Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Poročilo z usposabljanja za nove nosilce znaka kakovosti

26.05.2023

V Kranjski Gori je 18. in 19. maja potekalo usposabljanje za nove nosilce znaka kakovosti programa Evropska solidarnostna enota (ESE). Glavni cilj tega usposabljanja je bil pripraviti organizacije na sprejem prostovoljcev ter jim omogočiti, da prepoznajo in izkoristijo vse potenciale, ki jih prostovoljci prinašajo s seboj.

Usposabljanje smo začeli s spoznavnimi aktivnostmi, ki so bile dobra osnova za povezovanje skupine. V  nadaljevanju programa so udeleženci skozi kreativno metodo z lego kockami razmišljali o organizacijski kulturi, ki je prisotna v njihovih organizacijah. Delo je potekalo individualno, v parih in v manjših skupinah. Popoldanski del je bil namenjen spoznavanju projektnega cikla, kjer smo se skozi konkretne primere poglobili v posamezne faze projekta ter vloge različnih deležnikov v njem. Tudi tokrat se je izkazalo, da je to sklop, ki udeležencem prinese največ praktičnih informacij in uvidov.

Drugi dan smo začeli z vsebinami o učenju. Udeleženci so se seznanili s koraki spremljanja in beleženja učnega procesa. Sledil je pogovor s koordinatorico ESE projektov na OŠ Prestranek, Dragano Kosić Petrović. Skozi voden pogovor nam je podala dragocene izkušnje izvajanja projektov na njihovi šoli. Povabilo gosta se je ponovno izkazalo kot dobra praksa tovrstnih usposabljanj, saj udeležence zgodbe o gostiteljstvu prostovoljcev v praksi pritegnejo in navdahnejo. 

Usposabljanje smo zaključili z izdelavo akcijskega načrta, ki bo novim koordinatorjem v pomoč pri strukturiranju njihovih ciljev in aktivnosti v prihodnosti. Z usposabljanja smo odšli s polno mero znanja in obogateni z izkušnjami, polni pripravljenosti za sodelovanje s prostovoljci ter uporabo njihovega potenciala v sodelujočih organizacijah.

Usposabljanje sta vodila Lea Kovič in Marko Pavlovič, ki sta v proces vnesla obilo sproščenosti in ustvarjalnih procesov. Pridružila se je tudi programska delavka, Katarina Kuhar, ki na nacionalni agenciji pokriva področje prostovoljstva in je s svojimi prispevki prinesla dodano vrednost. Usposabljanje sva organizirali Barbara Masnik in Vanja Metelko.

Na usposabljanju so sodelovali predstavniki iz naslednjih organizacij in institucij: Društvo DIH, Športni in mladinski center Piran, Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik, Varstveno delovni center Tončke Hočevar, Društvo Lojtra, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mladinski center Brežice, Zavod Novo mesto, Slovenska filantropija, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih