Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Europe Goes Local in izmenjava med občinami

30.09.2020

V okviru projekta Europe Goes Local, katerega namen je razvijati kakovostno mladinsko delo na lokalni ravni, je Movit septembra podprl izvedbo treh obiskov v aktivnosti »Predstavitev dobrih praks – Občina na obisku«. Občina in Center za mlade Domžale sta 16. septembra gostila Občino Kungota, predstavili pa so nastanek mladinskega centra. Na Mestni občini Novo mesto so 23. septembra gostili Mestno občino Celje in prikazali, kako so vzpostavili Strategijo za mlade. Tretji obisk je bil obisk občin Ribnica in Rogaška Slatina v Sevnici, 29. septembra, kjer so jim predstavniki občine in Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica, predstavili nastanek in izvajanje Lokalne strategije za mlade. Vse obiske, ki jih je bilo letos že pet, koordinira Mreža MaMa.

Obiski dobrih praks občin krepijo povezanost in deljenje izkušen med odločevalci in uslužbenci občin, ki so pristojni za področje mladine. Tako prispevajo k prepoznanosti pomena mladinskega dela in njegovi višji kakovosti.

Kaj so o aktivnosti povedali udeleženci?

Maja Kolmanič iz Občine Kungota, je ob zaključku obiska v Domžalah dejala, da so tovrstna srečanja zelo dobrodošla, saj sta s sodelavko dobili mnogo idej, kako vključiti mlade v različne aktivnosti, da bodo le ti imeli možnosti udejstvovanja v lokalni skupnosti.

Alja Založnik iz urada za Družbene dejavnosti na Mestni občini Celje je izpostavila, da zelo podpira organizacijo in izvajanje tovrstnih srečanj in da so veseli, da jih je občina Novo mesto gostila, saj gre za dve približno enako veliki občini, ki se srečujeta s podobnimi tematikami, zato je še toliko bolj dragoceno pogledati dobre prakse drugih občin, ki so na določenem področju že oblikovale razpise in programe. »Po takšnem srečanju je organizacija dela na določnem področju lažja, saj pridobiš dragocene informacije in podatke, ki jih lahko uporabiš pri svojem nadaljnjem delu in tudi koga lažje pokličeš,« je še dodala.

Komunikacija na obiskih je vedno dvosmerna, saj tudi občine, ki so na obisku, delajo pomembne korake pri podpori mladinskemu delu v svojem okolju in jih z veseljem podelijo.

Tako je Jurij Košir, ki je v občini Ribnica odgovoren za mladinsko področje je sporočil, da so v letošnjem letu že pripravili analizo stanja in na vprašalnik je od 1400 mladih odgovorilo kar 1.100 mladih. Ustanovili so tudi Komisijo za mladinska vprašanja, ki je pregledala povzetke analize. »Tako smo naredili prvi korak k pripravi lokalne strategije za mlade. Zavedamo se, da je to šele začetek, vendar sledimo zastavljenim ciljem, da skupaj z mladimi naredimo nekaj za mlade. In jim ponudimo priložnosti udejstvovanja v naši občini.«

Vir: Mladinska mreža MaMa


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih