Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Pomembne informacije pred 3. prijavnim rokom programa Evropska solidarnostna enota

16.09.2020

Dragi prijavitelji, bliža se 3. in zadnji prijavni rok, razpisan v tem letu, zato smo za vas na enem mestu zbrali nekaj ključnih informacij za prijavo.

1. Prijava projektov na tretji prijavni rok (1. 10. 2020)

3. prijavni rok za predložitev predlogov projektov v program Evropska solidarnostna enota v letu 2020 se bo zaključil 1. oktobra 2020 ob 12. uri.

Projekte je mogoče prijaviti v tri različne ukrepe, in sicer:

Organizacije, ki želijo prijaviti projekt prostovoljstva ali projekt pripravništva in zaposlitve, morajo imeti na dan prijavnega roka veljaven znak kakovosti. Več informacij o znaku kakovosti in postopku za njegovo pridobitev si lahko preberete tukaj. Vprašanja povezana z znakom kakovosti nam pošljite na znak.kakovosti@movit.si.

Prijavni obrazci za 3. prijavni rok so že na voljo v slovenskem jeziku. Povezave do prijavnih obrazcev in aktualne različice Vodnika najdete tukaj. Za dostop do prijavnih obrazcev potrebujete uporabniški račun EU Login, za prijavo projekta pa mora biti vaša organizacija registrirana v sistem ORS, kjer dobi svojo številko OID, ki jo vpiše v prijavni obrazec.

POMEMBNO: Ne glede na to, ali uporabite angleški ali slovenski prijavni obrazec, mora biti ta izpolnjen v slovenskem jeziku.

2. Portal Evropske solidarnostne enote

Portal Evropske solidarnostne enote je virtualni prostor, ki povezuje mlade in organizacije. V projektih, ki so podprti v okviru programa ESE, lahko sodelujejo zgolj mladi, ki so registrirani na portalu ESE (registrirajo se lahko v starosti 17 let, vendar lahko v projektu sodelujejo šele z dopolnjenim 18. letom). V primeru solidarnostnih projektov, pa morajo biti mladi, ki prijavljajo projekt, registrirani na portalu ESE že ob prijavi projekta.

3. Priporočila NA prijaviteljem projektov na 3. prijavni rok

Nacionalna agencija je pred drugim prijavnim rokom v letu 2020 zaradi pandemije virusa COVID-19, ki vpliva na možnost prijave in predvsem izvajanja sprejetih projektov v evropska programa Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, objavila priporočila prijaviteljem.

Zaradi še vedno trajajoče pandemije in omejitev za mobilnosti med državami, Nacionalna agencija tudi za tretji prijavni rok v letu 2020 objavlja sledeča priporočila potencialnim prijaviteljem.

Nacionalna agencija vabi prijavitelje, da pri prijavi projektov upoštevajo pravila programov, ki dovoljujejo začetek projekta v kasnejšem časovnem obdobju, ter da - kjer pravila programov to dopuščajo - prijavijo projekte, kjer ni nujna mednarodna mobilnost, in sicer:

  • solidarnostne projekte, pri katerih je možno izvajanje aktivnosti zgolj na lokalni ravni;
  • nacionalne projekte prostovoljstva;
  • nacionalne projekte pripravništev in/ali zaposlitev
  • načrtujejo projekte, ki uporabljajo potenciale digitalnega sveta, glede na možnosti, ki jih programa ponujata.

Nacionalna agencija prijavitelje še posebej spodbuja, da pripravijo in prijavijo projekte, ki na vsebinski ravni pripomorejo k okrevanju ter krepijo solidarnost v skupnostih, prizadetih zaradi pandemije.

Skladno z zgornjimi priporočili, Nacionalna agencija napoveduje, da bo skladno z možnostjo prerazporeditve sredstev za podporo sprejema projektov v program Evropska solidarnostna enota tudi za tretji prijavni rok v letu 2020 (ob naknadnem soglasju Evropske komisije) prerazporedila sredstva za podporo projektom na tiste ukrepe, kjer je možno podpreti projekte z »le« lokalnimi/nacionalnimi aktivnostmi.

Priporočamo pa vam seveda tudi, da pri pripravi projektov upoštevate določila Vodnika po programu Evropska solidarnostna enota in splošne vsebinske smernice, ki si jih lahko ogledate tukaj. Ne pozabite preveriti tudi Vodnika za ocenjevalce, ki vam je lahko v pomoč pri pripravi kakovostnejših predlogov projektov.

4. Stalna podpora za prijavitelje na naši spletni strani

Na spletni strani programa Evropska solidarnostna enota so na voljo številne uporabne informacije za pripravo projektov. Še posebej vas vabimo k ogledu rubrik Podpora za prijavitelje ter Pomembne značilnosti programa. Če v program še nikoli niste prijavljali, vam priporočamo tudi ogled podstrani Splošno o programu.

Na naši spletni strani projektov si oglejte kako poteka prijavni postopek po korakih. Če se vam kje zatakne, ste vabljeni, da si preberete odgovore na pogosto zastavljena vprašanja.

5. Svetovanje prijaviteljem projektov

Na vaša vprašanja ves čas odgovarjamo preko elektronske pošte info@movit.si. Na prispelo pošto praviloma odgovorimo še isti delovni dan, najkasneje pa v roku 3 delovnih dni. Zadnje tri dni pred prijavnim rokom vam bomo izjemoma na voljo tudi po telefonu za pomoč pri morebitnih tehničnih vprašanjih, povezanih z izpolnjevanjem ali oddajo prijavne dokumentacije. 

Nudimo tudi individualno svetovanje preko Zooma za nove prijavitelje projektov (kot nove prijavitelje v program štejemo vse organizacije ali skupine mladih, ki v zadnjih dveh letih niso bile uspešne pri prijavi posamezne vrste aktivnosti v program Erasmus+: Mladi v akciji) ter za neformalne skupine mladih, ki bodo prijavljale projekt v okviru organizacije, in organizacije, ki delajo z mladimi z manj priložnostmi. Za prijavo na individualno svetovanje nam na info@movit.si pošljite kratek opis vaše projektne ideje in vprašanja, ki bi jih želeli na srečanju razrešiti. (Pomembno: V zadnjem tednu pred prijavnim rokom individualnega svetovanje ni več mogoče, zato si termin, če ga potrebujete, zagotovite čim prej.)

7. Razpoložljiva sredstva

Za tretji prijavni rok je v programu Evropska solidarnostna enota za leto 2020 na voljo 365.000 eur.  Znesek je razdeljen po aktivnostih, in sicer:

  • Projekti prostovoljstva: 225.000 evrov
  • Zaposlitve in pripravništva: 40.000 evrov
  • Solidarnostni projekti: 100.000 evrov

NA si pridržuje pravico do prerazporeditve razpoložljivih sredstev.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih