Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Evropski teden mladih 2024 - pridruži se in "Izrazi svojo vizijo"

08.04.2024

Med 12. in 19. aprilom 2024 bo potekal evropski teden mladih.  

Evropski teden mladih je pobuda Evropske komisije, ki poteka vsako drugo leto in je namenjen promociji aktivnega državljanstva mladih po vsej Evropi. Ozavešča o vključevanju mladih v procese odločanja, spodbuja dialog med mladimi in oblikovalci politik ter predstavlja talente in sposobnosti mladih.  

TEMA EVROPSKEGA TEDNA MLADIH 2024 JE »IZRAZI SVOJO VIZIJO«. 

Predstavljajte si svet, v katerem vaše ideje niso le slišane, temveč tudi slavljene, v katerem ima vaš glas moč, da oblikuje vašo prihodnost in vašo skupnost. To je bistvo pobude »Izrazi svojo vizijo«, ki je zaznamovala evropsko leto mladih 2022 in navdihuje še naprej. 

Ob bližajočih se volitvah v Evropski parlament, ki bodo potekale od 6. do 9. junija 2024, je tokratna tema evropskega tedna mladih še posebej pomembna. Ko mladi dvignejo svoj glas, postanejo katalizatorji družbenih sprememb. Njihovo sodelovanje v demokratičnih procesih ima potencial, da usmerjajo smer Evropske unije in vplivajo na politike, ki neposredno vplivajo na njihova življenja in našo skupno prihodnost. 

Evropski teden mladih 2024 (ETM) s svojimi aktivnostmi poziva h krepitvi demokratičnega udejstvovanja mladih. Spodbuja dialog med mladimi in odločevalci, poziva mlade, da izrazijo svoja mnenja o ključnih vprašanjih kot so okolje, digitalizacija, duševno zdravje, vključevanje skupnosti in dezinformacije.  

ETM je hkrati namenjen poudarjanju dosežkov na področju mladine. V skladu s Strategijo EU za mlade 2019-2027, je za mlade ključnega pomena, da so obveščeni o mladinskih politikah in ukrepih na področju mladine.  

ETM spodbuja informiranje o priložnostih za mlade na evropski, nacionalni in regionalni ravni. Poudarja pomemben vpliv programov EU na mlade, zlasti programa Erasmus+ (vključno z DiscoverEU) in Evropska solidarnostna enota. Te pobude krepijo vlogo mladih posameznikov in spodbujajo k angažiranosti, opolnomočenju, sodelovanju in inovacijam. 

ETM tudi ozavešča o prednostnih vprašanjih, pomembnih za mlade, v skladu z evropskimi prednostnimi nalogami Evropske komisije. Obravnavanje vprašanj mladih in njihovo vključevanje na vsa področja politike, zagotavlja vključevanje mladih na ključnih področjih kot so zdravje, dobro počutje, zeleni in digitalni prehodi, izobraževanje in usposabljanje, mednarodno sodelovanje, evropske vrednote, zaposlovanje in vključevanje. 

KAKO LAHKO SODELUJEŠ V EVROPSKEM TEDNU MLADIH? 

  • Udeleži se ene izmed aktivnosti, ki jo najdeš na Evropskem mladinskem portalu. V Sloveniji bodo različne mladinske organizacije v okviru ETM skupno izvedle več kot 90 aktivnosti. Interaktivni zemljevid je na voljo tu. (youth.europa.eu/youthweek_sl

  • Oglej si neposredni prenos slavnostnega odprtja Evropskega tedna mladih, ki bo 12. 4. 2024 med 9:15 in 11:00 v Evropskem parlamentu. Dogodka se bo udeležilo več kot 800 oseb, med njimi tudi delegacija mladih iz Slovenije. Video bo na voljo na tej spletni povezavi: youth.europa.eu/youthweek_en    

  • Izrazi svojo vizijo in naj Evropa sliši tvoj glas. Pošlji v svet sporočilo, zakaj meniš, da je pomembno sodelovati na letošnjih volitvah v Evropski parlament: voices.youth.europa.eu 

  • Informiraj se o letošnjih volitvah v Evropski parlament: elections.europa.eu/sl/  

  • Če si rojen/-a med 1. julijem 2005 in 30. junijem 2006 se prijavi na novi krog DiscoverEU in odpotuj z vlakom.  Ali pa razširi vest med svojimi znanci. Nova priložnost za prijavo bo na Evropskem mladinskem portalu odprta med 16. in 30. aprilom 2024: youth.europa.eu/discovereu_en  

  • Informiraj se o mnogih priložnostih, ki jih ponujajo programi Evropske unijeeurodesk.eu  

  • Informiraj se o evropskem mladinskem dogodku EYE Brežice 2024, ki bo med 23. in 26. majem:  eyebrezice.eu/sl/    

  • Naj te inspirirajo projekti Erasmus+ programov na platformi rezultatov: erasmus-plus.ec.europa.eu/projects  

  • Obišči Movitovo spletno stran in se poduči o možnostih programov Erasmus+: Mladina in evropska solidarnostna enota ter drugih podpornih aktivnostih: www.movit.si.  

Pridruži se in praznuj z nami! 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih