Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

5 nasvetov za uporabo spletne platforme Youth Wiki

14.11.2018

Vsako orodje ima svojo strukturo in posebnosti, zato so uporabniški nasveti za uporabo koristni, predvsem pa nam skrajšajo čas, ki ga potrebujemo za privajanje na orodje. Predstavljamo vam 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste spletno platformo Youth Wiki hitro spoznali in jo začeli s pridom uporabljati.

1. Pri vašem delu, v okviru projekta v organizaciji ali pri načrtovanju aktivnosti se ukvarjate s področjem prostovoljstva. Ugotovili ste, da potrebujete informacijo o tem, kako je to področje urejeno v Nemčiji. Kaj storiti?

Nasvet: Na spletni platformi Youth Wiki odprite seznam devetih poglavij spletne enciklopedije Youth Wiki in poiščite iskano področje. Vsako poglavje je razdeljeno na različna podpoglavja, kljub temu pa vsa vsebujejo tri enaka podpoglavja: (1) Splošno ozadje, (2) Upravljanje področja in (3) Trenutne razprave in reforme. S pregledom teh podpoglavij boste dobili okvirno predstavo ureditve izbranega področja v izbrani državi. Če vas zanimajo tudi drugi vidika na izbranem področju, pa vam dodatne informacije ponujajo preostala podpoglavja.

2. Slišali ali prebrali ste, da ima Češka eno najnižjih stopenj brezposelnosti mladih. O sistemu trga dela in zaposlovanja mladih na Češkem ne veste nič. Kaj storiti?

Nasvet: Na spletni platformi Youth Wiki odprite seznam držav in izberite Češko. Odprla se vam bo stran, na kateri so splošne informacije o mladih na Češkem. Desno od splošnega pregleda se vam bo prikazal seznam devetih poglavij, med katerimi poiščite področje zaposlovanja. Med podpoglavji poiščite dodatne informacije, ki vas zanimajo. Struktura vseh poglavij je enaka za vse države, kar vam omogoča enostavno primerjavo med državami. Med poglavji in seznamom držav preklapljate na vrhu seznama poglavij oz. držav.

3. Brskate po informacijah, ki jih ponuja spletna platforma Youth Wiki in naletite na izraz ali koncepte, ki jih v Sloveniji ne poznamo ali pa vas zanimajo viri informacij za zbrane podatke. Kaj storiti?

Nasvet: Poleg devetih podpoglavij so sestavni del kataloga informacij vsake državi tudi slovar, reference in arhiv. V slovarju boste našli razlage za izraze, strukture ali koncepte, ki so lastni izbrani državi oz. se njihova definicija od države do države spreminja. V referencah so našteti vsi viri podatkov, zakonodaja in drugi javnopolitični dokumenti, študije, poročila in uradne spletne strani, ki so bili uporabljeni pri pripravi poglavij za spletno platformo Youth Wiki. Arhiv pa vsebuje vse pretekle verzije vseh poglavij za posamezno državo, kar vam omogoča, da lahko identificirate, kako je bilo določeno področje urejeno v preteklosti.

4. Na spletni platformi Youth Wiki prebirate informacije o Sloveniji in ste naleteli na podatek, ki ne drži. Kaj storiti?

Nasvet: Spletno platformo Youth Wiki redno posodabljamo. Konkretno, enkrat letno, zato obstaja možnost, da so določeni zapisi v nekem trenutku zastareli. Posodabljanje vsebin je zaradi števila poglavij in njihove obsežnosti zahtevno delo. Če najdete zastarele informacije ali ste sodelovali pri spremembi ureditve določenega področja na nacionalni ravni vas prosimo, da nas o tem obvestite na youthwiki@mva.si. Vaše pomoči posodabljanju podatkov bomo veseli in se vam zanjo že vnaprej zahvaljujemo.

5. Angleški jezik mi ne dela preglavic, a se sprašujem, zakaj moram o poglavjih o Sloveniji brati v angleškem jeziku. Kaj storiti?

Nasvet: Ni vam treba. Slovenski prevodi vseh poglavij o Sloveniji so objavljeni na www.youthwiki.si. Zaenkrat so dostopni v obliki pdf dokumentov. Nadejamo pa se, da bo spletna platforma Youth Wiki kmalu ponudila tudi podporo za večjezičnost.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih