Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Pokukajte v dogajanje - konferenca Volunteering and solidarity as a social capital of the city

24.05.2021

Od 18. do 21. maja 2021 smo na spletu gostili mednarodno konferenco Volunteering and solidarity as a social capital of the city. Na njej se je zbralo 30 udeležencev – predstavnikov nevladnih organizacij, občin in družbeno odgovornih podjetij. Udeleženci so med seboj podelili prakse uspešnega medsektorskega povezovanja, razmišljali o potrebah posameznih sektorjev in naredili načrt za prihodnja sodelovanja.  

Risba Volunteering and solidarity

Namen konference je bil izmenjati dobre prakse spodbujanja solidarnosti v lokalnih skupnostih po Evropi  in širše, predstaviti različne podporne mehanizme kot je Evropska solidarnostna enota in spodbuditi medsebojno mednarodno sodelovanje lokalnih skupnosti na tem področju.

Mesta in občine solidarnost podpirajo z namenom spodbujanja socialne kohezije v svojih lokalnih okoljih, kar zahteva premišljen medsektorski pristop in povezovanje.

Z osrednjim tematskim nagovorom nas je navdušila prof. dr. Renata Salecl. Posnetek nagovora bo v kratkem na voljo za ogled na naših kanalih.

Okrogla miza na temo socialnega kapitala, ki je potekala prvi dan konference, je pokazala raznolikepoglede na solidarnost v družbi, hkrati pa odprla prostor za izmenjavo idej. Kot gostje so na okrogli mizi sodelovali predstavniki različnih sektorjev in organizacij na temo pristopov spodbujanja prostovoljstva in solidarnosti v lokalnih okoljih:
-    Marjeta Lužnik, Slovenska Filantropija,
-    Chris Welter, predstavnica Evropske prestolnice kulture iz Luksemburga,
-    Markus Rebitshek, koordinator prostovoljskih programov, EJBW Weimar, Nemčija,
-    Simona Topolinjak, Mestna občina Ljubljana,
-    Zorana Uzelac Bošnjak, občina Zagreb, Hrvaška.

V vlogi raziskovalca je na konferenci nastopil tudi Jonathan Robertson, katerega naloga je bila pregledati in analizirati obstoječe prakse udeležencev z namenom opredelitve elementov uspeha.

Svoje prakse so na konferenci predstavili:
-    Oaza, Zagreb, Hrvaška
-    Municipality of Minsk, Poljska
-    KNOF; Litija, Slovenija
-    Fundació Catalunya Voluntaria, Barcelona, Španija
-    Viška hiška, Slovenska Filantropija, Ljubljana, Slovenija

V osrednjem delu konference so udeleženci razpravljali o potrebah posameznih sektorjev in o skupnih potrebah glede na lokalno okolje. Udeležencem smo predstavili različne podporne mehanizme, vključno s predstavitvijo programa Evropska solidarnostna enota in možnosti, ki jih ta ponuja.

Konferenco smo zaključili s pripravo akcijskih načrtov in načrtovanjem prihodnjih projektov, prostor pa smo namenili tudi druženju in mreženju.

Program konference je pripravila in izvedla ekipa izkušenih mednarodnih trenerjev, vizualno pa jo je podprla še grafična zarisovalka.

Več informacij o konferenci najdete na spletni strani: https://www.volunteering-solidarity.net

 

 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih