Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Europe Goes Local: dobre prakse mladinskega dela na Hrvaškem

23.04.2019
EGL: dobre prakse mladinskega dela na Hrvaškem

Med 19. in 21. marcem 2019 je v okviru projekta Europe Goes Local - podpora razvoju in krepitvi kakovostnega mladinskega dela na lokalni ravni, potekal tridnevni študijski obisk na Hrvaškem. Študijskega obiska so se udeležile predstavnice slovenskih občin, predstavnika Urada RS za mladino in Mladinskega sveta Slovenije ter predstavnica Mladinske mreže MaMa, ki je Nacionalni agenciji Movit pomagala pri organizaciji študijskega obiska. Namen obiska je bilo predvsem boljše spoznavanje dobrih praks lokalnega mladinskega dela na Hrvaškem.

Program se je začel na Nacionalni agenciji za mobilnost in programe EU, kjer so nas lepo sprejeli in nam v uvodu predstavili program študijskega obiska ter stanje mladinskega dela na nacionalni ravni. Na celotnem študijskem obisku sta nas spremljala predstavnika hrvaške nacionalne agencije Aleksandra in Marko. Po kratki predstavitvi programa in aktivnosti smo se odpravili na naš prvi obisk v občino Pregrada. 

V Pregradi nas je sprejel župan Marko Vešligaj in drugi predstavniki občine. Občina Pregrada z mladimi sodeluje predvsem skozi proces strukturiranega dialoga. Med obiskom so nam predstavili delovanje občine in programe, ki so namenjeni mladim v občini. Posebej so izpostavili vzpostavitev mladinskega centra in sodelovanje mladih v tem procesu. Za mlade so v okviru evropskega Erasmus+ projekta dobili priložnost ustvariti mladinski center po svojih podobi. Rezultate projekta so tudi grafično prikazali. Občina je za namen zgraditve mladinskega centra odkupila prostor zadruge, ki ga bo po korakih uredila za namene mladih. Začeli so tudi s pilotnim projektom participatornega proračuna za mlade, predvsem z namenom večjega razumevanja delovanja lokalne skupnosti  in soodločanja mladih pri pomembnih vprašanjih v skupnosti.

Naslednji dan smo obiskali občino Lepoglavo, med drugim znano tudi po tradicionalni čipki in najstarejšem hrvaškem zaporu. Tamkajšnje dobre prakse mladinskega dela nam je predstavil podžupan Hrvoje Kovač, ki je tudi večletni mladinski aktivist in je v različnih mladinskih vlogah aktivno sodeloval pri vzpostavitvi mladinskih struktur v občini. Obiska v Lepoglavi se je udeležila tudi slovenska veleposlanica na Hrvaškem, ga. Smiljana Knez. V uvodu so nam predstavili projekte in aktivnosti društva mladih, ki se trudi mladim ponuditi raznolike prostočasne aktivnosti in jih aktivno vključevati v lokalne, nacionalne in mednarodne dogodke. Največji projekt društva je Jailhouse festival, ki se odvija vsako leto in ponuja mladim aktivno sodelovanje pri  kulturnih, športnih in zabavnih vsebinah. Imajo tudi delujoč mladinski svet, ki primarno zagovarja interese mladih v Pregradi. Kot zanimivost lahko omenimo, da ima Hrvaška drugačno strukturo delovanja mladinskih svetov. Njihovi sveti niso samostojne mladinske organizacije, ki se povezujejo v zvezo društev, ampak so konstruirani po podobnem principu, kot so pri nas odbori za mladino.

V nadaljevanju  smo prisluhnili podžupanu, ki je v zanimivem in poučnem predavanju predstavil svoj pogled na participacijo mladih in podal svoje izkušnje sodelovanja pri uresničevanju strategije za mlade v Lepoglavi. Trenutno izvajajo aktivnosti za pripravo nove strategije za mlade. Razvnela se je diskusija in izmenjava mnenj, kako pomembno je, da so mladi vključeni v proces priprave in aktivno sodelujejo pri pripravi strateških dokumentov, ki se tičejo njih. Obiskali smo tudi dve osnovni šoli v mestu.
Tretji dan smo se odpravili v Varaždin. Sprejela nas je podžupanja in nam na kratko predstavila programe za mlade in sodelovanje s tamkajšnjim mladinskim centrom. Dobre prakse v občini Varaždin se navezujejo predvsem na uspešen razvoj prostovoljstva in vključevanje mladih v različne prostovoljske aktivnosti. Občina posebej razvija programe za informiranje mladih in se aktivno povezuje z lokalnim mladinskim centrom. Slednjega smo imeli priložnosti tudi obiskati. Udeleženci študijskega obiska smo aktivno sodelovali pri mladinski delavnici in po principu neformalne metode Worldcafe spoznavali projekte in aktivnosti mladinskega centra Carpe Diem ter si izmenjevali izkušnje o mladinskem delu med sosednjima državama.

Tridnevno spoznavanje praks je prehitro minilo. Seznanili smo se z raznolikostjo mladinskega dela na Hrvaškem, kjer še nimajo enotne nacionalne zakonodaje za področje mladinskega dela. Udeleženci študijskega obiska smo se dobro spoznali ter spletli prijateljske vezi za nadaljnje uspešno sodelovanje.

Simon Vrbanič

Študijski obisk na Hrvaškem je potekal v okviru projekta Europe Goes Local - podpora razvoju in krepitvi kakovostnega mladinskega dela na lokalni ravni. Organiziran je bil okviru aktivnosti mednarodnega sodelovanja programa Erasmus+: Mladi v akciji ob podpori Nacionalni agenciji za mobilnost in programe EU, hrvaške Nacionalne agencija programa Erasmus+ Mladi v akciji in Zavoda MOVIT, slovenske Nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih