Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Job shadowing na Finskem

Ob koncu leta 2018 je Eurodesk Slovenija v sodelovanju s finskim Eurodeskom organiziral job shadowing za mladinske informatorje. Job shadowinga so se bodo udeležile tri udeleženke - predstavnice regionalnih partnerjev Eurodesk:

Tinkara Koleša iz Centra za mlade Domžale se je udeležila job shadowinga v mladinskem centru Metsakartano, od 23. do 26. oktobra 2018. V času job shadowinga je bilo v mladinskem centru v okviru projekta "Poke the Globe" prisotnih štirinajst mednarodnih prostovoljcev. Prostovoljci so prihajali iz Ukrajine, Libanona, Egipta, Jordanije, Nemčije, Španije in Portugalske. Glavni dogodek bo potekal 25. oktobra, ko bodo prostovoljci izvajali različne (informativne) delavnice. Vsako leto dogodek obišče okoli 300 učencev, v spremstvu svojih učiteljev. Sicer je bil poudarek job shadowinga informiranje mladih v ruralnem okolju. V času job shadowinga se nam je Tinkara (in tudi kasneje Nina Sarah) javljala preko socialnih medijev, njene prispevke smo delili tudi na Movitovi Facebook strani. Vabljeni k spremljanju!
Njeno pismo pred odhodom, v katerem je opisala svoja pričakovanja pa si lahko preberete tukaj.

Kako je doživela svoj obisk na Finskem, kaj se naučila, si lahko preberete v njenem pismu po prihodu, ki ga najdete tukaj.

P
rav zaradi specifike lokacije in mladinskega dela, se samo informiranje ne izvaja toliko do posameznika, ampak bolj do organizacij. Za mednarodne aktivnosti konkretno se povežejo z zaposlenimi v preostalih mladinskih centrih v mreži, ali pa s posameznimi organizacijami s katerimi sodelujejo. Potem te organizacije pomagajo iskati udeležence.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Nina Beja iz Mladinskega centra Zagorje ob Savi in Sarah Senica iz Mladinskega centra Brežice sta se bosta udeležili job shadowinga v organizaciji Koordinatti, finskem nacionalnem centru znanja za informiranje in svetovanje. Job shadowing je potekal v mestu Oulu na severnem Finskem od 5. do 8. novembra 2018. V okviru job shadowinga je bil udeleženkama predstavljen center Koordinatti ter delovanje informiranja in svetovanja mladim na Finskem. Predstavljeni so bili mehanizmi za kakovost informiranja: pregled potrebnih kompetenc kadrov ter modeli za medsebojno in individualno evalvacijo. Drugi dan je bil namenjen temi, kako načrtovati in izvajati kampanje in obisku lokalnega mladinskega informativnega centra. Tudi Nina in Sarah sta se javljali iz obiska preko socialnih medijev, njune prispevke smo delili tudi na Movitovovi Facebook strani!
Njuno pismo pred odhodom pa si lahko preberete tukaj. 

Pismi po prihodu in njune vtise pa najdete na naslednjih povezavah:

Navdušil naju je obisk centra Byström, kjer dobijo mladi vse informacije pri svetovalcih in strokovnem osebju (o iskanju zaposlitve, stanovanja, nadaljevanju izobraževanja, zdravju, odnosov, odvisnosti, prostemu času...) in podporo v eni zgradbi. Gre za odličen primer dobre prakse večsektorskega centra.

Zanimive in uporabne informacije smo pridobili tudi s področja digitalizacije mladinskega dela, katere se Finci že več let močno poslužujejo. Za večjo in bolj aktivno participacijo mladih v družbo so namreč vzpostavili platformo, na katero lahko mladi prijavijo, predstavijo in objavijo svojo idejo ter jo naslovijo na določeno institucijo, ki je za vsebino ideje pristojna. Na takšen način se mladi vse bolj vključujejo v družbene zadeve. Kljub temu, da je v Sloveniji in našem sistemu situacija drugačna, bi z večjo povezanostjo in medsebojnim sodelovanjem lahko naredili prve korake k boljši in bolj aktivni družbi.

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih