Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Kompendija dobrih praks programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota v letu 2019

16.12.2020

Če je bilo leto 2018 na nek način prelomno in stresno zaradi brexita in oddvojitve prostovoljstva v nov program Evropska solidarnostna enota, je leto 2019 leto stabilizacije in nadaljnjega razvoja programa Erasmus+: Mladi v akciji s poudarkom na klasičnih ciljih in vrednotah mladinskega dela in dela na področju mladine. Predvsem pa je leto 2019 predzadnje programsko leto, ko se že začnejo procesi za pripravo nove generacije programov. To pa na implementacijo aktualnega programa v letu 2019 še ne vpliva. Leto 2020 bo kot zadnje v sedemletnem obdobju Erasmus+: Mladi v akciji že nekoliko drugačno.

V letu 2019 izpostavljamo široko paleto projektov in organizacij, ki imajo zelo različna poslanstva in delujejo na različnih družbenih in javnopolitičnih področjih. Vsi pa imajo skupno točko, da so to projekti mladih in projekti za mlade. Mladinsko delo je prepoznano v vseh – od klasične mladinske participacije in odgovornega državljanstva preko projektov s poudarkom na učenju in kompetencah do projektov zagovorništva ter ozkega, a vse bolj zanimivega področja digitalnega mladinskega dela. V sektorju in tudi širše se utrjuje zavedanje o pomenu strokovnih kompetenc mladinskih delavcev, torej profesionalcev in na drugi strani tudi tistih, ki se z mladinskim delom ukvarjajo na prostovoljni osnovi.

Kompendij dobrih praks programa Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019 je izšel pod naslovom Odtisi mladih 2019.

Leto 2019 pa je tudi prvo polno leto izvajanja programa ESE. V letu 2019 se odraža vse močnejša konkurenca projektov prostovoljstva, popularnost solidarnostnih projektov, ki so se iz večjih krajev preselili tudi v manjše slovenske kraje in vasi ter postopen razvoj in zanimanje organizacij za projekte zaposlitev. V letu 2019 se lahko pohvalimo kar z osmimi1 zaposlitvami, med katerimi smo imeli tudi dve mednarodni, ki ju predstavljamo kot primer dobre prakse, saj kažeta na pomemben dosežek in preboj v tem ukrepu. V ukrepu zaposlitev se v letu 2019 tako uvrščamo v sam evropski vrh po deležu sprejetih projektov zaposlitev.

Na splošno pa je leto 2019 zaznamovala raznolikost prijaviteljev, tematik, solidarnostnih akcij mladih v različnih lokalnih okoljih in tako smo počasi že lahko začeli slutiti, kam pelje naša ladja Evropske solidarnostne enote. Sprejeti projekti so se ukvarjali z raznolikimi tematikami oz. delovali na različnih področjih, kot so področje socialnega vključevanja, ki kaže na uspeh nacionalne agencije pri doseganju te ključne prioritete, mladinsko delo, ki kaže na močno povezavo med programoma Evropska solidarnostna enota in Erasmus+, razvoj lokalnih skupnosti ter enakopravnost in boj proti diskriminaciji. To so tematike, ki so prevladovale. Kar nekaj projektov pa se je ukvarjalo tudi s trajnostnim razvojem, ki bo v prihodnosti dobival vse večji pomen v programu. Pred vami so tako izbrani projekti dobrih praks iz vsakega ukrepa in še posebej tematsko obravnavni projekti, ki so imeli močan vpliv v lokalnem okolju in so bili trajnostno naravnani.

Kompendij dobrih praks programa Evropska solidarnostna enota nosi naslov enega izmed sloganov posvetov dajmo solidarnosti zagon »Solidarnostni pečat 2019".

 

 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih