Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Orodje Logbook vključuje nove občine, mladinske centre in druge organizacije v mladinskem sektorju

22.10.2020

Kakovost mladinskega dela je eden izmed ključnih izzivov, s katerim se srečuje mladinski sektor tako na nacionalni kot na evropski ravni. Z namenom razvijanja kakovosti in spremljanja učinkov mladinskega dela je švedska mreža KEKS razvila orodje Logbook, ki skozi beleženje mladinskega dela vzpostavlja refleksivno prakso in temelje kakovostnega mladinskega dela.

V okviru projekta Europe Goes Local letos v osmih slovenskih občinah in sicer v Ljubljani, Novem mestu, Brežicah, Mariboru, Celju, Škofji Loki, Krškem in Zagorju ob Savi že drugo leto poteka uvajanje orodja Logbook za beleženje in spremljanje učinkov mladinskega dela na lokalni ravni. Orodje trenutno uporablja že 26 mladinskih centrov v omenjenih občinah, celoten proces pa koordinira Mladinska mreža MaMa, mreža 50-ih mladinskih centrov širom Slovenije.

Orodje omogoča spremljanje kvantitativnih kot kvalitativnih podatkov o mladinskem delu, saj poleg beleženja aktivnosti mladinskega dela in statističnih podatkov, daje velik pomen različnih evalvacijskim orodjem, na podlagi katerih razvijamo kakovost mladinskega dela. Trenutno v Logbooku poteka letna evalvacija z mladimi, ki skozi evalvacijski vprašalnik prispevajo svoje mnenje o programih mladinskega dela v lokalni skupnosti. Tako kvantitativni kot kvalitativni kazalniki kažejo na velik doprinos orodja Logbook k razvijanju kakovosti lokalnega mladinskega dela in povečanja deleža participacije mladih. Samo v letu 2020 je vseh 26 mladinskih centrov, ki uporabljajo Logbook, izvedlo čez 10.500 aktivnosti, vključilo skoraj 100 tisoč mladih in več kot 7.500 prostovoljcev, kar 12% vseh aktivnosti pa so fasilitirali mladi.

Mladinska mreža MaMa je trenutno v procesu vključevanja novih občin, mladinskih centrov in drugih organizacij v mladinskem sektorju, z začetkom v letu 2021. Za sestanek in predstavitev orodja ter procesa implementacije se lahko dogovorite na logbook@mreza-mama.si. 

O Logbooku

Logbook je mednarodna spletna platforma, ki jo je razvila švedska mreža občinskih oddelkov za mladinsko delo – KEKS. Gre za edinstveno orodje, ki ponuja inovativno rešitev za enotno, celovito in sistematično beleženje in spremljanje mladinskega dela na enem mestu. Skozi pridobivanje kvalitativnih podatkov o mladinskem delu, ki v ospredje dajejo glas mladih, razvija nov in sodoben pristop k beleženju učinkov mladinskega dela. Logbook bo imel v prihodnosti pomembno vlogo pri razvoju in zagotavljanju kakovosti v mladinskem delu, ki je kot prioriteta opredeljena v Strategiji EU za mlade 2019-2027 in Nacionalnem programu za mladino 2013-2022. Če želite izvedeti več o orodju Logbook in prednostih, ki jih prinaša si poglejte predstavitveni video, več pa lahko preberete tudi na spletni strani Mladinske mreže MaMa.

Leja Markelj, Mreža MaMa


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih