Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiInfo servis EurodeskSALTO SEE RCMladinstival 2017

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Prostovoljstvo

Evropska prostovoljna služba

Program za vse mlade, stare od 18 do 30 let, ki so pripravljeni preživeti od 2 do 12 mesecev v tujini kot prostovoljci Evropske prostovoljne službe (EVS).

Projekt Evropske prostovoljne službe je partnerstvo med dvema ali več organizacijami. Te organizacije so odgovorne za iskanje prostovoljcev za svoje projekte. Prostovoljci sodelujejo v programu EVS preko pošiljajoče organizacije v državi, v kateri prebivajo, in preko gostujoče organizacije, ki jih sprejme in gosti med obdobjem prostovoljnega dela.

Projekti trajajo od 2 do 12 mesecev. Prostovoljci delajo na različnih področjih, denimo v kulturi, mladinskih dejavnostih, športu, otroških dejavnostih, kulturni dediščini, umetnosti, skrbi za živali, okolju in razvojnemu sodelovanju. Ob koncu projekta prostovoljci EVS prejmejo potrdilo o udeležbi z opisom projekta in pridobljenega znanja (Youthpass).

Prostovoljci prejmejo brezplačno nastanitev, prehrano, zavarovanje in žepnino. Plačati je treba le majhen delež potnih stroškov (do 10 %).

Pogoji za udeležbo:
Če si star od 18 do 30 let (ali vsaj 16 let, če si mlad z manj priložnostmi), imaš dve možnosti:
1. poišči organizacijo, ki išče prostovoljce za odobren projekt, ali
2. poišči organizacijo in se dogovori o pripravi novega projekta.

Organizacije lahko poiščeš v bazi akreditiranih organizacij.

Več informacij o EVS je na voljo tukaj in na: http://ec.europa.eu/youth/programme/mobility/european-voluntary-service_en.htm ter na Evropskem mladinskem portalu

Prostovoljci Združenih narodov – prostovoljno delo za mir in razvoj

Te zanimajo razvoj, humanitarni projekti in varovanje miru? Pridruži se 8000 prostovoljcem ZN, ki po svetu rešujejo razvojne zagate.

Program UNV (Prostovoljci Združenih narodov) poteka v približno 130 državah.

Pogoji za udeležbo
Za sodelovanje v programu Prostovoljci ZN moraš imeti vsaj 25 let in:

 • univerzitetno diplomo ali diplomo visoke strokovne šole, 
 • vsaj 2 leti delovnih izkušenj, 
 • dobro znanje vsaj enega od treh delovnih jezikov programa: angleščine, francoščine ali španščine, 
 • resnično zavezanost vrednotam in načelom prostovoljstva, 
 • sposobnost dela v večkulturnem okolju, 
 • sposobnost prilagajanja na težke bivalne pogoje, 
 • sposobnost sodelovanja z drugimi ter organizacije dela in dogodkov, 
 • predhodne izkušnje s prostovoljstvom in/ali delom v državi v razvoju štejejo kot prednost.

  Prijava
  Če izpolnjuješ pogoje za prijavo, se lahko prijaviš s spletnim obrazcem programa UNV. Kraja dela si morda ne boš mogel izbrati sam, ampak bo odvisen od potreb organizacije. Prav tako bo kraj dela mogoče znan šele po tvojem sprejemu v program. Ni mogoče napovedati, kako dolga je čakalna doba od prijave v zbirko prostovoljcev do prejema ponudbe za prostovoljno delo. Prijava v zbirko prostovoljcev ne zagotavlja ponudbe za delo kot prostovoljec ZN.

  Pogoji dela
  Pogodbe za delo v programu Prostovoljci ZN se večinoma sklenejo za 6 do 12 mesecev z možnostjo podaljšanja. Prostovoljci ZN so upravičeni do različnih vrst podpore, npr. mesečnega nadomestila za življenjske stroške, dopusta in zdravstvenega zavarovanja.

  Nekdanji prostovoljci ZN tudi po preteku pogodbe ostanejo v stikih in še naprej sodelujejo z ZN pri spodbujanju prostovoljnega dela za mir in razvoj ali pridobivanju novih prostovoljcev.

Pobuda EU Aid Volunteers

Pobuda EU Aid Volunteer združuje prostovoljce iz različnih držav, da skupaj sodelujejo na humanitarnih projektih po vsem svetu. Cilj pobude je okrepitev zmožnosti Evropske unije ponuditi humanitarno pomoč.

Aktivnosti pobude vključujejo usposabljanje in namestitev vključenih prostovoljcev ter aktivnosti za razvoj humanitarnih organizacij. Razvoj evropskih standardov za upravljanje humanitarnih projektov in prostovoljcev ter evropskega programa usposabljanja zagotavlja kakovost projektov, izvedenih v okviru pobude EU Aid Volunteers, kar naj bi tudi povečalo pomen prostovoljcev v okviru humanitarne pomoči.

Pobuda je odprta za različne profile, od začetnikov do izkušenih strokovnjakov na področju humanitarne pomoči.

Več o pobudi EU Aid Volunteers in prostih mestih za prostovoljce. 
Kako sodelovati

Zavod Voluntariat - mednarodni prostovoljski tabori

Zavod Voluntariat nudi zanimive in atraktivne prostovoljske priložnosti. Mladi se lahko prijavijo na različne projekte, in sicer kratkoročne mednarodne tabore ali dolgoročne programe.

Kratkoročni mednarodni tabor je prostor, kjer ljudje katerekoli rase, prepričanja in narodnosti živijo in delajo skupaj na neprofitnem projektu, ki ga organizira lokalna organizacija. Tabori so organizirani tako, da skupina prostovoljcev dela od šest do osem ur na dan, preostali čas pa se vrstijo študijske teme, izleti, ekskurzije ter ostale prostočasne aktivnosti, prostovoljci pa se družijo tudi z lokalnim prebivalstvom. Za bivanje in prehrano na taboru je poskrbljeno s strani organizatorja, ob prijavi pa je potrebno plačati prijavnino, s katero se krijejo stroški prijave ter zavarovanja. Večina taborov traja od 1 do 3 tedne in se izvaja večinoma v poletnih mesecih, a se kar nekaj zanimivih projektov najde tudi v preostalih letnih časih.

Vsako leto je na voljo okoli 1000 taborov, ki jih lahko najdeš v spletnem iskalniku na naslednji povezavi:
http://www.workcamps.info/icamps/sl/search.html. 

V iskalniku lahko poiščeš tabor, ki ti bo pisan na kožo, in sicer tako, da iščeš tabor glede na čas, tematiko, državo itd. Tukaj Na tabor se lahko prijavi kdorkoli, predhodne izkušnje niso potrebne. Na tabor se lahko prijaviš kadarkoli pred začetkom želenega tabora, kar storiš tako, da se v spletnem iskalniku registriraš in izpolniš prijavnico.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na Zavod Voluntariat: placement@zavod-voluntariat.si 


Dolgoročni prostovoljski projekti
, tako imenovani MTV (Mid Term Volunteering) in LTV (Long Term Volunteering) potekajo na vseh kontinentih, tako da je izbira in raznovrstnost kar velika. Prek projektov MTV in LTV je prostovoljcem/-kam omogočena intenzivna izkušnja skupnega življenja in dela v okviru srednje- in dolgoročnih projektov, trajajočih od 1 do 12 mesecev. Vse aktualne LTV ponudbe so sproti objavljene v novičkah Zavoda Voluntariat in na njihovih spletnih straneh med novicami in obvestili.

Kontakte Zavoda Voluntariat najdete na: www.zavod-voluntariat.si/kontakti/ 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih