Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

ZAKAJ, KAJ, KDO in KAKO v mladinskem delu - Usposabljanje za predstavnike občin o načelih in značilnostih mladinskega dela

22.03.2023

Usposabljanje je potekalo 15. in 16. marca 2023 na Bledu. Udeležilo se ga je 16 udeležencev iz občin: Divača, Dobrepolje, Dol pri Ljubljani, Domžale, Komen, Ljutomer, Maribor, Novo mesto, Pivka, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Sv. Andraž v SL. Goricah, Trbovlje, in Žalec.

Temeljni namen usposabljanja je bil dvig razumevanja in kakovosti mladinskega dela na lokalni ravni, namenjeno pa je lokalnim uslužbencem občin, ki so zadolženi za področje mladine in lokalnim politikom.

Na usposabljanju so udeleženci:
-    se seznanili s konceptom mladine, njenimi izzivi in z možnostmi, kako lahko te izzive naslavljajo preko (horizontalnih) mladinskih politik,
-    iskali uspešne načine, kako mlade nagovoriti in z njimi vzpostaviti dialog,
-    spoznali kaj je mladinsko delo, kateri so njegovi učinki ter načela,
-    spoznali organiziranost mladinskega dela v Sloveniji in oblike podpore mladinskemu delu,
-    se naučili ovrednotiti sistem mladinskega dela v njihovi občini in predvideti nadaljnje korake,
-    ozavestili doprinose kakovostnega mladinskega dela k razvoju lokalne skupnosti,
-    identificirali ključne deležnike, z njimi vzpostavljati povezave in jim posredovati relevantna sporočila o pomenu mladinskega dela,
-    spoznali, kako si pri zagovorništvu mladinskega dela lahko pomagajo z evropskimi in nacionalnimi dokumenti.

Kot gostja je na usposablajnju nastopila Vesna Pajič, svetovalka župana za kulturo in mednarodne projekte v Mestni občini Koper, ki je podprla tematiko zagovorništva na podlagi svojih večletnih izkušenj.
Podane vsebine so udeleženci ocenili odlično, potrdilo so, da odhajajo opolnomočeni za svoje delo.
 
Kaj so povedali o usposabljanju?
»Verjeti ali ne, trkam na svojo vest in iskrenost, zame so ti dogodki vedno izrednega pomena. Vedno! Edini dogodki na službenem področju, ki daleč, daleč, zelo, zelo presegajo vso ostalo paleto izobraževanja in izpopolnjevanja. Drugačni so. Strokovni. Sveži, iskreni…   Vedno nekaj novega ali pa isto stvar izveš na drugačen način. In ravno to je zanimivo. Ti vaši načini, podajanje tematike, te akcije in vaša pripravljenost, senzibilnost, odprtost… Vedno znova presenečate z novimi metodami, novimi načini podajanja informacij in meni je v izredno veselje prav to pričakovanje, kaj bo novega, kakšna bo akcija in kako bomo reagirali udeleženci.
Vse skupaj da nov zagon in novo upanje, da je vredno najti drobce časa v vsej poplavi dela in se usmeriti na in za mlade. Ja, časa vedno zmanjka. In vedno bolj ga zmanjkuje. Vendar vsak po svojih močeh in tudi, priznajmo, osebnih prednostnih področij, ki izhajajo iz nas, daje več ali manj poudarka določeni tematiki.«

"Zelo uporabne delavnice, kjer ste nas naučili oz. nam približali na kakšen način delati z mladimi, tern am dali motivacijo, da zmoremo na tem področju nekaj spremenit in skupaj z mladimi prispevati k razvoju te skupnosti.
Navdušna sem nad metodami izvajanja usposabljanja! Zanimivo, uporabno in pestro!”

“Usposabljanje je vsekakor velik doprinos k mojemu delu, saj sem šele na začetku te poti. Prejela sem ogromno informacij, slišala veliko novih praks in se opremila z znanjem o mladinskem delu.”


“Spoznala sem veliko novega oz. kje sploh smo pri mladinskekm delu, tako da v glavi že postavljam temelje za nadaljnje delo. Odlična organizacija, mreženje, spoznavanje praks drugih občin.”



« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih