Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Mladinsko delo v ospredju: Evropska konferenca o lokalnem mladinskem delu in demokraciji

12.03.2024

V Bruslju je med 20. in 23. februarjem 2024 potekala Evropska konferenca o lokalnem mladinskem delu in demokraciji. Na podlagi sinergij strateških partnerstev Europe Goes Local in Democracy Reloading, ki ju že več let izvajajo nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota, se je dogodek osredotočil na izboljšanje kakovosti mladinskega dela in sodelovanja mladih na lokalni in občinski ravni. 

Glavni cilj konference je bila razprava o vlogi lokalnega mladinskega dela pri krepitvi angažiranosti in sodelovanja mladih v lokalnih skupnostih. Udeleženci so ugotavljali, kaj je bilo doseženo na področju lokalnega mladinskega dela in sodelovanja mladih in prepoznavali povezave med kakovostnim lokalnim mladinskim delom, smiselno participacijo mladih in zagotavljanjem javnega prostora. Poudarili so pomen nenehnega raziskovanja mladinskega dela, ki vključuje in nagovarja mlade že od zgodnjega otroštva s poudarkom na pravici do igre in razpravljali o vlogi, nalogah in potrebah lokalnih in regionalnih oblasti pri zagotavljanju kakovostnega mladinskega dela in participacije mladih, s posebnim poudarkom na vključevanju mladih z manj priložnostmi.

Konferenca je združila več kot 300 mladih, mladinskih delavcev, predstavnikov nacionalnih in lokalnih oblasti in raziskovalcev. Slovensko delegacijo so sestavljali Eva Miklavec (predstavnica mladih, ki jo je predlagal Mladinski svet Slovenije), mag. Tina Kosi (direktorica Urad Republike Slovenije za mladino), Nives Felić (mladinska delavka iz Zavoda Nefiks), dr. Bojan Cvelfar (vodja Oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Celje), Katarina Gorenc (vodja Urada za mladino na Mestni občini Ljubljana), Tadej Kobal (Inštitut za mladinsko politiko) in Uroš Skrinar (direktor Zavoda Movit, nacionalne agencije programov EU na področju mladine).  

Konferenca je ponudila številne predstavitve in delavnice, na katerih so udeleženci spoznali  primere dobrih praks s področja mladinskega dela iz različnih evropskih držav. Tadej Kobal je predstavil  program Mladim prijazna občina, Katarina Gorenc pa predstavila prispevek Mestne občine Ljubljana k uresničevanju kakovostnega mladinskega dela. Poleg tega je bila govornica na okrogli mizi s kolegi iz Grčije in Belgije, kjer so predstavili lokalne realnosti mladinskega dela in sodelovali v razpravi z udeleženci.  

Dogodek je bil v nadaljevanju posvečen razpravi o vlogi Evropske unije pri razvoju lokalnega mladinskega dela, značilnostih mladinskega dela v različnih državah in pomenu dela z mladimi. Delegati so obiskali različne bruseljske organizacije, ki delajo z otroki in mladimi. 

Srečanje se je zaključilo s plenarnim zasedanjem, na katerem so predstavili zaključke konference. Hkrati je potekala razstava gradiv organizacij, ki delujejo na področju mladinskega dela v Evropi.

Člani slovenske delegacije so bili z udeležbo na konferenci zadovoljni. Spoznali so veliko dobrih praks in primerov, ki jih bodo lahko uporabili pri svojem delu v domačem okolju, poleg tega pa so navezali stike z deležniki  iz drugih evropskih držav, kar odpira dodatne možnosti za sodelovanje pri skupnih aktivnostih. Nives Felič je povedala, da so ji '… delavnice, pogovori in obisk na terenu dali možnost v vpogled lokalnega mladinskega dela širom Evrope, ne le v Belgiji. Kot predstavnici mladinskih delavcev mi je bilo še posebej zanimivo, kako različne države pristopamo z mladinskim delom v druge sektorje: šole, podjetja, javni sektor ter kako različno pristopamo do mladih v različnih starostnih skupinah. Na agendi konference je bil močno zastopan tudi glas otrok in njihova pravica do igre - osebno mi kar v izziv ta sporočila prenesti v slovenski prostor, kjer poskušamo odločevalce vedno znova prepričati, da mladinsko delo ni le igra, ampak je aktivnost preko katere se lahko mladi tudi učijo in pridobivajo neformalne kompetence.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih