Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Strategija za participacijo mladih

07.10.2020

Podporni center SALTO za participacijo in informiranje je objavil strategijo za participacijo mladih, katere namen je okrepiti participacijo mladih v demokratičnem življenju preko programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota.

V ozadju strategije je izpostavljeno, da se mladi čedalje bolj vključujejo v alternativne oblike participacije, kot so aktivizem mladih, skupnostne prostovoljske dejavnosti, spletni aktivizem in mladinska družbena gibanja, kot je na primer okoljsko gibanje

Povezano s temi premiki se civilna družba mladih premika iz strukturnih hierarhičnih modelov predstavništva in participacije v bolj raznolik in medsebojno prepleten sektor.

Spodbujanje participacije mladih v demokratičnem življenju v Evropi je vključeno v Pogodbo o delovanju Evropske unije, Strategija EU za mlade 2019-2027 pa nadalje gradi na tem izhodišču. Temelji na konceptih »Angažiranje, opolnomočenje in povezovanje mladih« in postavlja participacijo mladih v ospredje evropske mladinske politike. Tudi Evropski cilji mladih, ki so bili tudi dodani kot priloga Strategiji EU za mlade, prepoznavajo pomen participacije mladih.

Prepoznano je, da so evropski programi na področju mladine že veliko prispevali k participaciji mladih v demokratičnem življenju, možno pa je še več. Evropska komisija je za ta namen že predlagala nove oblike aktivnosti v prihodnjem programu.

Namen Strategije za participacijo mladih je prispevati k doseganju ciljev Strategije EU za mlade in Ciljev mladih, ki se navezujejo na participacijo mladih. Namenjena je različnim akterjem pri doseganju polnega potenciala programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota pri popiranju participacije mladih v demokratičnem življenju.

Strategijo za participacijo mladih lahko prenesete tukaj.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih