Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Sklenjen pilotni projekt Obiski organizacij

07.04.2020

Zavod Movit je februarja 2020 izvedel pilotni projekt »Obiski organizacij«, katerega namen je bil doseči višjo kakovost projektov prostovoljstva, pripravništev in zaposlitev v programu Evropska solidarnostna enota. Izvedba je temeljila na modelu študijskih obiskov, pobuda zanj pa je prišla s strani organizacij. Ciljna skupina so bili predstavniki organizacij, ki imajo znak kakovosti in še niso izvajali projektov v programu, a imajo odobren projekt, ali še niso bili uspešni pri odobritvi projekta ali pa so že izvajali projekte v programu, vendar niso bili kos izzivom in/ali dalj časa niso izvajali projektov. Predstavniki manj izkušenih organizacij so torej obiskali organizacije, ki imajo dolgoletne izkušnje v programu. Tako so v živo pridobili poglobljen vpogled v različne vidike izvajanja projektov.

Kako je projekt potekal?

Predstavnici Osnovne šole Prestranek Katja Godeša in Mojca Kristan sta 27. in 28. februarja 2020 obiskali Mladinski center Zagorje ob Savi in OŠ Toneta Okrogarja v istem mestu. Direktor Marko Pavlovič je uvodoma predstavil mladinski center, prostovoljki Miriam Sanchez Hernandez in Guste Žukauskaite pa aktualne in pretekle prostovoljske projekte in njihove rezultate. Koordinatorica v mladinskem centru Nina Nahtigal je osvetlila elemente kakovosti projektov in podporne mehanizme, s prostovoljkama sta se udeleženki pogovarjali, kako poteka načrtovanje aktivnosti in organizacija praktičnih vidikov. Popoldne sta se udeležili aktivnosti spoznavanja mesta, ki sta jo pripravili prostovoljki in za prijeten zaključek še spontano povabili v svoje stanovanje na kavo. Vendar sta jo pripravili Katja in Mojca – na slovenski način! Zvečer je bilo na programu predavanje iz cikla »5 za vzgojo«, namenjeno širši javnosti, v organizaciji mladinskega centra. Naslednje dopoldne sta obiskali osnovno šolo, ki jo je uvodoma predstavila ravnateljica Nataša Grošelj. Imeli sta kaj slišati, saj OŠ Toneta Okrogarja prostovoljce iz programa in njegovih predhodnikov gosti že 12. leto. Hospitirali sta pri angleški šolski uri učiteljice in izkušene koordinatorice prostovoljcev Melanije Zupančič ter prostovoljke Guste in na refleksiji po njej. Sledil je pogovor o vidikih vključevanja prostovoljcev v pouk, ki sta se mu priključili še učiteljici Lejla Dorič in Nika Oven. Obisk se je sklenil z razmislekom o novih spoznanjih in naslednjih korakih.

Drugi obisk je potekal 9. in 10. marca, ko sta Tamara Brumen ter Nada Colnerič iz Mladinskega centra Prlekije – Pokrajinski center NVO, so.p. obiskali Javni zavod Center za mlade (CZM) Domžale. Direktorica Tinkara Koleša je udeleženkama predstavila pretekle mednarodne projekte, ki so jih izvedli s pomočjo programa Erasmus+ ter Evropska solidarnostna enota (ESE), s posebnim poudarkom na rezultatih projektov. Nato so se s predstavnico Nacionalne agencije korak za korakom seznanile z elementi kakovosti v projektih ESE. Udeležili sta se aktivnosti, ki jo je prostovoljka Barbara Fernandez Garcia izvedla za učence ter refleksije s koordinatorico Tjašo Slevec po izvedbi. V večernem delu sta se udeležili tudi mednarodnega večera, ki ga je pripravila prostovoljka v sodelovanju z gostiteljsko organizacijo. Naslednje dopoldne sta gostji prisostvovali na srečanju prostovoljke z mentoricama Nino Centra ter Ajdo Peterlin ter obiskali sobo pobega na temo mednarodnih priložnostih, ki so jo razvili v Centru za mlade Domžale. Tudi ta obisk se je sklenil z razmislekom o spoznanjih in naslednjih korakih.

Vtisi udeleženih

Udeleženke so organizacijo in izvedbo obeh obiskov ocenile z najvišjo oceno. Zaradi »izmenjave izkušenj, idej, konkretnega sodelovanja s prostovoljci in spoznavanja med organizacijami«, bi obisk priporočile tudi drugim. Priprava obiska je bila dragocena tudi gostiteljskim organizacijam. Na vprašanje, kaj je njihova organizacija z izvedbo obiska pridobila, je Nina Nahtigal povedala: »S sodelovanjem v projektu smo se ponovno, z distance ozrli na projekte prostovoljstva. Pogledali smo, v čem smo dobri in kaj so naši izzivi, česa vsega smo se že naučili in kako napredujemo. Ugotavljamo, da so sodelovanje, iskrenost in proaktivnost pri upravljanju ključni za uspešno izvedbo projektov, še posebej, ko je vključenih več organizacij v lokalnem okolju. Obisk je bil tudi čas za praznovanje preteklega dela na področju mednarodnega prostovoljstva in njegovih učinkov na prostovoljce, organizacije in lokalno skupnost.« Tinkara Koleša meni podobno. Ocenila je, da je bil projekt »... zelo zanimiv. Z naše, gostiteljske strani, smo ga doživeli kot neko refleksijo vsega, kar dejansko počnemo na mednarodnem področju.«

Oba obiska sta trajala dan in pol. Potek obiskov je Zavod Movit načrtoval skupaj z gostiteljskimi organizacijami. Uvodnega dela obiskov sta se udeležili tudi predstavnici Movita.

In kako naprej?

Dejansko uspešnost obiska in prejetega znanja bomo merili z vpogledom v uspešnost gostujočih organizacij na naslednjih prijavnih rokih in pri izvajanju projektov. Hkrati načrtujemo nove obiske v nadaljevanju leta 2020. Če menite, da vaša organizacija spada v ciljno skupino organizacij, opredeljenih na začetku tega prispevka, vabljeni, da se oglasite na e-poštni naslov info@movit.si in nam sporočite svojo motivacijo za sodelovanje.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih