Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Skupaj o solidarnosti: Od besed k dejanjem

07.06.2019
Skupaj o solidarnosti: Od besed k dejanjem

Danes je v Ljubljani potekal dogodek Skupaj o solidarnosti, ki predstavlja zaključek projekta Dajmo solidarnosti zagon, ki ga je v okviru evropskega programa Evropska solidarnostna enota izvajal MOVIT, Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota.

Program Evropska solidarnostna enota je najnovejši program Evropske unije na področju mladine, ki je namenjen gradnji bolj vključujoče, solidarnostne družbe, podpori ranljivim družbenim skupinam in odzivanju na družbene izzive. Mladim ponuja, da preko delovanja za skupno dobro razvijajo in pridobivajo različna znanja in spretnosti, ter jim omogoča osebno rast. Cilj programa je spodbujanje solidarnosti kot vrednote in krepitev povezanosti, demokracije in državljanstva v Evropi ob hkratnem reševanju družbenih izzivov in spodbujanju socialne vključenosti.

Projekt Dajmo solidarnosti zagon so v zavodu MOVIT organizirali z namenom spodbujanja razprav o solidarnosti v Sloveniji in iskanjem različnih predlogov, kako jo je možno, predvsem s sodelovanjem med različnimi akterji na lokalni in nacionalni ravni, krepiti. Med marcem in majem je MOVIT, v sodelovanju z regionalnimi partnerji, izvedel 12 regijskih dogodkov Sloveniji, na katerih je sodelovalo skoraj 700 mladih in predstavnikov različnih organizacij.

Krepitev solidarnosti v družbi ne more biti naloga zgolj ene družbene skupine, nekaj organizacij ali institucij. Ključno je sodelovanje različnih sektorjev, zato so se Zavodu MOVIT pri organizaciji dogodka Skupaj o solidarnosti pridružili tudi CMEPIUS, Nacionalna agencija programa Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja in športa, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Urad Republike Slovenije za mladino.

Na današnjem dogodku so zbrane nagovorili predstavniki vseh organizatorjev. Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je izpostavil, da se mora novim okoliščinam, v katerih delujemo kot družba, prilagajati tudi koncept solidarnosti. Vodja predstavništva Evropske komisije Zoran Stančič je povedal, da Evropska unija s svojimi programi in politikami prispeva največ za oblikovanje bolj solidarne družbe, tako znotraj Unije (kohezijska sredstva, čezmejna pomoč, Evropska solidarnostna enota), kot tudi na globalni ravni (EU prispeva 70% vseh sredstev za razvojno pomoč državam v razvoju). Direktorica CMEPIUS-a dr. Alenka Flander je poudarila, da je za krepitev solidarnosti v naših družbah ključno učenje (od vrtca naprej) in sodelovanje med različnimi družbenimi skupinami in sektorji. Direktor MOVIT-a Uroš Skrinar je poudaril, da so regionalni dogodki projekta Dajmo solidarnosti zagon pokazali, da imajo mladi močan čut za solidarno delovanje in željo po tem, da tudi sami prispevajo več. Izkazalo pa se je tudi, da velikokrat za to nimajo prave priložnosti, saj se o tem v naših družbi, po njihovem mnenju, premalo pogovarjamo in jo spodbujamo.

Uvodnim nagovorom in zgodbam navdiha, ki so jih predstavili izjemni posamezniki (dr. Anica Mikuš Kos, Andraž Rožman, Petra Grainer, Domen Torkar, Nastija Fijolič, Simona Paulič Diesel, Draga Kosič Petrović in Popal Zai), je sledila razprava in oblikovanje zaključkov, kako lahko z medsebojnim sodelovanjem različnih institucij in področij ustvarimo bolj solidarno družbo. Ključno sporočilo je, da je potrebno preiti od besed k dejanjem. Ni pomembno ali gre za velike ali male korake. Vsako solidarno dejanje namreč pusti sled, zato je pomembno da je naše okolje takšno, ki uči o pomenu solidarnosti, ter podpira in spodbuja vse, ki solidarno delujejo, kot to počne Evropska solidarnostna enota


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih