Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Raziskovalna mreža RAY

02.06.2015

Movit se je leta 2015 priključil vseevropski raziskovalni mreži RAY, katere namen je raziskovanje učinkov programa Erasmus+: Mladi v akciji. Raziskovalna mreža RAY beleži, meri in tolmači učinke aktivnosti programa E+: MVA na mlade udeležence, mladinske delavce in družbo na splošno, saj so tovrstni rezultati zelo uporabni pri nadaljnjem razvoju mladinskega dela, oblikovanju mladinske politike in nadaljnjih raziskavah na področju mladine. V obdobju 2015-2020 tako sodelujemo pri treh večjih raziskovalnih projektih, in sicer:

1. Splošna analiza in spremljanje programa E+: MVA, katere namen je sistematično zbiranje podatkov iz projektov o učinkih, dostopnosti, profile akterjev, upravljanju projektov, izvajanju programa itd. z namenom prispevati k izboljšanju uporabe in izvajanja programa. Raziskava bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot so: Kakšni so učinki projektov E+ MVA na vključene akterje, s poudarkom na učnih učinkih? Kakšno je okolje, v katerem se izvajajo projekti E+ MVA, npr. dostopnost programa, razvoj projektov, profili akterjev, upravljanje projektov, podpora financerjev itd. (izvajanje programa Erasmus+ MVA)? Kako bi lahko ugotovitve prispevale k razvoju prakse in izvajanja programa?

2. Analiza učinkov sodelovanja v programu E+: MVA, katere namen je raziskati kratkoročne in dolgoročne učinke sodelovanja v programu na udeležence, vodje projektov, organizacije in lokalno okolje s poudarkom na aktivnem/demokratičnem državljanstvu ter participaciji v družbi. Raziskava bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot so: Kako sodelovanje v E+ MVA prispeva k razvoju socialnih in državljanskih kompetenc (zavesti, stališč, vrednot, spretnosti, znanj)? Kakšni so kratkoročni učinki (6–12 mesecev) sodelovanja v programu E+ MVA na prakticiranje aktivnega državljanstva (udeležencev, vodij projekta, organizacij)? Kakšni so dolgoročni učinki (3–5 let) sodelovanja v programu E+ MVA na prakticiranje aktivnega državljanstva (udeležencev, vodij projekta, organizacij)? Kakšni so dolgoročni učinki na prakticiranje državljanstva na kolektivni ravni?

3. Analiza razvoja kompetenc in izgradnje kapacitet v programu E+: MVA, katere namen je raziskati pristope, metode, procese in rezultate usposabljanj v okviru E+ MVA, in sicer tako v okviru aktivnosti usposabljanja in mreženja upravičencev kot tudi v okviru usposabljanj, ki jih organizirajo nacionalne agencije. To naj bi pripomoglo k boljšemu razumevanju sistemskih učinkov ter izboljšanju kakovosti in strateškega načrtovanja tovrstnih aktivnosti v okviru E+ MVA. Raziskava bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot so: Kako usposabljanja v okviru programa E+ MVA prispevajo k razvoju kompetenc mladinskih delavcev? Kako usposabljanja E+ MVA prispevajo k razvoju organizacij vključenih v E+ MVA in razvoju mednarodnega mladinskega dela na splošno? Kako lahko ugotovitve prispevajo k razvoju strategij usposabljanj in praks v kontekstu E+ MVA in mednarodnega mladinskega dela na splošno?

O poteku in izsledkih vas bomo sproti obveščali! Več o mreži preberite tukaj.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih