Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Konferenca Mladost je norost, po občini skače, kjer je most

10.11.2019

V Mladinskem centru Brežice je v četrtek, 7. 11. 2019, v okviru projekta Europe Goes Local, potekala konferenca Mladost je norost, po občini skače, kjer je most, ki je bila namenjena krepitvi podporne strukture za razvoj mladinskega dela in mladinske politike v lokalnih skupnostih in mreženju predstavnikov občin, medsebojnem učenju in izmenjavi dobrih praks.

Konferenco je organizirala Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota – Movit, v sodelovanju z Uradom Republike Slovenije za mladino, Mladinskim svetom Slovenije, Mladinsko mrežo MaMa, Mestno občino Ljubljana, Mestno občino Novo mesto in občino Brežice.

Dogodka se je udeležilo več kot 40 predstavnikov občin, županov, občinskih svetnikov in občinskih uslužbencev. Uvodoma je zbrane nagovoril državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Štromajer: »Vesel sem, da smo se danes zbrali v enem od najboljših in najstarejših mladinskih centrov v Sloveniji, ki letos praznuje 20-letnico obstoja in je lahko vsem za zgled. Današnji dogodek kaže, kako pomembno je, da mladi aktivno participirajo v naši družbi in da jih odločevalci ne le poslušajo, temveč tudi slišijo - najboljši projekti se namreč dogajajo prav v dialogu med lokalnimi odločevalci in mladimi.« Tudi direktor nacionalne agencije Movit, Uroš Skrinar je poudaril moč in pomen sodelovanja: »Odločevalci ste tisti, ki imate v rokah škarje in platno, zato sodelujte z mladimi, da bo mladinsko delo na lokalni ravni postalo še bolj kakovostno.« Prav občina Brežice pa je s kakovostnimi programi na področju mladine ena izmed svetlih primerov lokalnih mladinskih politik. Kot je v svojem uvodnem pozdravu izpostavil brežiški župan Ivan Molan, je poleg norosti in mladosti, potrebno tudi nekaj modrosti: »Mladi morajo izkusiti tudi odgovornost. Preko našega mladinskega centra je bilo denimo zaposlenih preko 150 mladih, ki je za njih deloval kot inkubator, preko katerega so pridobili izkušnje tako iz političnega kot strokovnega dela.« Konferenco je s spodbudnimi besedami zaključil direktor Urada RS za mladino Tin Kampl, ki je dejal, da so taki dogodki začetek »vzpostavitve platforme sodelovanja med občinami in mladinskim sektorjem. Današnji dogodek je pomemben za informiranje občin, da so mladinske politike in mladinsko delo pomembne. Mladinski sektor ponuja veliko raziskav, analiz in informacij, tisto kar je pomembno pa je, da mladinske programe v svojih okoljih razvijate in spodbujate, tudi s pomočjo informacij, ki vam jih nudi mladinski sektor«.

Na konferenci so organizatorji predstavili učinke mladinskega dela na mlade in lokalno skupnost, predstavili Evropsko listino o lokalnem mladinskem delu in njeno dodano vrednost za predstavnike in zaposlene na občinah ter rezultate pilotnega projekta Logbook.

Udeleženci konference so na delavnicah identificirali potrebe občin na področju razvoja in krepitve mladinskega dela v lokalni skupnosti in iskali rešitve za vključitev kakovostnega pristopa k mladinskem delu.

Vir: Mladinski svet Slovenije


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih