Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Raziskovanje učinkov mednarodnega prostovoljstva na mlade in organizacije

Začetek projekta sega v leto 2012, ko je slovenska nacionalna agencija MOVIT, skupaj z 8 nacionalnimi agencijami in SALTO centri organizirala projekt raziskovanja kompetenc, ki jih mladi pridobijo v sklopu opravljanja evropske prostovoljske službe (EVS), ter kako jim te kompetence pomagajo na trgu dela.

V sklopu projekta je bilo organiziranih več nacionalnih in mednarodnih aktivnosti. V letu 2014 je nastala obsežna raziskava EVS competences for employability. Lahko si preberete tudi krajši povzetek raziskave. Zbrali smo tudi pričanja prostovoljcev na temo kako je evropska prostovoljska služba spremenila njihovo življenje. 

V letu 2016 smo s projektom nadaljevali skupaj z britansko nacionalno agencijo ECORYS in organizirali mednarodno srečanje, ki je bilo namenjeno mreženju in razmisleku o tem, kako lahko prostovoljsko delo pomaga mladim, ki so dolgotrajno brezposelni.

Kot nadaljevanje te aktivnosti smo pričeli z obsežnejšo raziskavo, ki poteka od marca 2017 in bo trajala vse do novembra 2018. Raziskovalec Jonathan Robertson, ki prihaja iz Škotske, spremlja prostovoljce, ki so vključeni v različne prostovoljske projekte po vsej Evropi in ugotavlja kako prostovoljska služba spreminja njihova življenja ter jim pomaga pri grajenju kariere in osebni rasti.

Poleg prostovoljcev, v projektu spremljamo tudi njihove gostiteljske organizacije. Zanima nas, kako dojemajo dodano vrednost, ki jo v njihova okolja prinašajo prostovoljski projekti, kako je mednarodno mladinsko delo spremenilo lokalne skupnosti in organizacije v katerih se izvaja. Več si lahko preberete v njegovih blogih, ki jih bomo redno objavljali.

Potek in vmesne rezultate izvajanja projekta predstavljamo skozi bloge raziskovalca Jonathana: 

Blog #1: Pripravljeni, pozor, zdaj 

Blog #2: Vidim vas - tukaj ste 

Blog #3: S šalami podiramo pregrade

Blog #4: Spodbudi moje sanje – ITER, Švedska (inovativna praksa)

Blog #5: ZGODBE PROSTOVOLJCEV – Boj proti dolgotrajni brezposelnosti v Italiji

Blog #6: Prostovoljske aktivnosti in zlata vstopnica

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih