Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Izbor prostovoljca in Mobility tool+

Kako poteka izbor prostovoljcev?

Izbor prostovoljcev lahko izvede katera koli od organizacij, vključene v projekt (običajno to nalogo opravi pošiljajoča ali usklajevalna organizacija). V Evropski prostovoljni službi lahko sodelujejo vsi mladi, tudi tisti z manj priložnostmi. Prostovoljci so izbrani na pravičen, pregleden in nepristranski način, ne glede na njihovo etnično pripadnost, vero, spolno usmerjenost, politična prepričanja itd.

Pomembno je, da se ne zahtevajo predhodne kvalifikacije, raven izobrazbe, posebne izkušnje ali znanje jezika, lahko pa se oblikujejo tudi zahteve po bolj specifičnem profilu prostovoljca, če je to utemeljeno na podlagi nalog oz. prostovoljskih aktivnosti ali okoliščin projekta.

Orodje PASS v okviru portala Evropske solidarnostne enote

Kaj je orodje PASS?
Evropska komisija je znotraj portal vzpostavila orodje PASS (Placement Administration and Support System), ki organizacijam pomaga najti najustreznejšega kandidata za sodelovanje v projektu, ki poteka v okviru Evropske solidarnostne enote. Prav tako pa mladim udeležencem omogoča, da iščejo ustrezne projekte, kjer bi opravljali aktivnost. Orodje na podlagi profila udeleženca ter potreb organizacije in projekta predlaga najbolj primerne kandidate za izbor.

Dostop do orodja PASS

Organizacije z znakom kakovosti oz. akreditirane organizacije za izvajanje prostovoljskih projektov lahko do PASS dostopate z EU Login računom (poznan tudi kot ECAS račun) preko istega vstopnega mesta kot do podatkov v Bazi akreditiranih organizacij, ki je še vedno na voljo. Login račun si mora ustvariti oseba, ki je navedena kot kontaktna oseba v veljavni vlogi za znak kakovosti oz. akreditaciji. V kolikor se v organizaciji zamenja kontaktna oseba je to potrebo nujno sporočiti Nacionalni agenciji.

Uporaba orodja PASS
Uporaba orodja PASS je enostavna. V grobem, poteka v treh korakih:
1. KORAK - Iskanje potencialnih udeležencev za vaš projekt.
2. KORAK - Vzpostavitev stika s potencialnim udeležencem projekta in razprava z njim o udeležbi v vašem projektu.
3. KORAK - Posredovanje ponudbe za sodelovanje v projektu izbrani osebi.

Pred prvo uporabo orodja PASS priporočamo branje Uporabniškega priročnika za uporabo orodja PASS.

Evropska komisija smatra Evropsko solidarnostno enoto kot enega od ključnih programov za krepitev solidarnosti v Evropi, zato so preko e-pošte obvestili in pozvali aktualne udeležence v projektih prostovoljstva k vpisu v bazo ESE.

Če je vaš udeleženec projekta prostovoljstva že opravil vpis v bazo ESE, se mora ORGANIZACIJA preko orodja PASS z njim tudi povezati, da je postopek ustrezno zaključen. To storite tako, da kontaktna oseba, navedena v znaku kakovosti oz. akreditaciji ob vstopu v orodje PASS izbere področje »pošiljanje ponudbe/send an offer« (ne »iskanje prostovoljca / look for volunteer«!). Ponudbo za opravljanje prostovoljskega projekta v vaši organizaciji oziroma z vašim izbranim prostovoljcem lahko uredite tudi preko registracijske številke vašega izbranega prostovoljca.

Vse organizacije pozivamo tudi, da spodbudite mlade na lokalni ravni, ki si želijo oditi v tujino, k vpisu v bazo ESE in jim pri tem nudite podporo. Na ta način jim boste omogočili, da jih preko orodja PASS najdejo in kontaktirajo organizacije iz tujine.

Mobility tool+ (orodje za spremljanje mobilnosti)

Mobility Tool+ je spletna platforma, orodje za spremljanje, vodenje in poročanje o mobilnostih v okviru programa Evropska solidarnostna enota. Orodje je razvila Evropska komisija, predvsem za uporabo pogodbenikov, nosilcev projektov mobilnosti.

Ko je organizacija v PASS-u prostovoljca povezala z odobrenim projektom, nastopi drugi korak in sicer prenos podatkov prostovoljca v MT+. To je organizacija dolžna narediti najkasneje 4 tedne pred začetkom prostovoljske aktivnosti. Če pride do spremembe začetka aktivnosti, je organizacija dolžna o spremembi nemudoma obvestiti Nacionalno agencijo (skrbnika projekta). Orodja MT+ in PASS sta povezana na način, da se po povezavi prostovoljca in organizacije v PASS-u, v MT+ aktivira gumb ''retrieve'', ki prenese podatke udeleženca v MT+ in tako organizacijam ni več potrebno ročno vnašati podatkov o mobilnosti prostovoljca.

Če organizacije gostijo prostovoljce na podlagi projektov, ki so bili sprejeti pri drugih Nacionalni agencijah, mora organizacija o tem obvestiti MOVIT najkasneje 4 tedne pred začetkom aktivnosti preko spletnega obrazca. Vse to je nujno zaradi načrtovanja in organiziranja usposabljanj za prostovoljce, ki so za prostovoljce obvezna.

Priročnik in navodila, kako uporabljati MT+, so na voljo tukaj. Poleg tega smo v primeru, da boste pri zaključevanju svojega projekta potrebovali dodatno usmeritev in pojasnila, za vas pripravili kratek vodnik za pripravo končnih poročil v orodju Mobility Tool+, ki ga najdete na povezavi.

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih