Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Raziskujemo učinke: Učinki mednarodnih usposabljanj na udeležence in organizacije

06.05.2020

Med cilji mednarodnih usposabljanj v okviru programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota sta zagotovo najpomembnejša in najočitnejša razvoj kompetenc mladinskih delavcev/strokovnjakov ter krepitev zmogljivosti organizacij, zato smo v podatkih, zbranih v okviru mednarodnih in nacionalnih raziskav, poiskali odgovor na to, kako se ta dva cilja uresničujeta v učinkih usposabljanj.

Slovenski udeleženci mednarodnih usposabljanj v letu 2019 so kot ključne prepoznali učinke na naslednjih področjih: priprava projektov, širjenje partnerstev in znanje (zelena barva na infografiki Povezanost in pogostnost osrednjih učinkov) ter pridobivanje novih metod in idej (rdeča barva na isti infografiki). Udeležba na aktivnostih programa pa je vplivala tudi na njihovo izvajanje mladinskega dela (vijolična barva) in na možnost izmenjave praks (rumena barva). Velikost točke na infografiki nakazuje pogostnost učinka v odgovorih udeležencev. Debelina povezav med učinki kaže, kateri učinki so se med odgovori največkrat pojavili skupaj. Barve izražajo posamezne skupke učinkov glede na njihovo povezanost.

Učinki in njihova percepcija pa se pri udeležencih v času spreminjajo in jih je smiselno opazovati skozi daljše časovno obdobje. V raziskavi Analiza razvoja kompetenc in izgradnje kapacitet v programu E+: MVA smo spremljali 32 mladinskih delavcev in strokovnjakov dva meseca in eno leto po udeležbi na mednarodnem usposabljanju. Dva meseca po usposabljanju je več kot polovica prepoznavala učinke usposabljanja, in sicer na svoje delo na področju mladine (58,8 %) in na svoje strokovno znanje (56,2 %). Zanje so bili pomembni predvsem znanje, novi pristopi in praktični nasveti. Samo dobra četrtina udeležencev je dva meseca po aktivnosti v praksi že uporabila rezultate aktivnosti. V največji meri so uporabili praktične napotke za delo s ciljnimi skupinami in delo na projektih.

Eno leto po usposabljanju je skoraj tri četrtine udeležencev (71,8 %) prepoznalo učinke usposabljanja na svoja pričakovanja in ambicije. Te so opredelili kot spremenjeno razumevanje, jasnejši pogled, večje ambicije in zavedanje bremen v zvezi z mladinskim delom. V zelo majhnem deležu pa so udeleženci kot učinek aktivnosti prepoznali aktivnejše vključevanje mladih. Čeprav vključevanje mladih ni primarni cilj udeležbe na usposabljanjih, je pomemben posredni učinek na podlagi širjenja znanja in partnerskih mrež organizacij. Seveda pa lahko tak rezultat pomeni tudi, da so organizacije mlade že pred tem zelo aktivno vključevale. Za povečanje učinkov morajo organizacije poskrbeti za prenos pridobljenega znanja in povezav udeležencev usposabljanj v svoje okolje. Dobro izveden prenos okrepi večslojne učinke (nova znanja, nove metode, novi pristopi, mreža, vsebinski in organizacijski razvoj, splošni razvoj organizacije, organizacijska in strukturna prenova organizacije). Prenos pa v organizacijah pogosto ne poteka strateško, temveč se pojavi le kot del organizacijske kulture. Bolj sistematično načrtovanje procesov prenosa bi lahko okrepilo učinke mednarodnih usposabljanj na organizacije.

Raziskava je zaznala tudi, da mlajše organizacije beležijo več spontanih učinkov in večje učinke na organizacijsko delovanje. To ni presenetljiv rezultat. Mlajše organizacije so manj časa vključene v aktivnosti programa in so v obdobju rasti, ko ima posamezna aktivnost pogosto močnejši in/ali bolj nepredvidljiv učinek.

Več novičk o raziskavah učinkov programa je dostopnih tukaj.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih