Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Kakšni so učinki naših letošnjih aktivnosti na področju socialnega vključevanja?

25.11.2020

Movit je v letošnjem letu izvedel kar nekaj aktivnosti na področju socialnega vključevanja in vse izmed njih niti še niso zaključene. Ker pa sproti ves čas preverjamo učinke posamičnih izvedenih aktivnosti, bi radi z vami delili rezultate analize učinkov dveh – mednarodnega seminarja za vzpostavljanje partnerstev ter nacionalnega usposabljanja za vključevanje migrantov. Oba smo organizirali februarja 2020 v Sloveniji.

Mednarodni seminar za vzpostavljanje partnerstev, ki je potekal od 25. do 29. februarja 2020 v Laškem, je bil namenjen vzpostavljanju partnerstev med organizacijami, ki želijo prijavljati projekte na področju socialnega vključevanja. Na seminarju je sodelovalo skupaj 45 udeležencev iz Bolgarije, Poljske, Islandije, Estonije, Belgije, Slovenije, Madžarske, Kosova, Bosne in Hercegovine, Srbije, Nemčije, Latvije in Italije.

Evalvacija izvedena šest mesecev po aktivnosti je pokazala, da je kar 61 % udeležencev začelo sodelovati z novimi partnerji, ki so jih spoznali na aktivnosti, 54 % jih je pripravilo nov projekt socialnega vključevanja, 54 % pa jih je v svoje delo vpeljalo nove pristope. Nobenega učinka udeležbe na njihovo organizacijo ni zaznalo le 7 % udeležencev.

Znanje in kompetence, ki so jih pridobili na aktivnosti, so udeleženci uporabili tako, da so v svoje projekte vključili metode neformalnega učenja, ki so jih spoznali na aktivnosti, so vključili v svoje prijave za projekte, s pomočjo na seminarju predstavljenih dobrih praks so identificirali, katere priložnosti znotraj programa Evropska solidarnostna enota so primerne za njih, predstavljena znanja pa so bila uporabna tudi za udeležence, ki delajo kot trenerji, fasilitatorji in psihologi.

Nekateri so izpostavili, da bodo znanja lahko uporabili z zamikom zaradi situacije, povezane z omejitvami zaradi epidemije koronavirusa.

Udeleženci so pridobljena znanja delili znotraj svoje organizacije in med drugimi organizacijami.

Eden izmed udeležencev je poročal, da so s partnerji, ki so jih spoznali na aktivnosti že prijavili projekt, ki je bil tudi že sprejet. Sicer je kar 45 % udeležencev že prijavilo projekt, 45 % ga namerava prijaviti, le 10 % pa jih ne namerava prijaviti projekta. 58 % jih namerava ali jih je prijavilo mladinsko izmenjavo, 16 % projekt prostovoljstva, enak odstotek strateško partnerstvo, 7 % pa mobilnost mladinskih delavcev. Udeleženci so med drugim izpostavili, da je bilo uporabno, da jih je pošiljajoča nacionalna agencija nekajkrat po seminarju kontaktirala in spodbudila k implementaciji pridobljenega znanja. Poudarili so, da so tovrstni seminarji edinstvena priložnost v živo spoznati partnerje za sodelovanje v projektih in oblikovanje skupnih projektnih idej.

Kot priprava na mednarodni seminar za vzpostavljanje partnerstev pa je februarja 2020 potekalo tudi nacionalno usposabljanje, namenjeno organizacijam, ki delajo s ciljno skupino beguncev in migrantov. Rezultati tega usposabljanja so pokazali, da so tovrstne priprave zelo dobrodošle, saj so udeleženci poročali, da so na usposabljanju razvili ideje, za katere so kasneje poiskali partnerje na mednarodni aktivnosti, ki je sledila, nekateri izmed njih pa so prijavili projekt že po nacionalnem delu. Kot pozitivno so izpostavili tudi mreženje in izmenjavo praks na nacionalni ravni. Upamo, da bo čim prej možna ponovna izvedba tovrstnih seminarjev, ki potekajo v živo in predstavljajo konkretno izkušnjo in znanje za oblikovanje in prijavo projektov z mladimi.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih