Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Pridružite se Evropskemu tednu mladih 2019

13.02.2019
Pridružite se Evropskemu tednu mladih 2019

Kaj je Evropski teden mladih (ETM)?

Evropski tedni mladih, ki od leta 2003 potekajo vsaki dve leti, predstavljajo priložnost za predstavitev  številnih možnosti, ki jih Evropska unija omogoča za mladim, razprave o aktualnih temah za mlade in mladinski sektor ter praznovanju zgodb o uspehih.

Aktivnosti, ki jih organiziramo nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota ter Evropska komisija v sodelovanju z mladimi, udeleženci projektov sprejetih v oba programa, mladinskimi organizacijami in oblikovalci politik, potekajo na evropski, nacionalnih in lokalnih ravneh po vsej Evropi. V zadnji izvedbi Evropskega tedna mladih, maja 2017, je bilo izvedenih okrog 1000 dogodkov, na katerih je sodelovalo več kot 112.000 udeležencev. V Sloveniji smo pred dvema letoma skupaj z vami izvedli več kot 20 dogodkov, osrednji dogodek Evropskega tedna mladih pa je bil Mladinstival, ki se ga udeležilo več kot 300 mladih, predstavnikov organizacij iz mladinskega sektorja in odločevalcev.

Evropski teden mladih 2019

Letošnji Evropski teden mladih bo že deveti zapovrstjo. Potekal bo med 29. aprilom in 5. majem 2019, osrednja tema letošnjih aktivnosti ETM pa je »Demokracija in jaz«.

Sporočilo osrednje teme ETM 2019 je, da imamo vsak dan priložnost, da vplivamo na odločitve, ki zadevajo vse nas. Glasovanje na volitvah (formalna demokracija), bodisi nacionalnih ali evropskih, je najpomembnejši izraz demokratične udeležbe, še zdaleč pa ne edini. Kar se zgodi ali dogaja med volitvami, je enako pomembno za delovanje demokracije: vključevanje v prostovoljsko delo, razprava z oblikovalci javnih politik in odločevalci, udeležba na protestih pred vladnimi zgradbami ali bojkotiranje (demokracija v praksi). Pri tem ne gre spregledati tudi pomena novih oblik komuniciranja, ki gredo z roko v roki z novimi oblikami izmenjave mnenj v demokratični areni.

Postanite del Evropskega tedna mladih 2019

Evropska komisija in nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota načrtujemo številne aktivnosti, ki vam jih bomo razkrili v prihodnjih tednih. Lahko pa vam že izdamo, da se bomo ponovno srečali na Mladinstivalu.

Na nacionalni agenciji si želimo, da se nam s svojimi aktivnostmi pridružite pri obeleževanju Evropskega tedna mladih 2019. Brez vas bi bilo uresničevanje številnih priložnosti, ki jih EU ponuja mladim, skoraj nemogoče. Prav tako se zavedamo vašega pomena pri spodbujanju mladih k aktivnemu državljanstvu in sodelovanju v skupnosti, odpiranju pomembnih tem za mlade ter krepitvi njihovih kompetenc. Seveda to delate z roko v roki z mladimi, kar pozdravljamo in tudi aktivno spodbujamo.

Če ste v dvomih, ali govorimo o oziroma naslavljamo prav vas, vam zagotavljamo, da je temu tako. Mladinske organizacije, mladinski centri, mladinski sveti na nacionalni in lokalnih ravneh, druge nevladne organizacije, javne in zasebne institucije, šole, fakultete in univerze itd. vabimo, da se nam s svojimi aktivnostmi pridružite v Evropskem tednu mladih 2019.

Okvir sodelovanja je enostaven. Vaša aktivnost naj:

  • poteka med 25. aprilom in 9. majem 2019,
  • naslavlja osrednjo temo ETM 2019 »Demokracija in jaz«,
  • vključuje mlade v pripravo in izvedbo aktivnosti.

Običajni primeri takšnih dogodkov so lahko okrogle mize in razprave, tekmovanja, kvizi, razstave, tudi športni in kulturni dogodki, flash mobi itd. Ko boste razmišljali o tem, kakšno aktivnost izvesti, ne pozabite, da bo Evropski teden mladih 2019 potekal tik pred volitvami v Evropski parlament – idealni čas za organizacijo aktivnosti na temo demokracije in vloge vseh nas v njej.

Kaj vam prinaša sodelovanje v Evropskem tednu mladih 2019?

Na nacionalni agenciji vam bomo zagotovili:

  • komunikacijsko podporo za informiranje in promocijo vaših aktivnosti,
  • promocijo vaše(ih) aktivnosti na nacionalni in evropski ravni (v sklopu evropske spletne strani Evropskega tedna mladih 2019),
  • možnost dogovora za obisk predstavnikov nacionalne agencije v vaši organizaciji.

Poleg naštetega pa seveda ne gre pozabiti na neprecenljiv občutek, ko veš, da si del vseevropske aktivnosti in prispevaš svoj del pri prizadevanjih za boljšo Evropsko unijo.

Vašo zainteresiranost za sodelovanje v Evropskem tednu mladih 2019 nam javite po elektronski pošti na naslov borut.cink@movit.si.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih