Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Priložnosti in koristi za lokalne skupnosti v programih EU za področje mladine

17.05.2022

V četrtek, 12. maja, smo v okviru projekta Europe Goes Local gostili dogodek Priložnosti in koristi za lokalne skupnosti v programih EU za področje mladine, s katerim smo stremeli k dvigu razumevanja in kakovosti mladinskega dela na lokalni ravni. Odziv je bil nad pričakovanji, saj je kar 40 predstavikov skoraj 30 različnih občin spoznalo programa EU na področju mladine: Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota.

Po kratkem nagovoru direktorja Movita Uroša Skrinarja in uvodu, kjer so spoznali ozadje in okvir obeh programov, smo udeležencem predstavili učinke, ki jih imajo projekti na mlade, organizacije in lokalno okolje, ter povedano podprli z raziskavami analize Ray.

V nadaljevanju je učinke projektov predstavilo 6 predstavnikov različnih organizacij, ki so iz svojih izkušenj pričali o doprinosu izvedenih projektov organizacijam, vključenim udeležencem in lokalnemu okolju. Sodelovali so Mladinski center Idrija, Mladinski center Velenje, Javni zavod Dravit, Center za mlade Domžale in Društvo Aspi, Zavod Pip ter projekt Planinskega Društva Celje-Matica, katerega je predstavila predstavnica Celjskega mladinskega centra.

Udeleženci so spoznali, zakaj obstajata oba programa, kako delujeta in kakšna podpora je namenjena prijaviteljem in upravičencem. Dogodek je dosegel zastavljene cilje, saj je prisotne nagovoril in jim ponudil prostor za nadgrajevanje znanja in pogled na mladinsko delo z drugega zornega kota.

Kratek oris predstavljenih projektov je sledeč:

Mladinske izmenjave; Mladinski center idrija
Mladinske izmenjave pomenijo enega prvih korakov k nagovarjanju novih aktivnih mladih, saj predstavljajo  privlačno priložnost odkrivanja tujine in so hkrati priložnost za vzpostavitev tesnejšega stika z mladimi.

Mobilnosti mladinskih delavcev; Center za mlade Domžale in Društvo Aspi
Novi načini dela so v lokalno društvo, ki se ukvarja z mladimi in odraslimi s spektroavtistično motnjo, vnesli svežino, jih povezali z drugimi akterji v okolju in s sorodnimi organizacijami v tujini.

Aktivnosti udejstvovanja mladih; Javni zavod Dravit
Mladi so preko posvetov in številnih dogodkov pripravili predloge za boljšo podporo mladinskega sektorja, Občina pa je sprejela pobudo in se nanjo pozitivno odzvala.

Partnerstva za sodelovanje - manjša partnerstva; Zavod Pip
Občinski participativni proračun je lahko uspešno orodje vključevanja mladih v soustvarjanje mesta. A samo, če se vključevanja mladih lotimo na primeren način.

Solidarnostni projekti; Planisko Društvo Celje-Matica
Idejo mladih o prenovi plezalne stene je občina podprla z ureditvijo več tematskih pešpoti, ki so jih opremili tudi z lesenimi klopmi in informacijskimi tablami.

Projekti prostovoljstva; Mladinski center Velenje
Mladi iz tujine že od leta 2008 prihajajo v Velenje po nepozabno življenjsko izkušnjo. Prinašajo svežino, nov pogled na svet in razbijajo predsodke.  Hkrati so navdih čokalnim maldim, da se odpravijo po izkušnje v tujino.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih