Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiInfo servis EurodeskSALTO SEE RCMladinstival 2017

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

O Eurodesku

Eurodesk je brezplačni infoservis Evropske komisije, namenjen mladim in tistim, ki z njimi delajo – mladinskim informatorjem in voditeljem, učiteljem, socialnim delavcem, skratka vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi in – seveda – njihovimi vprašanji.

Eurodesk ponuja informacije o evropskih priložnostih za mlade na področjih mobilnosti, aktivne participacije mladih v družbi in aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti mladih – na primer o prostovoljstvu ali izmenjavah v tujini, študiju in pripravništvih v tujini, kako poiskati evropsko sofinanciranje in kontakte, aktualnih mednarodnih natečajih za mlade ...

Eurodesk ponuja informacije preko različnih kanalov in na različnih ravneh – od osebne komunikacije, spletnih orodij, preko regionalnih info točk do publikacij in tiskanih materialov.

Eurodeskove storitve vključujejo:

 • brezplačno odgovarjanje na vprašanja o evropskih priložnopstih za mlade, 
 • hiter dostop do evropskih informacij na spletu, 
 • upravljanje Evropskega mladinskega portala, 
 • usposabljanja za mladinske informatorje, 
 • razširjanje evropskih informacij.

Mreža Eurodesk

Eurodesk deluje kot mreža, ki jo danes sestavlja že 33 nacionalnih Eurodesk partnerjev, podporna koordinacijska pisarna v Bruslju ter več kot 1800 regionalnih in lokalnih partnerskih mladinskih organizacij po vsej Evropi. V Sloveniji Eurodesk deluje od leta 2001, prva Eurodeskova pisarna pa je nastala leta 1990 na Škotskem. 

Vse enote so med seboj povezane s pomočjo internega komunikacijskega omrežja, ki mreži Eurodesk omogoča hitro in zanesljivo komuniciranje in deljenje informacij, po katerih sprašujejo mladi. Omrežje tako omogoča posredovanje povpraševanj za iskanje partnerjev za projekte v okviru programa Mladi v akciji, navezavo stikov z različnimi mladinskimi organizacijami iz vse Evrope, obveščanje o aktivnostih partnerjev ter posredovanje uporabnih novic in virov.

V letu 2015 je Eurodesk razširil svojo mrežo Eurodesk regionalnih partnerjev, v katero je sedaj vključenih osem organizacij iz sedmih slovesnkih statističnih regij. Nepokritih tako ostaja pet regij, v katerih še nismo našli ustreznega partnerja. Organizacije iz teh regij, ki ustrezajo pogojem iz povabila, so vabljene k izrazu interesa za Eurodesk regionalnega partnerja, ki naj ga pošljejo na info@eurodesk.si. 

Informacije o obstoječi mreži regionalnih partnerjev so na voljo tukaj. 

Informiranje mladih

Eurodesk ponuja sveže in preverjene informacije, ki se dotikajo naslednjih glavnih področij:


Eurodesk informacije ponuja preko širokega spektra različnih kanalov informiranja (spletna stran, Evropski mladinski portal, Facebook, elektronske novice ...). 
 

Eurodesk poleg posredovanja informacij deluje tudi na področju kakovosti informiranja mladih. V tem kontekstu Eurodesk zbira:

 • dobre prakse na področju informiranja
 • metode informiranja,
 • kanale informiranja,
 • uporabne publikacije in
 • vzpostavlja standarde kakovosti kot pomoč pri načrtovanju aktivnosti informiranja 
 • organizira usposabljanja informatorjev (v prvi vrsti Eurodesk regionalnih partnerjev) na katerih implementira Eurodeskove module za usposabljanje informatorjev. 

Podpora pri iskanju mednarodnih partnerjev za izvedbo mladinskih projektov

Eurodesk v okviru svojih dejavnosti ponuja tudi podporo pri iskanju partnerjev za mednarodne mladinske projekte, predvsem v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji. Vaše povpraševanje za iskanje mednarodnih partnerjev v angleškem jeziku pošljite na info@eurodesk.si, ki ga bomo razposlali po mreži Eurodeskovih nacionalnih in regionalnih partnerjev, v katero je vključenih že več kot 1800 organizacij. 

V povpraševanje vključite vaše kontaktne podatke, z organizacijami oz. mladimi iz katerih držav želite sodelovati, vrsto in tematiko projekta, termin projekta, kratek opis projekta in datum do katerega zbirate interes.

Kanali informiranjaSpletna stran www.eurodesk.si

Spletna stran, ki deluje v okviru spletne strani Zavoda Movit. Namenjena je predvsem akterjem na področju informiranja mladih in ponuja informacije o aktualnih natečajih, razpisih, dogodkih na področju mladine ter mladinske politike, vire in publikacije, ki jih lahko informatorji vključijo v svojo ponudbo informacij ter napotke, publikacije, primeri dobrih praks, ki lahko informatorjem služijo pri izboljševanju kakovosti svojega dela.

Tu so objavljeni tudi projekti, ki jih izvaja Eurodesk Slovenija in informacije o nacionalni mreži Eurodesk Slovenija. 

Evropski mladinski portal

Evropski mladinski portal je osrednji portal Evropske komisije, namenjen mladim med 13 in 30 let in predstavlja vstopno točko do evropskih informacij za mlade.

Evropska pisarna Eurodesk upravlja z evropskimi stranmi, nacionalni Eurodesk partnerji pa z nacionalnimi vsebinami, mi torej urejamo strani za Slovenijo, v sodelovanju z regionalnimi Eurodesk partnerji in mladimi novinarji Eurodesk. Slovenske strani Evropskega mladinskega portala so dostopne iz bližnjice www.emp.si. 

Na Evropskem mladinskem portalu najdete aktualne novice in dogodke, zanimive za mlade, preko Evropskega mladinskega portala pa lahko mladi postavijo tudi svoje vprašanje. Osrednja usmeritev portala je Evropska strategija za mlade, vsaka izmed osmih tem strategije je razdeljena na tri podteme, o katerih so na voljo prispevki za vsako državo posebej (28 držav članic EU, Islandija, Makedonija, Turčija in Švica). 

Na Evropskem mladinskem portalu najdete tudi bazo akreditiranih EVS organizacij in bazo priložnosti za mednarodno prostovoljstvo, kjer so objavljena prosta mesta za EVS projekte.

Movitove elektronske novice

Sveže informacije, ki jih ponuja Eurodesk, so vključene v brezplačne Movitove elektronske novice v rubriki "Eurodeskov periskop". Tu najdete novice o naših aktivnostih, aktualnih natečajih in razpisih, dogodkih, dogajanju na področju Evropske mladinske politike in strukturiranega dialoga, usposabljanjih za mladinske delavce, povpraševanjih za iskanje projektnih partnerjev in še mnogo več. Na elektronske novice se lahko naročite tukaj, kjer si lahko ogledate tudi pretekle novice. 

Tematski četrtletni tiskani informator

V tematskem četrtletnem informatorju predstavljamo najpomembnejše teme in dogodke, ki se odvijajo v tekočem obdobju, s poudarkom na temah evropske mladinske politike in evropskih priložnosti za mlade. 

Številke 2015:

Napovednik 2015
Kaj se je dogajalo v okviru Evropskega tedna mladih?
Predstavitve Eurodesk regionalnih partnerjev
Program Erasmus +: Mladi v akciji v 2016


Številke 2016: 

Učinki programa Mladi v akciji/Erasmus+: Mladi v akciji
20. obletnica evropske prostovoljne službe
Učinki programa Erasmus+: Mladi v akciji II
Kaj pripravljamo v letu 2017?

Pretekle Mladinfograme najdete v arhivu

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih