Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

O Eurodesku

Eurodesk je brezplačni infoservis Evropske komisije, namenjen mladim in tistim, ki z njimi delajo – mladinskim informatorjem in voditeljem, učiteljem, socialnim delavcem, skratka vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi in – seveda – njihovimi vprašanji. Ponuja informacije o evropskih priložnostih za mlade na področjih mobilnosti, aktivne participacije mladih v družbi in aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti ter inovativnosti mladih – na primer o prostovoljstvu ali izmenjavah v tujini, študiju in pripravništvih v tujini, kako poiskati evropsko sofinanciranje in kontakte, aktualnih mednarodnih natečajih za mlade ...

Eurodeskove storitve vključujejo:

 • brezplačno odgovarjanje na vprašanja o evropskih priložnostih za mlade, 
 • hiter dostop do evropskih informacij na spletu, 
 • upravljanje Evropskega mladinskega portala, 
 • usposabljanja za mladinske informatorje, 
 • razširjanje evropskih informacij.

Eurodesk ponuja sveže in preverjene informacije, ki se dotikajo naslednjih osrednjih področij:

 • mobilnost mladih: delo v tujini, študij v tujini, prostovoljstvo, natečaji, razpisi, programi za sofinanciranje projektov, pripravništva, usposabljanja na področju mladinskega dela, dogodki za mlade (v novicah)
 • mladinska politika EU: aktualne teme strukturiranega dialoga z mladimi, predsedovanj Svetu EU, tematskih Evropskih let, raziskav o mladih in aktualni dogodki mladinske politike EU …
 • viri o EU: viri in nadaljnje povezave, kjer lahko mladi najdejo informacije o EU ali se o EU na zabaven način izobražujejo preko iger in kvizov ...

Eurodesk poleg posredovanja informacij deluje tudi na področju kakovosti informiranja mladih. V tem kontekstu Eurodesk zbira:

 • dobre prakse na področju informiranja,
 • uporabne publikacije,
 • vzpostavlja standarde kakovosti kot pomoč pri načrtovanju aktivnosti informiranja 
 • organizira usposabljanja informatorjev (v prvi vrsti Eurodesk regionalnih partnerjev) na katerih implementira Eurodeskove module za usposabljanje informatorjev. 

Eurodesk v okviru svojih dejavnosti ponuja tudi podporo pri iskanju partnerjev za mednarodne mladinske projekte, predvsem v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji. Vaše povpraševanje za iskanje mednarodnih partnerjev v angleškem jeziku pošljite na info@eurodesk.si, ki ga bomo razposlali po mreži Eurodeskovih nacionalnih in regionalnih partnerjev, v katero je vključenih že več kot 1000 organizacij. V povpraševanje vključite vaše kontaktne podatke, z organizacijami oz. mladimi iz katerih držav želite sodelovati, vrsto in tematiko projekta, termin projekta, kratek opis projekta in datum do katerega zbirate interes.

Mreža Eurodesk

Eurodesk deluje kot mreža, ki jo danes sestavlja že 34 nacionalnih Eurodesk partnerjev, podporna koordinacijska pisarna v Bruslju ter več kot 1000 regionalnih in lokalnih partnerskih mladinskih organizacij po vsej Evropi. V Sloveniji Eurodesk deluje od leta 2001, prva Eurodeskova pisarna pa je nastala leta 1990 na Škotskem. 

V Sloveniji ima Eurodesk v vsaki slovenski statistični regiji po enega regionalnega partnerja, ki skrbi za regionalno mrežo in posredovanje informacij na regionalni ravni. Več o mreži Eurodesk v Sloveniji najdete tukaj.

Vse enote so med seboj povezane s pomočjo internega komunikacijskega omrežja, ki mreži Eurodesk omogoča hitro in zanesljivo komuniciranje in deljenje informacij, po katerih sprašujejo mladi. Omrežje tako omogoča posredovanje povpraševanj za iskanje partnerjev za projekte v okviru programa Mladi v akciji, navezavo stikov z različnimi mladinskimi organizacijami iz vse Evrope, obveščanje o aktivnostih partnerjev ter posredovanje uporabnih novic in virov. 

Spletna stran www.eurodesk.si

Spletna stran, ki deluje v okviru spletne strani Zavoda Movit. Namenjena je predvsem akterjem na področju informiranja mladih in ponuja informacije o aktualnih natečajih, razpisih, dogodkih na področju mladine ter mladinske politike, vire in publikacije, ki jih lahko informatorji vključijo v svojo ponudbo informacij ter napotke, publikacije, primeri dobrih praks, ki lahko informatorjem služijo pri izboljševanju kakovosti svojega dela.

Tu so objavljeni tudi projekti, ki jih izvaja Eurodesk Slovenija in informacije o nacionalni mreži Eurodesk Slovenija. 

Evropski mladinski portal

Evropski mladinski portal je osrednji portal Evropske komisije, namenjen mladim med 13 in 30 let in predstavlja vstopno točko do evropskih informacij za mlade.

Evropska pisarna Eurodesk upravlja z evropskimi stranmi, nacionalni Eurodesk partnerji pa z nacionalnimi vsebinami, mi torej urejamo strani za Slovenijo, v sodelovanju z regionalnimi Eurodesk partnerji in mladimi novinarji Eurodesk. Slovenske strani Evropskega mladinskega portala so dostopne iz bližnjice www.emp.si. 

Na Evropskem mladinskem portalu najdete aktualne novice in dogodke, zanimive za mlade, preko Evropskega mladinskega portala pa lahko mladi postavijo tudi svoje vprašanje. Osrednja usmeritev portala je Evropska strategija za mlade, vsaka izmed osmih tem strategije je razdeljena na tri podteme, o katerih so na voljo prispevki za vsako državo posebej (28 držav članic EU, Islandija, Makedonija, Turčija in Švica). 

Na Evropskem mladinskem portalu najdete tudi bazo akreditiranih EVS organizacij in bazo priložnosti za mednarodno prostovoljstvo, kjer so objavljena prosta mesta za EVS projekte.

Movitove elektronske novice

Sveže informacije, ki jih ponuja Eurodesk, so vključene v brezplačne Movitove elektronske novice v rubriki "Eurodeskov periskop". Tu najdete novice o naših aktivnostih, aktualnih natečajih in razpisih, dogodkih, dogajanju na področju Evropske mladinske politike in strukturiranega dialoga, usposabljanjih za mladinske delavce, povpraševanjih za iskanje projektnih partnerjev in še mnogo več. Na elektronske novice se lahko naročite tukaj, kjer si lahko ogledate tudi pretekle novice. 

Tematski četrtletni tiskani informator

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih