakonito prebivališče v eni izmed držav članic Evropske Unije ali eni od tretjih držav, pridruženih programu Erasmus.

Za prijavo je potrebno na spletni strani Evropskega mladinskega portala, po tem ko si si natančno prebral_a navodila za sodelovanje, odgovoriti na 6 vprašanj na temo Evropske Unije in njenih pobud od 7.aprila 2022 od 12. ure do 21. aprila 2022 do 12. ure. Prijaviš se lahko samostojno ali v skupini do 5 oseb. Pri končnem izboru za prejemnike vozovnic ne štejejo hitri prsti in čas, ampak odgovori.

Pred tvojo potjo ti bo pomagala nacionalna agencija MOVIT, ki bo organizirala srečanje pred odhodom, kjer boš lahko poklepetal_a z bivšimi in bodočimi udeleženci, ter izvedel_a mnogo koristnih informacij in prejel_a darilo za na pot. Na svojo 30 – dnevno potovanje se boš lahko odpravil_a med 1. julijem 2022 in 30. junijem 2023.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih