Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Uspešna 4. nacionalna konferenca Europe goes local

23.11.2023

V četrtek,  16. novembra 2023, se je v Ljubljani zgodila 4. nacionalna konferenca Europe goes local, ki je ponovno združila občinske odločevalce in uslužbence, pristojne za področje mladine ter predstavnike Urada Republike Slovenije, krovnih organizacij MSS in Mreža MaMa in nacionalne agencije programov EU za mladino. Da je področje mladine in mladinskega dela na lokalnih ravneh vedno bolj prepoznano kot pomembno, je pričalo število udeleženih občin in njihovih predstavnikov.

Mag. Tina Kosi, direktorica Urada republike Slovenije za mladino je v uvodnem nagovoru izpostavila, da se ‘prvo in in temeljno mladinsko delo dogaja na lokalnem nivoju' in da ključnega pomena pri razvoju mladih in maldinskih organizacij ne moremo doseči brez podpore občin. Na vse zbrane je naslovila prošnjo, da pri svojem delu, ki zadeva načrtovanje podpore mladinskemu delu, upoštevajo 'potrebe in posebnosti mladih, ki jih prinašajo današnji, za mlade zelo specifični časi.' In dodala, da, 'Za doseganje boljših rezultatov pa seveda ne moremo brez spremljanja in vrednotenja  mladinskega dela na lokalni in nacionalni ravni, saj le na podlagi rezultatov lahko načrtujemo nujno potrebne spremembe, izboljšave in prilagoditve.' 

Vsebina konference se je osredotočila na doseganje dveh za Slovenijo ključnih ciljev Strateškega načrta Evropske agende o mladinskem delu v Sloveniji za obdobje 2022 – 2027/2032 (Strategija): Spodbujanje in razvoj kakovosti v mladinskem delu in Prepoznavanje in priznavanje mladinskega dela. Tako so bili poudarki konference usmerjeni na definicijo kakovostnega mladinskega dela, kaj je kakovostno mladinsko delo, kaj prinaša Strategija občinam in kako lahko k njenemu uresničevanju prispevajo občine in kaj lahko od Strategije pridobijo in kako lahko deležniki na lokalni ravni prispevajo k kakovosti in prepoznavnosti mladinskega dela prek programov EU za področje mladine. Konferenca je tradicionalno omogočila tudi prostor za izmenjavo med udeleženci o tem, kaj se na področju mladine pri njih zgodilo v zadnjem letu in kakšne načrte imajo za prihodnost. 

O vtisih s konference smo zbrali nekaj izjav udeleženk in udeležencev.

Mateja Camplin Tahirovič, vodja službe za družbene dejavnosti na Občini Trbovlje in Mirza Ribič, trboveljski občinski svetnik, povedala:

Konference na temo kakovostnega mladinskega dela prispevajo k opolnomočenju zaposlenih v občinski upravi in ostalih predstavnikov občin ter nam pokažejo poti in načine za krepitev mladinskega dela v lokalni skupnosti. Udeleženci se na konferenci seznanimo z novostmi, krepimo sodelovanje in povezovanje ter izmenjujemo izkušnje, dobre prakse. Ravno to je razlog, da se z veseljem udeležimo konference in v skladu z možnostmi tudi ostalih aktivnosti v sklopu projekta EGL. Verjetno lahko govoriva v imenu vseh zaposlenih na občinah, ki se ukvarjajo s področjem mladine, da je to edini projekt, namenjen ravno nam, zaposlenim na teh področjih in tudi našim odločevalcem, članom občinskega sveta, županom."
 
Anamarija Tepeš, Občina Rogatec, področje družbenih dejavnosti:

Prihajam iz manjše občine, kjer je zaznati težnje, da se mladim nameni več pozornosti in tudi več sredstev za realiziranje njihovih idej. Želimo jim prisluhniti, to sodelovanje tudi formalizirati in mladinsko delo organizirati tako, da bi bilo dobro za vse udeležene strani, zato trenutno aktivno iščemo skupen jezik in načine, kako bi to kar najboljše izpeljali. Projekt Europe Goes Local in današnjo konferenco na tej poti vidimo kot velik korak v pravo smer.

Jurij Košir, Občina Ribnica:

Področje mladih pokrivam od leta 2019 naprej, pred tem s strani občine v Ribnici ni bilo konkretnih aktivnosti na področju mladine, zato lahko rečem, da smo začeli resnično na začetku. Z Movitom sem se srečal zelo hitro, takoj, ko sem začel spoznavti področje mladinskih politik na področju lokalne samouprave. S pomočjo Movita sem obiskal kar nekaj občin in mladinskih centrov po Sloveniji, prav tako so nam pomagali pri pripravi občinske strategije na tem področju. Na nacionalni konferenci sem tokrat prvič; predvsem želim spoznati nove možnosti sodelovanja in razvoja mladinskega dela v naši lokalni skupnosti.

Konferenco je sklenil Uroš Skrinar, direktor Zavoda Movit, nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota, ki je opozoril na ključne družbene trende, ki pomembno vplivajo na mlade in njihov položaj in opozoril na vzpodbude, ki so na voljo in s katerimi lahko izboljšamo položaj mladih in mladinskega dela.  

Foto: Anže Grabelješek, Studio AG


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih