Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Uspešno zaključen pilotni projekt Individualne podpore občinam

05.09.2023

Zavod Movit od leta 2017 izvaja projekt Europe Goes Local, katerega namen je podpora kakovostnemu lokalnemu mladinskemu delu. Bolj natančno, občinski odločevalci se udeležijo aktivnosti, ki vplivajo na njihovo razumevanje mladine, mladinskega dela, sektorja in politik in zato lahko bolj učinkovito zagovarjajo in podpirajo mladinsko delo v občinah. Aktivnosti so vsako leto raznovrstne (konference, usposabljanja, študijski obiski), tako nacionalne kot mednarodne, odprte za vse občine in omogočajo obilo medsebojnega učenja in povezovanja. Movit pa je od sredine 2022 do sredine 2023 obstoječe aktivnosti nadgradil še s t. i. pilotnim projektom individualne podpore občinam.

Na podlagi prijav na razpis (april 2022) je v projekt sprejel šest občin, ki so prejele podporo svetovalca – mentorja. Začrtale so si cilje in načrt aktivnosti in delale korake v smeri izpolnitve. Svetovalci občinam so bili člani bazenov trenerjev Zavoda Movit in Mladinskega sveta Slovenije. Slednji je izvajal tudi delavnice posvetovanja z mladimi. Na strani občin so bili v projekt vključeni uslužbenci, pristojni za področje mladine, v polovici občin tudi vodstva le-teh. Aktivnosti so bile za občine brezplačne in financirane iz programov Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota.

Kateri so rezultati, kaj so občine dosegle v tem času?

V Občini Piran so pripravili strategijo za mlade. V okviru priprav so izvedli analizo ankete med mladimi, delavnice posvetovanja z mladimi, delavnico za izvajalce posvetovanj in vzpostavili delo komisije za mlade.

V kraški občini Miren-Kostanjevica so podobno izvedli anketo med mladimi, delavnico posvetovanja in ustanovili odbor za mlade. Vse to je vodilo k pripravi strategije za mlade.

Na drugem koncu Slovenije, v Črnomlju so v projekt stopili z zelo vsebinskimi vprašanji in potrebami. Želeli so vdihniti več življenja v Kreativno hišo mladih (nekdanji hotel). Ob koncu obdobja so imeli izdelan načrt zasnove Kreativne hiše. Odločili so se tudi za zaposlitev dodatne mladinske delavke za še več podpore mladim in naredili dolgoročni načrt mednarodnega mladinskega dela v občini. 

V središču Prlekije, Ljutomeru, je bil cilj aktivirati mlade, preveriti motivacijo za mladinski prostor v občini in začeti s pripravo nove strategije. Skupaj z Mladinskim svetom Ljutomer so začrtali okvirje nove strategije in mladinski svet jo bo tudi pripravil. Motivacijo za mladinski prostor in aktivnosti so preverili na delavnici posvetovanja. 

V obmejni občini Rogatec so ravno tako izvedli delavnico posvetovanja z mladimi, kjer so oblikovali precej pobud za prihodnost. V občinskem Odboru za mlade sodelujejo predstavniki organizacij za mlade v občini. Strategija za mlade je bila pripravljena in osnutek je v postopku sprejemanja v občinskem svetu.

Skočimo še v bližino centra Slovenije. V Občini Trzin so želeli začeti s sistematičnim mladinskim delom in vzpostaviti stik z mladimi. To jim je uspelo, saj so skupaj z mladimi uredili mladinsko sobo. Poleg tega so v program Erasmus+: Mladina uspešno prijavili projekt, ki spodbuja dialog med mladimi in občino. Oblikovala se je neformalna skupine mladih, ki aktivno sodeluje v lokalni skupnosti, saj organizira prireditve, dogodke in delavnice za mlade.  

Poleg navedenih oprijemljivih rezultatov lahko z zagotovostjo navedemo še druge rezultate, ki smo jih opazili pri posameznih vključenih občinah:  

  • Okrepljeno zavedanje, da so mladi relevanten sogovornik z izdelanim mnenjem. 

  • Večje zavedanje moči, aktivacija in sodelovanje vseh akterjev mladinskega sektorja v občini. 

  • Kolegi v občinski upravi zdaj bolj razumejo koncept in pomen mladinskega dela.   

Po končanem enoletnem projektu je Zavod Movit opravil evalvacijo, katere ugotovitve bodo služile za oblikovanje individualne podpore občinam v letu 2024 in dalje.

 

 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih