Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiInfo servis EurodeskSALTO SEE RCMladinstival 2017

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Delo v tujini

Želiš delati v državah članicah EU - obrni se na EURES

Delo v tujini ti omogoča pridobitev novih kompetenc. V mednarodnem okolju se lahko naučiš novega jezika, spoznavaš nove delovne procese in se naučiš timsko delati. Po mednarodni izkušnji, lahko lažje najdeš delo tudi doma.

Prvi korak pri iskanju dela v državah članicah EU/EGP (Evropske unije in Evropskega gospodarskega področja) in Švici je obisk EURES evropskega zaposlitvenega portala (www.eures.europa.eu). Na portalu lahko pregleduješ skoraj milijon prostih delovnih mest, vneseš svoj življenjepis ter preveriš delovne in življenjske pogoje v državah članicah EU/EGP in Švici. Velik del informacij je dostopen tudi v slovenskem jeziku.

Po podatkih Evropskega zaposlitvenega portala so najbolj iskani poklici: sistemski inženirji in programerji, kuharji, vodje strežbe, natakarji, prodajalci, računalniški strokovnjaki, varilci. Veliko možnosti za zaposlitev v Evropi ima medicinsko osebje ter kandidati, ki bi želeli opravljati sezonska dela.

Delovne izkušnje v tujini, vodenje projektov, pogajalske izkušnje, znanstveno raziskovanje, računalniška znanja ter znanje tujih jezikov so usposobljenosti, ki jih evropski delodajalci najpogosteje zahtevajo od kandidatov za prosta delovna mesta. Znanje jezika države, v kateri iščete službo, je načeloma obvezno. Seveda pa je raven jezika odvisna od delovnega mesta. Če iščete delo v pisarni, je nujno znanje jezika. Znanje angleškega jezika zadostuje za delo v mednarodnih podjetjih ali za delo na IT področju.

Za neposredno pomoč pri iskanju zaposlitve v državah EU, EGP in Švici lahko:
• pokličete EURES svetovalca na Zavodu RS za zaposlovanje ,
• se po predhodnem telefonskem dogovoru oglasite pri EURES svetovalcu,
• pošljete elektronsko sporočilo na elektronski naslov eures@ess.gov.si 

Slovenska spletna stran EURES: www.ess.gov.si 

Eures Slovenija

Kariera v institucijah EU

V srcu Evrope institucije Evropske unije ambicioznim in sposobnim diplomantom ponujajo večkulturno okolje in mednarodno kariero. Oglejte si, kakšne so možnosti za delo za evropske institucije in dajte svoji karieri nov zagon.

Kaj je EU kariera?
EU služi več kot 505 milijonom državljanov, zato lahko pričakujete širok razpon priložnosti za kariere, s priložnostjo ustvariti resničen in dolgoročen vpliv. Za študente v zadnjih letnikih in diplomante so na različnih področjih na voljo vstopna delovna mesta – od prava, gospodarstva ali jezikov, kot tudi na področju splošnih politik ali vodij projektov. Sodelujete lahko pri snovanju zakonodaje, pomagate pri implementaciji evropskih zakonov, razvijate komunikacijske strategije ter upravljate s projekti ali viri.

Kje lahko opravljate EU kariere?
Delo poteka v evropskih institucijah, kot so Evropski parlament, Svet EU ali Evropska komisija. Večina EU institucij je situiranih v Bruslju ali Luksemburgu, kjer lahko živite in delate v mednarodnem okolju.

Kako se prijaviti?
Dokazati morate, da imate močne analitične, organizacijske in komunikacijske sposobnosti, željo po doseganju najboljših možnih rezultatov, sposobnost učinkovitega dela v večkulturnih timih in potencial za vodstveni in osebno razvoj. Kandidati so izbrani preko odprtega postopka, ki je sestavljen iz naslednjih korakov:

  • Prvi krog testov, ki se opravljajo preko računalnika v centrih v vsej Evropi 
  • Najboljši udeleženci prvega kroga se udeležijo testa v Bruslju ali Luksemburgu 
  • Udeleženci z najboljšimi rezultati so dodani v bazo podatkov (rezervni seznam), iz katerega so izbrani bodoči zaposleni: to pomeni, da imate možnost, da ste izbrani za zaposlitveni razgovor v eni izmed EU institucij. 

Glavni zaposlovalni cikel se ponavadi odpre spomladi, vendar vse institucije EU ponujajo plačana pripravništva preko celega leta, kar je odličen način kako spoznati kariere v institucijah EU.

Kje začeti?

Obiščite uradno stran, kjer boste lahko izvedeli vse o trenutnih priložnostih za zaposlitev v institucijah EU, če imate nadaljnja vprašanja, pa jih lahko postavite preko bloga EPSO. Upoštevajte tudi, da institucije EU stalno iščejo začasne zaposlene za specializirane ali začasne naloge: sledite začasnim prostim delovnim mestom in bodite obveščeno o trenutnih priložnostih. 

Okvirni urnik EU razpisov

Erasmus za mlade podjetnike

Erasmus za mlade podjetnike omogoča usposabljanje, mrežno povezovanje in izmenjavo izkušenj med evropskimi podjetniki. Mladi podjetniki se bodo na tak način učili od izkušenejših podjetnikov v drugih državah

Tovrstni projekt razširja mreženje med poslovneži in malimi in srednjimi podjetji ter dovoljuje izkušenim podjetnikom, da razvijejo nove tržne povezave in spoznajo priložnosti, ki jih ponujajo druge EU države.

Kdo lahko sodeluje?
V tem programu lahko sodelujejo novi podjetniki in podjetniki, ki resno načrtujejo odprtje lastnega podjetja oziroma so odprli svoje podjetje v zadnjih treh letih.
Na drugi strani v program vabijo izkušene podjetnike, ki morajo biti lastniki oziroma vodijo malo ali srednje veliko podjetje v EU in ki bodo gostili novega podjetnika.

Kam po informacije?

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih