Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

EU mladinska konferenca, Košice, Slovaška

12.10.2016

V začetku oktobra so Košice (Slovaška) za nekaj dni postale najpomembnejše mesto za mlade iz Evropske unije. Tam je namreč pod okriljem slovaškega predsedovanja EU ter v sodelovanju z Evropsko komisijo in Evropskim mladinskim forumom potekala Evropska mladinska konferenca, na kateri so se zbrali predstavniki mladih in oblikovalci politik iz držav članic EU. Evropska mladinska konferenca na Slovaškem je del 5. cikla strukturiranega dialoga, katerega osrednja tema je, kako omogočiti mladim, da sodelujejo pri razvoju raznolike, povezane in vključujoče Evrope.

Udeleženci konference so v štirih dneh identificirali najbolj pomembne izzive, s katerimi se soočajo mladi na področju razvoja lastnih potencialov in vključevanja v družbo ter na podlagi predlogov več kot 65.000 mladih, ki so sodelovali v posvetovanjih pred Evropsko mladinsko konferenco oblikovali priporočila in konkretne predloge za odločevalce.

Med drugim so predlagali:
- Evropske institucije in države članice naj razvijejo ali še naprej izvajajo politike in prakse, ki si prizadevajo za nenehno izboljševanje veščin mladih, da so ti zmožni kritično oceniti in razvrščati informacije, ki jih pridobijo v formalnem izobraževanju in neformalnem učenju izobraževanja.
- Potrebno je povečati sredstva in institucionalno podporo za oblikovanju lokalnih programov in izpeljavo nacionalnih izmenjav, s čimer se bo mladim omogočilo, da preko konkretnih aktivnosti spoznavajo druge kulture, okolja in realnosti mladih ter spodbujalo preprečevanje diskriminacije in krepitev solidarnosti.
- Evropska komisija in države članice bi morale zagotoviti dovolj operativnih sredstev za kontinuirano izvajanje mladinskega dela in trajnostno delovanje mladinskih organizacij.

Vsa priporočila z Evropske mladinske konference so dostopna tukaj.

Priporočila so bila v zaključku konference predstavljena predstavnikom Evropske komisije, Evropskega parlamenta in ministrom odgovornim za področje mladih. Ministri pristojni za mladino iz vseh držav članic EU bodo o njih razpravljali novembra, Svetu EU pa bodo služila kot podlaga za oblikovanje participativne mladinske politike.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih