Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Zakaj, kaj, kdo in kako v mladinskem delu?

05.07.2021

17. in 18. junija 2021 se je v Ljubljani odvilo usposabljanje ZAKAJ, KAJ, KDO in KAKO v mladinskem delu, namenjeno uslužbencem, ki so v občinskih upravah zadolženi za področje mladine in lokalnim politikom.

Usposabljanja, ki je del aktivnosti projekta Europe Goes Local, so se tako udeležilo 18 udeležencev iz občin Semič, Ivančna Gorica, Rogatec, Miren-Kostanjevica, Šentjur, Postojna, Tolmin, Sežana, Jesenice, Cerkno, Slovenska Bistrica, Celje, Ljubljana, Škofja Loka, Ptuj, Brežice in Črnomelj.

Usposabljanje je potekalo v prijetnem vzdušju in je omogočilo obilico prostora za izmenjavo izkušenj. Udeleženci so spletli vezi, ki jih bodo uporabili kot podporo pri svojem prihodnjem delu.

Kaj so o usposabljanju povedali nekateri udeleženci?

‘Usposabljanje je potrdilo dejstvo, da nismo sami, ampak imamo institucije, ki občinam pomagajo priti do želenih ciljev.’

‘Nad organizacijo nimam pripomb – same pohvale. Iskreno pa sem presenečena nad nami – udeleženci. Nisem še bila na seminarju, na katerega bi prišli tako visoko motivirani in komunikativni ljudje . Občinarji. To me neizmerno veseli, saj vliva upanje, da občinske strukture le niso tako okostenele in imamo posluh za naše občane in mlade.’

‘Usposabljanje je bilo tako organizacijsko kot vsebinsko brezhibno izvedeno. Dobila sem veliko informacij in usmeritev za nadaljnje delo Izredno zanimiv in učinkovit se mi je zdel način dela z udeleženci. Vsi predavatelji so vsebino predstavili na izredno zanimiv način – moja pozornost je bila cel čas skoraj v celoti 100 odstotna. Super ste in kar mi je najbolj všeč – delate s srcem in s ciljem, da se za mlade naredi čim več dobrega.’

Temeljni namen usposabljanja je bil dvig razumevanja in kakovosti mladinskega dela na lokalni ravni, vsebina pa se je osredotočila na naslednja vprašanja:
-    O kom govorimo, ko govorimo o mladih? Katere so danes najpomembnejše značilnosti mladine in ali je mladina sploh enoznačna skupina?
-    Kaj je mladinsko delo, njegov namen in katera načela zagotavljajo kakovostne pristope in aktivnosti?
-    Kako je mladinsko delo v Sloveniji organizirano? Kateri mehanizmi za podporo mladinskemu delu so na voljo na različnih ravneh?
-    Mladinsko delo na lokalni ravni je del širšega evropskega konteksta, ki skrbi za kakovost. Kateri so pomembni evropski dokumenti in procesi, na katere se lahko pri svojem delu uslužbenci občin oprejo?
-    Kako lahko kakovostno mladinsko delo prispeva k razvoju lokalne skupnosti? Zakaj torej sploh načrtno razvijati in spodbujati razvoj mladinskega dela v občini?

Kot gostja je na usposabljanju nastopila Katarina Gorenc, vodja Urada Mestne občine Ljubljana za mladino, ki je predstavila urejanje področja mladinskega dela v Ljubljani in kako uporablja Evropsko listino o lokalnem mladinskem delu.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih