Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Strokovni seminar z delavnico za mentorice in mentorje dijaških skupnosti

30.08.2023

Strokovni seminar z delavnico na temo povezovanja mladinskega dela s formalnim izobraževanjem je potekal v ponedeljek, 28. 8. 2023, med 9. in 17. uro na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje v Ljubljani. Dogodek  je potekal v okviru izvajanja strateškega načrta Evropskega agende za mladinsko delo v Sloveniji, s ciljem večanja prepoznavanja in priznavanja mladinskega dela in neformalnega izobraževanja v srednjih šolah. 

V sodelovanju z Uradom za mladino RS, Mladinskim svetom Slovenije in Mrežo Mama smo poskušali zbranim približati mladinsko delo in možnosti povezovana s formalnim izobraževanjem. Predstavili smo, kaj mladinsko delo je, katere so njegove vrednote, na katere izzive odgovarja in kako jih lahko skupaj rešujemo ter skupaj naslavljamo. Poudarek srečanja je bil, kako podpreti mlade in jih opolnomočiti, da bodo s pridobivanjem praktičnih znanj razvijali svoje potenciale in prispevali k razvoju lokalne skupnosti.

Udeleženci_ke so v skupinskem delu naslovili različne načine sodelovanja z organizacijami mladinskega sektorja, ki jih že oziroma bi jih še dodatno lahko izvajali v prihodnje. Popoldan je potekala delavnica projekta Mreža vzornikov, kjer so mentorji dijaških skupnosti podrobneje spoznali programa Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota z vsemi ukrepi in priložnostnmi, ki jih ponujata. Izvedeli so, kakšne projekte lahko izvajajo v šolah z mladimi in za mlade, kako jih pri tem lahko podpre Nacionalna agencija in na katere organizacije se lahko obrnejo v iskanju potencialnih partnerstev.

Ob koncu so mentorji in mentorji dijaških skupnosti izrazili željo, da bi seminar izvedli vsako leto. Tako bi lahko pozornost redno namenjali različnim tematikam na presečišču področja mladinskega dela in neformalnega učenja – od podpore pri pripravi in izvedbi projektov v sklopu programov E+ in ESE do spoznavanje in implementacije posameznih metod neformalnega učenja, ki jih lahko uporabijo v vsakdanjem delu z mladimi. Istočasno bi se pri tem uspešno povezovali in izkušnje izmenjevali z ostalimi kolegi in kolegicami.

Na seminarju so bili predstavljeni tudi primeri dobrih praks s strani organizacij mladinskega sektorja, izhajajoč iz zbornika Mladinski sektor v šolah. 

Andrej Svete iz Srednje šole tehniških strok Šiška v Ljubljani je po prvem delu povedal: Seminarja sem se udeležil zaradi privlačnih vsebin, kot je povezovanje formalnega učenja z neformalnim in priložnostnim, katerih pomena se učitelji v delu z mladimi vedno bolj zavedamo. Taka srečanja se mi zdijo smiselna, saj lahko učitelji mlace prevetrimo svoja znanja, izmenjamo izkušnje in spoznamo delo in priložnosti, ki jih ponujajo organizacije na nacionalni ravni, ki vsakodnevno delajo z in za mlade.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih