Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Poročilo z usposabljanja za predstavnike občin o načelih in značilnostih mladinskega dela

13.03.2024

Usposabljanje ZAKAJ, KAJ, KDO in KAKO v mladinskem delu je potekalo 6. in 7. marca 2024 v Snoviku. Udeležilo se ga je 19 udeležencev iz občin: Celje, Črna na Koroškem, Domžale, Ig, Lukovica, MO Ljubljana, MO Ptuj, Sevnica, Škofja Loka, Slovenska Bistrica, Trbovlje, Velike Lašče, Vrhnika in Zreče.

Temeljni namen usposabljanja je bil dvig razumevanja in kakovosti mladinskega dela na lokalni ravni, namenjeno pa je lokalnim uslužbencem občin, ki so zadolženi za področje mladine in lokalnim politikom.

Na usposabljanju so se udeleženci:

- seznanili s konceptom mladine, njenimi izzivi in z možnostmi občin, da te izzive naslavljajo preko (horizontalnih) mladinskih politik.

- iskali so uspešne načine, kako mlade nagovoriti in z njimi vzpostaviti dialog (kako priti do njih, kje jih doseči, s katerimi organizacijami in društvi v lokalnem okolju si lahko pomagajo).

- spoznali so, kaj je mladinsko delo, kateri so njegovi učinki ter načela (npr. participacija, vključevanje, enake možnosti). Razumeli s, kako razlikovati med tem, kaj je in kaj ni mladinsko delo, ter na kak način naslavlja izzive družbe.

- spoznali so organiziranost mladinskega dela v Sloveniji in oblike podpore mladinskemu delu. Razmišljali so o sistemu mladinskega dela v njihovi občini in predvideli nadaljnje korake.

- naučili so se, kako identificirati ključne deležnike z njimi vzpostavljati povezave in jim posredovati relevantna sporočila o pomenu mladinskega dela in kako pripomore k razvoju lokalne skupnosti.

- spoznali so, da si pri prepoznavanju mladinskega dela lahko pomagajo z evropskimi in nacionalnimi dokumenti (EU Youth Strategy, Evropska agenda za mladinsko delo, bonski process, nacionalni program za mladino, Mladina 2020, strateški načrt Bonnskega procesa za Slovenijo).

Kot gost je na usposabljanju nastopil Rok Primožič, vodja Kabineta župana v občini Škofja Loka, ki je podprla tematiko sistemizacije mladinskega dela v Škofji Loki.

Podane vsebine so udeleženci ocenili odlično, potrdilo so, da odhajajo opolnomočeni za svoje delo.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih