Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Moja izkušnja: Zgodbe udeležencev projektov prostovoljstva ter izobraževanj in usposabljanj programa Erasmus+: Mladi v akciji

V rubriki "Moja izkušnja" predstavljamo izkušnje slovenskih udeležencev in udeleženk izobraževanj in usposabljanj, ki so na voljo upravičencem in (potencialnim) prijaviteljem v programa Erasmus+: Mladi v akciji. 

Mednarodna usposabljanja, seminarje in konference, ki so na voljo, bodisi soorganiziramo v sodelovanju z nacionalnimi agencijami iz drugih držav bodisi nanje samo pošljemo udeležence iz Slovenije. Namenjena so spodbujanju izmenjav dobrih praks in mednarodnega sodelovanja ter razvoju kapacitet organizacij na področju mladinskega dela bodisi razvoju nadaljnjih projektov v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji v Sloveniji, zato udeležbo toplo priporočamo vsem, ki jih vključevanje v program E+ MVA zanima. Nekatera usposabljanja so namenjena izkušenejšim prijaviteljem za dvigovanje kakovosti mednarodnih projektov v okviru programa, nekatera pa so namenjena novim prijaviteljem, ki se nameravajo v bližnji prihodnosti vključiti v program. 

Na Nacionalni agenciji menimo, da so to odlične priložnosti za učenje, rast in mreženje, zato spodbujamo vse zainteresirane k prijavi. Še bolje od nas, pa to povedo tisti, ki so teh aktivnosti udeležili.

Moja izkušnja: Usposabljanja in izobraževanja

Moja izkušnja: Volunteers of Europe

Aktualni razpisi za usposabljanja in izobraževanja so objavljeni tukaj

Moja izkušnja: Izobraževanja in usposabljanja

Moja izkušnja: Strategies for Digital Youth Work (Simon Vrbanič)

Simon se je udeležil usposabljanja na Finskem, ki velja za eno najnaprednejših okolij na področju digitalnega mladinskega dela. Med drugim je zapisal: 

V praksi smo si seznanili z delom in projekti v mladinskem centru Lappeenranta. Odgovorili so nam na vprašanje, na kakšen način v praksi vključujejo digitalno mladinsko delo v delo z mladimi. Njihova posebnost je, da se večinoma ukvarjajo z mladimi do 18. leta in da je mladinski delavec vključen tudi v šolsko dejavnost. V bližnji prihodnosti načrtujejo ureditev »gaming« sobe za mlade. Proces vključevanja tehnologije pri mladinskem delu so pričeli v letu 2015, brez kakršnekoli strategije. V prvi fazi so nakupili mobilne telefone ter jih začeli uporabljat pri promociji vsebin mladinskega centra. Povedali so, da ko iščejo za nove mladinske delavce, je eden izmed kriterijev tudi zadostno znanje IKT veščin.

Celotno Simonovo izkušnjo si lahko prebere tukaj

Moja izkušnja: One 2 One (Aljaž Zupan)

Aljaž se je v Budimpešti udeležil usposabljanja za mladinske delavce, ki je bil namenjen krepitvi učnega procesa pri individualnemu delu z mladimi. Med drugim je zapisal: 

Po usposabljanju me kljub utrujenosti obhajajo topli občutki in prijetni spomini. Uspelo mi je osvetliti nekaj temnih kotičkov obravnavane tematike, vzpostaviti nove miselne poveze, ki pozitivno prispevajo k razumevanju učnega procesa med mladimi. Glavno pa je, da sem še enkrat več utrdil prepričanje da je neformalno izobraževanje v okviru mladinskega dela pomemben in potreben proces.

Celoten Aljažev prispevek je objavljen tukaj.

Moja izkušnja: Youth workers as agents for change (Lea Kovič, Nataša Usar, Enej Šuštar)

Lea, Nataša in Enej so se na Finskem udeležili usposabljanja namenjenega mladinskim delavcem, ki na lokalnem nivoju delajo z mladimi in so si želili pridobiti nova znanja s področja vzpostavljanja dialoga med mladimi. 

Reševali smo zagonetne primere, kako fasilitator poskrbi za enakovreden dialog, ko so vpleteni ljudje iz različnih okolij. Celotno usposabljanje sta s svojimi osebnimi izkušnjami popestrila fasilitatorja treninga Farkhanda Chaudhry, skupnostna delavka v Glasgowu in Ivor Jenkins, mirovnik iz JAR. 

Leino, Natašino in Enejevo zgodbo z usposabljanja si lahko v celoti preberete tukaj.

Moja izkušnja: TicTac Litva (Urban Mislej)

TicTac usposabljanje je namenjeno vsem, ki želijo z mednarodnim sodelovanjem krepiti lokalne razvojne aktivnosti.

Kot mladinski delavec sem se prek spletne strani Salto-Youth prijavil na seminar TicTac v Litvo. Večina tem na evropskih seminarjih me zanima, saj sem vedno odprt za nove ideje in priložnosti. Seminar TicTac je imel oboje, v času sredi aprila, ko desetdnevno manjkanje ne predstavlja največjega problema, prav tako pa je imel tudi zelo zanimivo temo, tj. kako mladim približati evropske projekte. Ker se sam velikokrat soočam s pasivnostjo vrstnikov in mlajših od mene v organizaciji, sem bil pripravljen na izziv, da jim evropske projekte približam.

Kaj se je Urbanu tekom usposabljanja najbolj vtisnilo v spomin si lahko preberete tukaj

Moja izkušnja: Project Lab (Mojca Selak)

Project Lab je namenjeno manj izkušenim prijaviteljem v program Erasmus+: Mladi v akciji. Udeleženci na usposabljanju spoznajo ključna merila programa in skupaj z izkušenimi trenerji ter predstavniki nacionalnih agencij izboljšajo kakovost projektnega predloga, ki ga kasneje prijavijo v program. 

Takšen način dela zahteva veliko zaupanje mentorjev do nas in naše motivacije in je zame, udeleženko, hkrati predstavljajo svež pristop. Način vodenja velikega dela izobraževalnih dogodkov pri nas je še vedno za enosmeren pritok informacij od predavatelja k slušateljem, v boljšem primeru gre za zelo moderiran večsmeren proces, ki pa zapolni vsak trenutek časa udeleženca s katero od moderatorjevih bolj ali manj smiselnih domislic. 

Mojčin zapis o udeležbi na usposabljanju je na voljo tukaj

Ostali prispevki: 

Moja izkušnja: Project Lab (Martina Zlobko, Ana Hace, Miha Lendvaj)

Moja izkušnja: »Power of Positivity (Ramiz Derlič)

Moja izkušnja: »Passion for learning- Training Course on how to support young people better in their learning process (Marina Mrak)

Moja izkušnja: An introduction to danish formal and non-formal educational system (Peter Steničnik)

Moja izkušnja: Recognising Learning for You(th) (Neža Kočevar)

Moja izkušnja: Love Life Youthpass (Matej Korbar)

Moja izkušnja: EVS and Employability (Klemen Vitkovič)

Moja izkušnja: iNEETiate inclusion (Iztok Zver)

Projekt Volunteers of Europe

Volunteers of Europe je iniciativa, s katero smo leta 2015 obeležilo 20. obletnico evropske prostovoljske službe (EVS). Z njo smo zbirali zgodbe in izkušnje posameznic in posameznikov, ki so se udeležili EVS. Zgodbe iz vseh koncev Evrope na najlepši način ilustrirajo, kako se slogan našega programa (Bogati življenja, širi obzorja), uresničuje v praksi. 

Vse zgodbe smo objavili na FB strani Volunteers of Europe. Vabljeni k ogledu. 

Kljub temu, da evropska prostovoljska služba kot takšna od leta 2018 ne obstaja več, pa na tem mestu ni zazevala praznina. Projekte EVS so nadomestili projekti prostovoljstva, ki udeležencem ponujajo prav tako bogato izkušnjo, kot jo je predstavljal EVS. 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih