Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

V individualno podporo pri razvoju mladinskega dela je v 2024 vključenih pet občin

12.03.2024

Konec leta 2023 je Movit v okviru razvojnega projekta Europe Goes Local (EGL) razpisal poziv za prijavo k enoletni individualni podpori občinam za kakovostno in prepoznano lokalno mladinsko delo. Prijavilo se je enajst občin, zaradi omejitve sredstev je bilo izbranih za sodelovanje pet občin: Velike Lašče, Ig, Črna na Koroškem, Trbovlje in Škofja Loka. Vsako občino je Movit povezal z mentorjem ali mentorico, ki jih je izbral iz svojega bazena trenerjev in v začetku februarja se je tako pričelo enoletno sodelovanje.

Vključene občine so v uvodnem delu projekta na osnovi potreb začrtale cilje in načrt aktivnosti, po katerem bodo delale. Z mentorji sodelujejo uslužbenci občin, ki so pristojni za področje mladinskega dela in vodstva občin. V posamezne aktivnosti bodo vključeni tudi drugi deležniki na lokalnem nivoju – mladi, mladinski delavci, drugi posamezniki, ki delajo z mladimi in organizacije.

Česa se občine v projektu nadejajo?

Občina Škofja Loka želi povezati raznolike akterje mladinskega dela, doseči sinergije med njimi za dvig kakovosti in pomembno vplivati na prepoznavnost učinkov mladinskega dela v občini. Cilji Občine Velike Lašče so povečati aktivno udeležbo mladih občanov na lokalnem nivoju, tudi v društvih in organizacijah in izboljšati infrastrukturo za mlade in mladinsko delo. Občina Ig je vstopila v projekt z vprašanji, kako priti do več stika z mladimi, jih slišati in podpreti možnosti za njihovo aktivno udeležbo in mladinsko delo. Njihov cilj je narediti prve korake k infrastrukturi za mladinsko delo. Občina Trbovlje želi vzpostaviti lokalni program za mlade in prestaviti prepoznavnost mladinskega dela na višjo in širšo raven. Občina Črna na Koroškem pa želi okrepiti sodelovanje mladih in podpreti oblikovanje skupine, ki bi usmerjala mladinsko delo. Njihov cilje je tudi začrtati novo strategijo tega področja. Delne rezultate bomo predstavili že jeseni, na 5. nacionalni konferenci EGL, podpora pa bo trajala vse do konca januarja 2025, ko bo sledilo vrednotenje in predstavitev spoznanj in dosežkov.

Projekt je za sodelujoče občine brezplačen in financiran iz programov Erasmus+: Mladi in Evropska solidarnostna enota. Izvedba individualne podpore v 2024 temelji tudi na izsledkih pilotnega projekta, ki ga je Zavod Movit izvedel od junija 2022 do junija 2023 z občinami Črnomelj, Ljutomer, Miren – Kostanjevica, Piran, Rogatec in Trzin. O rezultatih lahko preberete v prispevku.

Europe Goes Local – podpora razvoju in krepitvi mladinskega dela na lokalni ravni (v nadaljevanju EGL) je projekt strateškega partnerstva, v katerem sodeluje 24 nacionalnih agencij programa Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota in nekatere nadnacionalne organizacije. Izvaja se od leta 2016. Glavni namen projekta je dvigniti kakovost mladinskega dela na lokalni, zlasti z okrepljenim sodelovanjem med različnimi deležniki, ki so dejavni na občinskih ravneh. Aktivnosti potekajo na nacionalni in mednarodni ravni ter se med seboj smiselno prepletajo. Namenjene so prenosu dobrih praks, medsebojnemu učenju in mreženju akterjev s področja mladinskega dela.

Na fotografiji: Predstavnice vključenih občin in zunanje sodelavke in sodelavec Movita na Usposabljanju Zakaj, kaj, kdo in kako v mladinskem delu, marca 2024 v Snoviku.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih